Connect with us

Region

“TUKLI GA ZBOG PATIKA” Otac dječaka (15) koji je pretučen u otkrio JEZIVE DETALJE vršnjačkog nasilja

Još jedan slučaj brutalnog vršnjačkog nasilja dogodio se u utorak u Surdulici, kada je tinejdžera (15) nakon treninga pretukao drugi dječak.

I to sve, kako priča otac pretučenog djeteta, zbog novih patika.

– Sve se desilo u košarkaškoj sali nakon završetka treninga. Prišao je iz čista mira mom djetetu i rekao: “Što se ti ponašaš tako?”. Pravi razlog bila je ljubomora zbog patika koje je moj sin nosio, ali i lopte. Moj sin je na trening nosio novu loptu i kožne “džordanke” koje smo mu nedavno kupili. Naime, prišao mu je i bacio flašicu sa vodom i zadao mu tri udarca u predjelu lica, tj. u prednje zube i predio oka – počinje priču otac pretučenog dječaka Nikola Spasić.

Pravi šok uslijedio je za čitavu porodicu kada su im dijete, sa vidinim povredama, doveli kući.

Doveli su ga drugovi kući. Supruga i ja se liječimo od pritiska, i to nam je samo pogoršalo situaciju. Naše dijete se liječilo od epilepsije i izliječilo se, ali ne sme da prima udarce u glavu. To je sad najveći problem što smo bili kod jedno 20 ljekara, da se sve detaljno ispita, jer strahujemo. Takođe, odmah smo reagovali i Tužilaštvo je pokrenulo istragu. Stvarno mi nije jasno šta se dešava sa ovim vršnjačkim nasiljem, gdje su roditelji danas? – pita se on.

Razloga za brigu ima, budući da je dječak kojeg je pretukao vršnjak, još u procesu oporavka.

– Loše je, ne spava, ne zatvara oko, ne jede, ne ide u školu, povučen je. Ima bolove, trza se noću. Jednostavno, dijete koje nije isto – priča zabrinuti otac i dodaje da ga je, pored svega, još više porazila izjava roditelja tinejdžera koji im je tukao sina.

– Kada je došao policajac u bolnicu da uzme izjave, bili su ti roditelji. Pitao ih je kakve povrede ima njihovo dijete, na šta su oni odgovorili da ima povrede ruke od udaraca. Bila je tu, takođe, jedna skandalozna izjava. I sam sam ih pitao šta je razlog što je njihov sin udario mog. Odgovorili su: ‘Konkurencija’. Bio sam u šoku. Pazite, konkukrencija, a igraju u istoj ekipi – dodaje otac pretučenog dječaka.

Sreća u nesreći jeste što nije došlo do posljedica koje bi po dječaka mogle biti pogubne, ali briga roditelja ne jenjava.

– Sve to kreće iz kuće i problem je u roditeljima najprije. Zašto moj sin ili neko drugo dijete nije udarilo nekog? – kaže on na kraju.

Podsjećamo da je i u Tužilaštvu je potvrđeno da je prijavljena tuča između dvojice dječaka pri čemu je jedan pesnicom udario drugog. Tada je naloženo je da se obave razgovori sa svim akterima, nastavnikom i obavijeste službe škole, piše Telegraf.

Region

VUČIĆ “Preživjećemo ovu zimu, ja DANE BROJIM KAO U VOJSCI”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ako sve bude u redu, da će cijena nafte ići značajno dole kao i proteklog petka.
“Energetika postaje najviši interes svakog građanina,. Sutra ćemo vidjeti najmodernija postrojenja vezana za obnovljive izvore energije. To je ključna tema, to je tema svih tema. Preživećemo ovu zimu, ja te dane brojim kao u vojsci. Počeo sam da brojim od 180 i nešto. Potrošili smo nešto gasa, oko 7 posto. Imamo još dosta gasa, relativno dobro stanje u hidrokapacitetima, sačuvanog uglja, za loše vremenske uslove, za sada nismo imali problem. Cijena nafte ići će značajno dole kao i proteklog petka, ako sve bude u redu”, rekao je Vučić, koji boravi u dovdnevnoj posjeti Norveškoj, za TV Pink.

Dodao je da ćemo ovu zimu da prezimimo uz finansijske probleme sa kojima se država suočava jer je najveći dio tereta preuzela na sebe.

“Ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, biće dovoljno i struje i gasa. Kao što vidite, struja još nije poskupila”, rekao je Vučić, a na konstataciju da će struja poskupjeti 8 odsto, predsjednik je dodao: “Pokažite mi zemlju, ne u okruženju, nego u cijeloj Evropi, u kojoj je tako malo poskupljenje”.

“Sukob u Ukrajini i Donbasu neće skoro da se završi”
Vučić se osrvnuo i na situaciju u Ukrajini i Donbasu.

“Moramo da razumijemo da smo u ratu i da on neće skoro da se završi. Kada su mnogi pomislili da je rat gotov i da

Ukrajina pobjeđuje, Rusi su počeli bolje da ratuju. Biće to mnogo duže vrijeme, i očekujem da sledeća zima, a čak i ona tamo, budu mnogo teže nego ova”, rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je da ne vjeruje u primirje, ali da bi bio najsrećniji na svijetu da do njega dođe.

“Nisam ni Rus ni Ukrajinac, niti Američkan koji se meša u sve, već Srbin. Ne zanima me, samo neka nađu rješenje”, dodao je.

Nastavi čitati

Region

Ulazak Hrvatske u Šengen dobra vijest i za BiH

Uprkos najavama iz Austrije da bi zbog problema s ilegalnim migracijama mogla blokirati ulazak Hrvatske u šengensku zonu, posljednje izjave iz Beča pokazuju da do takvog raspleta ipak neće doći.

Većina analitičara sada očekuje da će 8. decembra, na samitu ministara pravde i unutrašnjih poslova EU, pod češkim predsjedavanjem, ulazak Hrvatske u Šengen biti potvrđen i da će na snagu stupiti od januara naredne godine.

Ukoliko se ovo potvrdi u praksi, to će biti dobra vijest i za BiH, jer će, osim što će građani BiH imati jedno granično zaustavljanje manje na putu ka zapadnoj Evropi, konačno biti otklonjene posljednje prepreke za početak izgradnje graničnog prelaza na hrvatskoj strani kod novog mosta na Savi ka autoputu Zagreb – Beograd. Podsjećanja radi, “Nezavisnim” je u više navrata od strane izvora iz Evropske komisije objašnjeno da izgradnja graničnog prelaza neće početi dok Hrvatska ne uđe u Šengen i dok se sistem malo ne “uhoda”, ali da to ne bi trebalo spriječiti završetak radova na graničnom prelazu do kraja godine. Tada, međutim, nije bilo ni govora o tome da bi moglo doći do odgađanja ulaska Hrvatske u Šengen.

Adelajl Volfl, novinarka austrijskog “Standarda” i dopisnica lista za naš region, za “Nezavisne” ocjenjuje da njena zemlja neće blokirati Hrvatsku.

– Ulazak Hrvatske u šengenski prostor je u svakom slučaju u interesu mnogih građana EU, jer ne bi željeli da uoči ljetnih godišnjih odmora, kada mnogi od njih putuju u Hrvatsku, moraju satima da čekaju na slovenačko-hrvatskoj granici – kaže ona.

Volflova je objasnila da je konfuzija zbog moguće blokade Hrvatske nastala kada je Gerhard Karner, ministar unutrašnjih poslova Austrije, prije dvije sedmice izjavio da je protiv bilo kakvog proširenja šengenske zone. Njegov argument je da ne funkcioniše zaštita spoljnih granica EU, jer je ove godine više od 90.000 azilanata zatražilo azil u Austriji, a radi se o zemlji usred EU”, objašnjava ona.

Međutim, nakon toga je Karl Nehamer, austrijski kancelar, u Zagrebu ipak dao objašnjenje da se njegova zemlja neće protiviti ulasku Hrvatske u Šengen, jer, kako kaže Volflova, smatra da se Hrvatska ponaša korektno.

– Nehamer se, međutim, veoma kritično izjasnio o pristupanju Šengenu Bugarske i Rumunije, zemalja koje već deceniju čekaju da uđu u Šengen. I Švedska i Holandija su kritične prema ulasku Bugarske i Rumunije. U Austriji se, međutim, prije svega radi o unutrašnjopolitičkoj računici, gdje se pokušava prikupiti koji poen na čvrstom stavu prema migracijama – objasnila nam je ona.

U Evropskoj komisiji su nas uputili na zvaničan stav te institucije, koja smatra da su sve tri zemlje – i Hrvatska, i Bugarska, i Rumunija – spremne u potpunosti da učestvuju u Šengenu.

– Godinama su ove zemlje članice značajno doprinosile dobrom funkcionisanju šengenskog prostora, uključujući i vrijeme tokom pandemije i ovo nedavno, kada smo postali suočeni s posljedicama bez presedana usljed rata u Ukrajini – kažu oni.

Tvrde da će šengensko područje biti sigurnije ako ove tri zemlje budu primljene, a time će se ujedno, kako kažu, dodatno proširiti područje slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

Što se tiče Hrvatske, ističu da je evaluacija hrvatske spremnosti za Šengen trajala od 2016. do 2020. i da je u decembru 2021. to potvrđeno u Savjetu EU.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

MLADIĆ BRUTALNO PREBIJEN jer je komšinici rekao ćao! “Znaš li ti KO SAM JA u ovom gradu”?

Nišliju (29) brutalno je pretukao osamnaestogodišnji mladić, dečko njegove komšinice i to samo zato što joj se javio na ulici.
Momak je osim hematoma i podliva zadobio i prelom vilice zbog čega je u četvrtak operisan na Odjeljenju maksilofacijalne hirurgije Klinike za dentalne bolesti.

Mladić je brutalno pretučen nedjelju dana uoči svoje svadbe, koja je zakazana za 1. decembar, prenosi “Blic“.

“Umjesto da se radujemo jer nam se sin sljedeće nedjelje ženi, mi smo u strahu. Plašimo se šta će biti kada izađe iz bolnice, nećemo smjeti samog da ga pustimo na ulicu. U strahu smo i mi i on jer mladić koji ga je napao nije u pritvoru, viđamo ga u kraju”, kažu roditelji mladića.

Nišlija je pretučen 22. novembra oko 20 časova kada je pošao do dragstora, da budućoj supruzi koja je u četvrtom mjesecu trudnoće kupi hranu.

Čim je izašao iz sokaka u Duvaništu u kojem stanuju, naišao je na komšinicu, koja ima 16 ili 17 godina, i njenog momka koji ima 18 godina.

“Komšinica mu se prva javila sa ‘ćao’, i on joj je otpozdravio sa ‘ćao’. Znaju se jer živimo dvije kuće od njene, ona se igrala sa našim mlađim sinom dok su bili djeca. Kada je krenuo, komšinicin momak ga je zgrabio za ruku i počeo da ga steže. ‘Kome ti to ćao, znaš li ti ko sam ja u ovom gradu?’, upitao ga je. A onda mu je pustio za ruku i udario ga pesnicom po vilici. On je pao u baru, a ovaj je nastavio da ga šutira po glavi. Ima hematome, posjekotinu iza uva, imao je i krvarenje iz nosa i ustiju, ali nos srećom nije polomljen, pokazali su snimci. Zbog preloma vilice, morao je na operaciju”, pričaju očajni roditelji.

Momak se nakon napada nekako pridigao i vratio kući. Prvog ga je na vratima ugledala buduća supruga koja je trudna i doživjela šok zbog kojeg je i sama morala na dodatne ljekarske preglede.

“Poslije udarca je nekako ustao i došao do kuće. Krv mu je išla na nos i na usta, imao je hematome i čvoruge po glavi, počeo je da otiče, nogavica cijela mu je bila mokra jer je pao u baru. Njegova buduća supruga, koja je u četvrtom mjesecu trudnoće, doživjela je šok kada ga je vidjela na vratima. To je stres za sve nas, a kamo li za nju koja je trudna. Ima bolove u stomaku, bili smo sada sa njom na kontroli kod ljekara. Naš sin je sada dobro poslije operacije, ne može da govori ali porukama komuniciramo. Skuplja mu se stalno krv u ustima, nije jeo a ionako je mršav. Ali, kažu ljekari da će moći da se oporavi do svadbe koja je zakazana u četvrtak, da će moći da prisustvuje, ali će konci ostati”, pričaju potreseni roditelji.

Oni kažu da Stefan nije smeo da prijavi nasilnika, ali da su ljekari kada su uočili prelom vilice, po službenoj dužnosti morali da prijave policiji tešku povredu, kako to zakon nalaže.

Niška policija saopštila je da će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podnijeti krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv osamnaestogodišnjaka iz Niša, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda.

“On se sumnjiči da je preksinoć udario pesnicom u lice i teško povrijedio dvadesetdevetogodišnjaka kome je ukazana ljekarska pomoć u Kliničkom centru u Nišu”, saopštila je policija.
bl-portal

Nastavi čitati

Aktuleno