Connect with us

Društvo

TUGA, KAO DA NEMAJU DOVOLJNO PROBLEMA! Roditelje bolesne djece zakinuli za povećanje plata

Radnici koji su na dugotrajnom bolovanju zbog brige o djetetu oboljelom od teške bolesti ili sa određenim psihofizičkim smetnjama, a koji koriste pravo na rad sa polovinom radnog vremena, ostali su zakinuti za sva povećanja plata samo zato što se njihova obračunava prema prosjeku nastalom u ranijem periodu.

Ovim radnicima i roditeljima plata se uglavnom obračunava na osnovu prosjeka u posljednjih 12 mjeseci rada prije otpočinjanja korišćenja pojedinog prava, zbog čega su preskočena sva povećanja i teška situacija onih koji se brinu o bolesnoj djeci, uz postojeću inflaciju, postala je još teža.

Obračun ovih plata funkcioniše tako što poslodavac radniku za vrijeme koje radi isplaćuje platu u visini od polovine pune plate za to radno mjesto. Drugu polovinu punog radnog vremena poslodavac isplaćuje naknadu plate u visini koja je utvrđena na osnovu prosjeka posljednjih 12 mjeseci prije ostvarivanja ovog prava. To je iznos naknade koju poslodavac refundira od Javnog fonda dječje zaštite.

Međutim, radnici koji ionako imaju ogromne troškove za liječenje i brigu o svojoj djeci, ostaju uskraćeni za povećanja, jer njihova plata ne prati kretanja kolega koji nemaju njihove probleme i rade puno radno vrijeme.

Osnovni cilj uvođenja ovog instituta u naše zakonodavstvo jeste da se radnicima, odnosno roditeljima koji koriste ovo pravo omogući ostvarivanje svih prava na način kao da rade puno radno vrijeme.

U Savezu udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske “MeNeRaLi” kažu da su i oni svojim analizama unutar ove organizacije kroz revidiranje stanja i kroz konsultacije sa pravnicima utvrdili da ima određenih problema u ovom smislu i da se spremaju za sastanke sa predstavnicima institucija.

Roditelji se žale
Sekretar ovog saveza Gospava Rađen kaže za CAPITAL da su ih u posljednje vrijeme neki roditelji informisali o problemima koji su se posljednjih mjeseci uvećali i koji značajno utiču na njihov ekonomski status.

“U saradnji sa pravnicima sačinili smo dopis i proslijedili ga institucijama i tražimo sastanak da zajedno razriješimo nastale probleme. Naša analiza je pokazala da ima odstupanja koja smanjuju obim prava u finansijskom smislu. Inače je nama uzimanje prosjeka od 12 mjeseci za obračun plata izuzetno sporan. Mi sada hoćemo da ispoštujemo dosadašnju praksu, želimo da čujemo stav institucija i zašto je došlo do ovih problema, te da nađemo način da ih riješimo. Mislim da će se kolege iz drugih saveza i grupacija takođe uključiti u ovu priču”, rekla je Rađen.

Kako su nam objasnili u Sindikatu uprave Republike Srpske i oni planiraju da reaguju na ovu situaciju, a u smislu da je zakon o radu dovoljno fleksibilan i dozvoljava poslodavcu da primjenom principa povoljnosti ovu visinu “koriguje” do visine koju bi radnik ostvario da je na radu puno radno vrijeme, ali uz mogućnost refundacije od strane Javnog fonda dječje zaštite.

Sekretar Sindikta uprave Milorad Mitrović kaže da bi poslodavci trebalo ovo da prepoznaju i da rade na tome da primanja njihovih radnika izjednače sa onima koji rade puno radno vrijeme, kažu, jer postoje sve zakonske mogućnosti.

“Bez obzira na iznos koje poslodavac refundira od strane Javnog fonda za dječju zaštitu, stava sam da je u cilju zaštite ove kategorije radnika potrebno da poslodavac rješenjem kojim odobrava rad sa polovinom punog radnog vremena utvrdi iznos plate i naknadu plate u ukupnoj visini plate koja je definisana zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu za radno mjesto. Princip povoljnosti u radnom pravu to dozvoljava, a radnici koji se staraju i brinu o ovoj djeci i koji koriste pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena ne smiju biti u nepovoljnijem položaju, jer je društvena briga i solidarnost naša obaveza. Korisnici prava na rad sa polovinom punog radnog vremena, u pravima i obavezama, moraju biti izjednačeni sa radnicima koji rade puno radno vrijeme”, kaže Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave Republike Srpske.

CAPITAL

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno