Connect with us

Banjaluka

TRZAVICE PRED NOVINARIMA Sindikalcima nije bilo drago što su im iz Grada “upali” na pres (VIDEO)

Dolazak predstavnika Grada na jutrošnju konfrenciju za novinare predstavnika sindikata zbog štrajka u banjalučkim vrtićima, nije prošao bez trzavica.
Naime, sindikalcima nije bilo svejedno što neko dolazi na pres koji su oni sazvali. Sve se smirilo brzo, pa su i predstavnici Gradske uprave davali izjave kao sindikalaca.
Osim toga, i kraj konferencije obilježili su povišeni tonovi oko toga da li je zahtjev za stupanje u štrajk podnijet na vrijeme, ali se i tu situacija smirila brzo. Dogovoreno je da će se sastati tokom dana.

U većini banjalučkih vrtića jutros je počeo štrajk, kako je i najavljeno, a u sindikatima kažu da je odluka donesena zakonito.


Štrajk upozorenja održan je u septembru jer zaposleni u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka 17 godina nisu imali povećanje plata.
Srpska info

Banjaluka

Gradonačelnik Stanivuković poslao dirljivu poruku iz Jerusalima

Ze mene je važno u vrijeme Velikog posta proći stazama kojim je naša vjera nastajala, proći mjestima kojima je Isus Hristos hodio – napisao Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, učestvuje u radu Međunarodne konferencije gradonačelnika, koja održava u Jerusalimu i Tel Avivu.

Osim radnih sastanaka imao je vremena i da obiđe grad, pa je na društvenim mrežama poslao zanimljivu poruku i podijelio kako se osjeća.

– Jerusalim, mjesto gdje se vjere, narodi i običaji prepliću. Mjesto u kom svaki narod o sebi može mnogo da nauči i spozna. Mjesto koje je korijen moderne ljudske civilizacije. Mjesto koje jednom kada posjetiš, isti se kući ne vratiš, a imaš još veću želju i potrebu da ponovo dođeš. Za mene lično, bilo je izuzetno važno u vrijeme Velikog posta proći onim stazama kojim je naša vjera u novoj eri nastajala, proći mjestima kojima je Isus Hristos hodio – napisao je gradonačelnik Banjaluke.

Naglasio je da su ostali dio dana planirani su sastanci sa vrhom Izraela, predsjednicima i gradonačelnicima.

Nastavi čitati

Banjaluka

KOTLOVNICA NA STARČEVICI KOŠTALA 5,5 milona KM, dok će ona na UKC biti 30 MILIONA?!

Austrijska firma “Vamed” koja će izvoditi projekat, javnosti poznata i od ranije, a posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS

Projekat “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC Republike Srpske” juče je zvanično i potpisan između direktora UKC dr Vlade Đajića i direktora austrijske kompanije “Vamed” Markusa Bolnara Nordenkamfa.

Čitav prijekat je vrijedan 14.950.000evra, a biće finansiran iz sredstava Evropske investicione banke.

UKC-e je još u jesen 2021. godine preuzeo dokumentaciju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, ali je tek u aprilu 2022. godine dobijena finalna saglasnost na tendersku dokumentaciju.

Poznajući probleme koje UKC RS nesumnjivo ima sa grijanjem, javnost je blagonaklono gledala na ovu inicijativu.

Ipak, opravdano se postavlja pitanje kako je moguće da kotlovnica za UKC RS košta skoro 30 miliona KM, dok je rejonska kotlovnica na Starčevici, sagrađena 2014.godine, koštala 5,5 miliona KM. U obzir treba uzeti i inflaciju, međutim nevjerovatno je da će kotlovnica koja će raditi samo za potrebe UKC koštati 5,5 puta više nego rejonska kotlovnica koja zagrijava nekoliko hiljada domaćinstava, odnosno, prema dostupnim podacima, čak 15 % kupnog konzuma grada Banjaluka. Rejonsku kotlovnicu je gradila kompanija Montavar Metalna nova iz Slovenije.

Ruku na srce, sami projekat podrazumijeva, pored rekonstrukciju kotlovnice, i izgradnju sistema za hlađenje i grijanje objekata, i djelimičnu sanaciju kuhinje.

Na naše pozive da prokomentariše formiranje cijene za projekat koji je potpisan sa austrijskim Vamedom direktor UKC RS dr Đajić se nije javljao.

Ova tema zanimljiva je i na društvenoj mreži tviter gdje se takođe postavilo ovo pitanje.

Vamed poznat i od ranije, posebno Glavnoj službi za reviziju javnog sektora RS
Zanimljivo, firma Vamed iz Austrije navodi kao svoje reference i poslove slične koje je radila u Tuzli i Bijeljini.

Direktor austrijske kompanije “Vamed” Markus Bolnar Nordenkamf rekao je da ova firma djeluje na tržištu BiH već 15 godina.

– Jedan od najvažnijih projekata ovdje u Banjaluci je projekat rekonstrukcije UKC-a iz 2018. godina, a takođe izvodimo projekte u Tuzli i Bijeljini – podsjetio je Bolnar.

Ipak, upravo je ova firma bila dio afere kada je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS otkrila da je gradnja bolnice u Bijeljini koštala više od 36 miliona evra, koliko je zvanično rečeno prilikom otvaranja ove zdravstvene ustanove u julu 2013. godine.

U aprilu 2019.godine revizori su konstatovali da je Ministarstvo zdravlja RS 2018.godine, kada je ministar bio Dragan Bogdanić, firmi “Vamed” iz Beča, sa stavke “ostali izdaci” plaćen milionski iznos po osnovu arbitražnog spora.

Ugovor sa kompanijom “Vamed” zaključen 2009. godine, a tada je ministar zdravlja bio Ranko Škrbić.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ PORUČIO “Gradska preduzeća su najjača brana inflaciji u ovoj godini”

Gradski menadžer, Bojan Kresojević kazao je da su gradska preduzeća ove godine u izuzetno izazovnim okolnostima poslovala uspješno.

-U prilogu tome je nekoliko činjenica od kojih i ta da su ostvarila ukupni prihod od 55 do 60 miliona KM i to na istom nivou kao što je to prethodne godine, a da nije bilo povećanja cijena usluga. Naprotiv, gradska preduzeća su u prosjeku smanjila cijenu svojih usluga za dva odsto – poručio je Kresojević nakon današnjeg sastanka sa direktorima gradskih preduzeća.

U uslovima svjetske inflacije, kako je istakao gradska preduzeća podnijela su najveći teret svih poskupljenja i praktično onemogućavala dalji rast cijena.

-U gradskim preduzećima imamo smanjenje za dva odsto i to smanjenje od dva odsto je ustvari smanjenje prihoda Vodovoda za 1,2 miliona KM proizšalih iz ukidanja naknade za mjerno mjesto, koja je uvedena skupštinskom odlukom u prethodnom sazivu. Ta odluka je od strane Ustavnog suda ocijenjena neustavnom i na taj način je došlo do smanjenja prihoda ovog preduzeća – kazao je Kresojević.

Prema njegovim riječima, ovo je posebno važno sa dva aspekta.

-Gradska preduzeća su pokazala odgovornost prema građanima ne povećavajući, naprotiv smanjujući cijenu usluge, a s druge strane to je bio izuzetan izazov za menadžment jer su troškovi poslovanja drastično porasli u toku ove godine. Samo po osnovu poskupljenja električne energije,komunalna preduzeća će imati rast troškova za tri miliona KM – pojasnio je gradski menadžer.

Analizirajući svako pojedinačno preduzeće, kazao je da je najveći izazov u Zavodu za izgradnju Banja Luka, u kojem je protekla uprava ostavila neizmirene obaveze i na taj način dovela preduzeće u blokadu.

-Za spas ovog preuzeća tražimo podršku Skupštine Grada, da se ovo preduzeće izvuče iz nelikvidnosti kako bismo mogli izaći sa detaljnim planom restruktuiranja ovog preduzeća. Sada ZIBL ne može uopšte da posluje – kazao je on.

Govoreći o pozitivnim primjerima, Kresojević je naveo da se u ovom trenutku može reći da je Vodovod a.d. Banja Luka najzdravije gradsko preduzeće i pored brojnih poteškoća.

-Uprkos povećanju troškova u iznosu od milion KM i smanjenja prihoda od 1,2 miliona KM, uspijeva obezbijediti likvidno poslovanje i usluge pruža u kontinuitetu, ali da se dugorčno razmišlja o ovom preduzeću zbog čega smo na prošloj sjednici Skupštine Grada predložili subvenciju Vodovodu od 700.000 KM – naveo je on.

Uprkos složenim okolnostima, direktor „Vodovoda“ Predrag Duduković kazao je da kada se sumiraju povećanje troškova i smanjenje prihoda Vodovod je u disbalansu od dva miliona KM.

-Bez obzira na to izmirujemo sve svoje obaveze na način da smo redukovali troškove gdje smo transparentnošću u procedurama javnih nabavki uštedjeli 550.000 KM, naplatili zaostala potraživanja u iznosu od šest odsto, povećali prihode vršeći neke nove usluge i kada se sve sabere ostvarili smo mogućnost da bez obzira na teške uslove poslovanja obezbijedimo normalno funkscionisanje Vodovoda – kazao je Duduković.

U zadnjih deset godina, kako je naveo – preduzeće je imalo najveće ulaganje u mehanizaciju, a započeli su i proceduru projekta izgradnje solarnih panela što će na godišnjem nivou donijeti uštede električne energije od 30 odsto.

-Jedino smo preduzeće u Evropi koje je u uslovima ove krize smanjilo cijene svojih usluga. Nerealno je očekivati da se može dugoročno i stratetški planirati sa smanjenjem cijena u uslovima poslovanja kada znamo kakvi su. Mi ne tražimo povećanje cijena svojih usluga, nego zahtijevamo da se cijena vode vrati na onu koja je bila prije odluke Ustavnog suda prema kojoj je ukinuta naknada za mjerno mjesto – zaključio je on.

„Depot“ i „Čistoća“

Kada je riječ o sporu između preduzeća „Depot“ i „Čistoća“, Kresojević je kazao da to ne zavisi od predstavnika preduzeća nego i od odluka sudskih organa.

-Nastavićemo komunikaciju kako bismo obezbijedili mogućnost proširenja postojećih kapaciteta koje ima Depot kako bi se otpad mogao nesmetano odlagati i vjerujem da neće biti nikakvih problema s tim u vezi – naveo je on.

Nastavi čitati

Aktuleno