Connect with us

Svijet

Tukao konobaricu pred porodicom zbog toga što mu je kasnila kafa

Nezadovoljni gost, koji je posjetio kafić sa ženom i dva sina, fizički je udario stariju ženu dva puta i to nakon što mu je kasnila kafa deset minuta.

Sve se dogodilo rano ujutru u jednom od kafića u Kavali, kada je muškarac (45) koji radi kao taksista došao na kafu sa porodicom. Kako je na napitak čekao 10 minuta, prvo je verbalno napao konobaricu i vlasnicu lokala, u čemu ga je porodica podržala.

Kada je vidio šta se dešava, u sve se umiješao i sin vlasnice, koji je riješio da odbrani svoju majku, te je nastao opšti haos. Nažalost, tokom sumanutog napda, svemu je prisustvovalo i maloljetno dijete.

Kako je u postu na svojoj Fejsbuk stranici opisao sin vlasnika kafića Kleistenis sve se dogodilo u subotu ujutro:

„Nasilje!

Svaki dan novi incident! Neki se čuju, a neki se kriju iza straha!

Nasilje u igricama.

Nasilje u školi.

Nasilje u odnosima.

Nasilje na poslu.

Nasilje u porodici.

I sav ovaj začarani krug! Ljudi koji su rođeni u nasilju i na kraju se kriju iza njega izvlačeći svu svoju psihološku frustraciju na druge, a posebno na žene, djecu i životinje sa poznatom izrekom: “Znaš ko sam ja” (ili bar tako misle).

Nasilje! Riječ sa veoma lošim značenjem koja je poprimila nekontrolisane razmjere i ako nemate sreće pred vama je najgori scenario da budete ili agresor ili žrtva. Riječ koja je oduvijek postojala u našim životima, samo posljednjih godina u porastu je nešto kao… pandemija bez ikakve vrijednosti za ljudski život i dostojanstvo. I mnogo puta se završi ubistvom! Riječ koja počinje od same porodice!

Lično, kao muškarac, nekoliko puta sam razmišljao kako bih reagovao da su moja majka, moja sestra, moja žena, moja kćerka, moj pas na mjestu žrtve, a prva slika koju vidim je četvoro oni nose nasilnika! S druge strane, logika opet preovladava i mislim da nikada ne bih pao na nivo silovatelja ili ubice!

Mnogo puta sam i ja pokušavao da se stavim na mjesto nasilnika. Šta bi mogao biti njegov motiv da udari/siluje/ubije ženu? Da li je to njegova “muškost”? Da li je to njegova magija? Da li je to njegova mišićna snaga? Da li se osjeća krivim? Ima li opravdanja za sve ovo? Ili samo pokušava da igra dominantno i sa silovanjem misli da će pokoriti ženu? Ovi veliki su samo igre koje se igraju na drugim „poljima“. Dakle, najverovatnije je da je nasilnik drsko i kukavičko biće koje se krije iza laži i psihičkih tereta koje mu je porodica stavila!

Pa se takav „čovjek“ pojavio u subotu ujutru 3.9.2022 u našem gradu! Bivši radnik u maloprodaji, koji je sa suprugom posedovao centralni kiosk u gradu, a posljednjih godina radi kao taksista. Razlog da N.P., star 45 godina, taksista u Kavali, gdje je došao na posao dok nije bio mušterija, uz svog najstarijeg sina I.P. i njegove žene E.F. koji su nam uputili psovke i prijetili nam u sopstvenoj radnji jer mu je kasnila kafa… cijelih 10 minuta!

Tako je ovaj „muškarac” imao „mu**” da digne ruku i udari dva puta, na javnom mjestu, pred mušterijama i prolaznicima, po majci, supruzi i dva sina, ženu sa tri uloge istovremeno. Žena koja je majka, radnica i vlasnica radnje! Ali takvi “crvi” traže sječenje. Iz korijena!

Dakle,

Čestitam roditeljima na vaspitanju i „muškosti” koju imaš.

Čestitam supruzi koja vas je, umjesto da vas smiri, podržala vičući bravo.

Čestitam na obrazovanju koje prenosite svojim sinovima!

Čestitam vašim sinovima koji su naučili da iskrivljuju istinu živeći u spletkama i lažima.

I bez! Nije bilo loše vrijeme dok su u radnji bila dva policajca i mušterije koji su mu govorili da se smiri, kako se usuđuje da udari ženu na poslu. Bila su to iskustva i navike koje je imao i ima u svom domu! Osim toga, i njegova majka me je ranije nazivala lopovom jer joj se nije svidjela cijena naše kafe! Dakle, izgleda nivo porodice!

Dakle, možda sam za neke od vas ja loš dečko, zao, nepristojan, čudan i neprofesionalan… vaše mišljenje se poštuje. Na kraju krajeva, svi ste majke da sudite! Ali zapitajte se zašto, nikad!!! Ipak, moja porodica me je naučila da nikoga ne vrijeđam, da poštujem njihov rad i nikad ne dižem ruku i udaram žene!!!

Tako postajem bezobrazan, samo kada imam posla sa gnjevnim ljudima poput njega i njegove porodice jer koliko god da imam stomak neki od vas su tako, tako nesvarljivi i odvratni!

Posljednjih godina dobijamo samo verbalno nasilje! Sada su počeli da primjenjuju fizičko nasilje! Zato učite svoju djecu, bez obzira na pol, riječi i značenju poštovanja svojih bližnjih. Jer, nažalost, vidjećemo i čuti mnogo više u budućnosti – napisao je on.

Svijet

Teroristi u Somaliji napali hotel: Pucnjava i eksplozija u blizini predsjedničke palate u Mogadišu

Somalijski islamski militanti napali su večeras hotel u kojem se nalazi restoran za vladine zvaničnike u glavnom gradu Mogadišu.

Teroristička grupa Al Šabab, koja je povezana sa Al Kaidom i kontroliše dijelove zemlje, preuzela je odgovornost za napad, rekavši da je ciljala obližnju predsjedničku palatu.

“Prodrmala nas je jaka eksplozija, nakon koje smo čuli pucnjavu. Sjedimo u kućama i slušamo kako puca”, rekao je Ahmed Adbulahi, koji živi u blizini centra.

Napadači su upali u hotel “Vilja Rose”, ali se još ne zna koliko ih je, rekli su policijski zvaničnici.

Neki vladini zvaničnici su se spasili tako što su pobjegli kroz prozore, prenosi Rojters.

(Srna)

Nastavi čitati

Svijet

London isporučio Kijevu laserski navođene projektile

Ministarstvo odbrane Velike Britanije potvrdilo je danas da je isporučilo Ukrajini precizno navođene projektile “brimston 2”.

List “Telegraf” objavio je ove sedmice da su ove laserski navođene rakete, koje imaju dvostruko veći domet od prethodnog modela, poslate u Ukrajinu.

Velika Britanija je isporučila prve projektile “brimston 1” prije otprilike šest mjeseci.

“Kao dio svog paketa pomoći, Velika Britanija je obezbijedila precizno navođenu raketu ukrajinskim oružanim snagama”, objavilo je Ministarstvo odbrane na “Tviteru”.

Tekst je praćen video snimkom koji prikazuje transport projektila. Ministarstvo nije preciziralo koliko je projektila isporučeno.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo odbrane je saopštilo da će uskoro Ukrajini obezbjediti oko 1.000 dodatnih projektila zemlja-vazduh, dodajući da će isporuka uključivati rakete i lansere koji mogu da unište vazdušne ciljeve, kao što su dronovi i krstareće rakete.

Rusija je više puta naglašavala da je vojna pomoć Ukrajini učinila saveznike i partnere NATO-a učesnicima sukoba sa Ukrajinom.

Kremlj smatra da će dotok oružja u Ukrajinu samo odložiti rješenje putem pregovora.

(Srna)

Nastavi čitati

Svijet

PREMINUO KREATOR RENATO BALESTRA Bio je rado viđen gost u BANJALUCI

Sinoć je u Rimu u 98. godini preminuo doajen visoke italijanske mode Renato Balestra, saopštile su agenciji Ansa ćerke Fabiana i Federika zajedno sa unukon Sofijom koja će preuzeti vođenje modnog brenda.

Balestra je rođen u Trstu 1924 godine u porodici arhitekte i inženjera, od malih nogu imao je strast prema umjetnosti i muzici, kažu da je „moda izabrala Renata Balestru a ne Balestra modu“, 1954 preselio se iz Milana u Rim gdje je otvorio atelje sa sopstvenim brendom.

Kako je obožavao operu i pozorište radio je kostime za takve spektakle na sceni stoga ga naša publika pamti po kostimima za Rosinijevu operu „Pepeljuga“, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998, a njegovi kostimi doprinjeli su popularnosti i interesovanju publike za ovu operu.

Marta mjeseca 2013. održao je modnu reviju u Svečanoj sali Skuštine grada Beograda, reviju za pomoć djeci prihvatilišta, djeci bez roditeljskog staranja, tada je prikazao najnoviju kolekciju s početka te godine kojom je zatvorio Nedjelju visoke mode u Rimu.

Renato Balestra postigao je inetrnacionalni uspjeh i dobitnik je gotovo svih najvećih modnih priznanja. U Rimu je počeo da radi između ostalih dizajnera sa čuvenim modnim kreatorkama Sestre Fontana, oblačio je najelegantnije žene planete, njegove klijentkinje su bile velike svjetske zvijezde, kraljice, princeze, između ostalih iranska carica Farah Diba, kraljica Tajlanda, princeza Jordana, dizajnirao je odjeću za zvezde kao što su Ava Gardner, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, a tokom godina postao je omiljeni stilista hilivudskih zvijezda Liz Tejlor i Natali Vud.
Šezdesetih godina prošlog vijeka njegovo ime se definitvno afirmisalo zahvaljujući „Blu Balestri“ jakoj nijansi plave boje, jedinstvenoj boji koja je danas neosporni simbol kuće, u kombinaciji sa kratkom satenskom haljinom.

A krajem sedamdesetih godina razvija različite kategorije proizvoda, od parfema do šminke, kofera, naočara kao i predmeta za domaćinstvo. Hrabrost i izuzetan stil, tradicija povezana sa modernim učinili su ga jednim od najvažnijih modnih gurua na svijetu; sve što je dotakao pretvarao je u stil.

Renato Balestra biće sahranjen u Rimu u utorak u crkvi Santa Marija del Popolo na Trgu Naroda.

Nastavi čitati

Aktuleno