Connect with us

Svijet

Trump obećao da će napraviti deset futurističkih “gradova slobode” veličine Washingtona

Bivši predsjednik Donald Trump u petak je predložio izgradnju do 10 futurističkih “gradova slobode” na saveznoj zemlji, što je dio plana za koji je predsjednički kandidat za 2024. rekao da će “stvoriti novu američku budućnost” u zemlji koja je “izgubila svoju smjelost”.

U međuvremenu, putnici bi se mogli kretati u letećim automobilima, rekao je Trump. Rad na razvoju vozila za vertikalno uzlijetanje i slijetanje već je u toku od strane velikih aviokompanija, proizvođača automobila i drugih kompanija, iako se smatra da se to neće ubrzo desiti.

“Želim da osiguram da Amerika, a ne Kina, predvodi ovu revoluciju u vazdušnoj mobilnosti”, rekao je Tramp, koji je u novembru najavio svoju treću kandidaturu za predsjednika, u četvorominutnom videu koji detaljno opisuje svoj plan.

Rekao je da će pokrenuti konkurs za iznajmljivanje do 10 “gradova slobode” otprilike veličine Washingtona, DC, na neizgrađenom saveznom zemljištu.

“Zapravo ćemo ponovo graditi nove gradove u našoj zemlji”, rekao je Tramp u videu.

“Ovi gradovi slobode će ponovo otvoriti granice, ponovo razbuktati američku maštu i dati stotinama hiljada mladih ljudi i drugih ljudi, svim vrijednim porodicama, novu šansu za vlasništvo nad kućom i, zapravo, američki san”, rekao je Trump.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno