Connect with us

Politika

Turkovićeva “ratovala” s komšijama, MIP tvrdi da su jačali saradnju

Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH tvrdi da su u prošloj godini nastavili razvijati dobrosusjedske odnose, pritom “zaboravljajući” da je odlazeća ministarka Bisera Turković iznosila oštre stavove prema komšijama.

“Imajući u vidu da je pridruživanje BiH Evropskoj uniji prioritetan zadatak i cilj kome se BiH formalno posvetila potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine i da je članstvo u EU potvrđeno kao jedan od glavnih strateških ciljeva i vanjskopolitički prioritet, MIP je u 2022. godini – u okviru svojih nadležnosti – nastavio s aktivnostima koje se odnose na dalje razvijanje političkog dijaloga između BiH i EU, jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa”, navodi se u Nacrtu izvještaja o radu MIP-a BiH za 2022. godinu.

Međutim, ne treba zaboraviti da je upravo Turkovićeva prošle godine protestnu notu uputila ambasadama u BiH, uključujući i Ambasadu Srbije, zbog prisustva njihovih predstavnika na obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 9. januara, koje su održane 8. i 9. januara 2022. godine u Banjaluci, a koje predstavljaju čin protivan presudi Ustavnog suda BiH”, navedeno je u protestnoj noti, koju je Turkovićeva uputila Ambasadi Srbije, ali i Rusije i Kine.

Treba, svakako, podsjetiti da je sličan trend nastavila i ove godine, kada je uputila protestno pismo i Dritanu Abazoviću, premijeru Crne Gore, a zbog prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na akademiji kojom je obilježen Dan Republike.

Nedavno je, pritom, svog srpskog kolegu Ivicu Dačića upozorila da ne dolazi na obilježavanje Dana Republike.

“Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, stoji u poruci koju je Turkovićeva poslala Dačiću.

Nije ona pretjerano naklona bila ni prema zvaničnicima u državi s kojom BiH ima najdužu granicu. Reagovala je, recimo, na, ispostaviće se, nepostojeću izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o Srebrenici, a potom se i povukla.

Verbalno je Turkovićeva ratovala i sa hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, koji ju je u oktobru prošle godine optužio da “ide u islamske zemlje da traži oružje”, na šta mu ona nije ostala dužna, već mu je ekspresno odgovorila, poručivši mu da iznosi zlonamjernu i opasnu neistinu. Takvih primjera ima još.

Novinar “Večernjeg lista” u BiH Zoran Krešić poručuje da je školski primjer kako ne treba raditi sa susjedima, te školski primjer političke, jednonacionalne zloupotrebe pozicije ministra vanjskih poslova oslikan u figuri Turkovićeve.

“Hrvatsku je redovito optuživala da se miješa u unutarnja pitanja BiH dok su u međuvremenu kadrovi njezine stranke i bliskih satelita rušili Dejtonski mirovni sporazum kojemu je i Zagreb jamac, dok je Srbiji pak stalno spočitavala navodnu potporu osuđenima za ratne zločine, a istodobno ništa nije činila da, primjerice, u Sarajevu i drugim gradovima gdje SDA ima utjecaj nazivi ulica ne dobijaju optuženi ili osuđeni generali bošnjačke Armije BiH za ratne zločine. Zaključno, ne ponovio se slučaj teške zlouporabe, ali i teškog sramoćenja BiH kako je to radila visoka dužnosnica SDA”, kaže Krešić za “Nezavisne novine”.

I analitičar Drago Vuković kaže da je Turkovićeva praktičan primjer negacije diplomatije te ocjenjuje da je ona partijski službenik koji proizvodi loše odnose među zemljama.

Podsjeća da je osnovna uloga diplomatije da izgrađuje dobre odnose sa susjednim zemljama te da stvara ambijent političke, kulturne, sportske i ostalih vrsta saradnje.

“Bisera Turković je ostrašćen čovjek i kao ličnost takvog profila nije smjela nikako da ide u diplomatiju. Dobro je da ona odlazi sa tog mjesta, nanijela je mnogo štete diplomatiji BiH, posebno Republike Srpske”, kaže Vuković za “Nezavisne novine”.

Politika

DODIK SUTRA U DRAKULIĆU: Obilježavanje 81 godine od pokolja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Dodik će prisustvovati obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, najavljeno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.
Novosti

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆN NAPAO VLAST “Nema tog poreza, koji može da zadovolji NJIHOVE APETITE”

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. Reći da bogate zemlje imaju velike poraze, kao što je to rekao predsejednik Republike Srpske, lijepo zvuči ali kad bismo mi danas živjeli kao u Norveškoj ili Skandinaviji, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, nakon sjednice Koordinacionog odbora SDS IJ3.
On je istakao da unutarstranački izbori u SDS teku po planu i da je sastanak u Banjaluci drugi u nizu sastanaka po regiijama.

“Postoje sredine gdje su unutarstranački izbori već poodmakli i to je slučaj u 20 dobro organizovanih odbora SDS. Postoji jedan dio opštinskih i gradskih organizacija gdje proces unutarstranačkih izbora teče nešto sporijom dinamikom”, pojasnio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da će cjelokupan izborni proces biti završen tokom maja velikom Skupštinom Srpske demokratske stranke.

Govoreći o opozivu gradonačelnika Bijeljine, Miličević je kazao da će SDS organizovano ući u odbranu kutija na referendumu.

“Skupštinska većina u Bijeljini je jedna interesna grupa koju čine vladajuće partije kojima je Bijeljina i njen budžet plijen a ne razvojna sredstva za jednu lokalnu zajednicu. Ozbiljno smo se organzovali u odbrani sadržaja kutija jer ako to ne uradimo bićemo pokradeni. Ja sam to doživio u Tesliću, na referendumu 2019. kada je bez obzira na razliku u moju korist, od četiri hiljade glasova, jedva spriječena izborna krađa. Izborni zakon omogućava svaku vrstu izbornih krađa i naš zahtjev će biti izmjena izbornog zakona koji dopušta ove malverzacije”, poručio je lider SDS-a.

On kaže da zagovara racionalniji pristup kada je u pitanju opozicioni rad i da SDS neće samo kritikovati.

“Nudićemo rješenja i po pitanju izmjena izbornog zakona ali i po pitanju raspodojele sredstava iz PDV-a. Predložićemo da se limit za ulazak u naplatu PDV-a poveća sa dosadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada KM. Nakon toliko godina, tolikih poskupljenja i inflacije to više nije realan okvir koji sve teže nose privredni subjekti. Taj naš prijedlog će pomoći privrednicima da podnesu teret krize“, pojasnio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK U ŠVAJCARSKOJ! Prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, koji organizuju Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da se raduje svakoj prilici da dođe i da se sretne sa našim narodom u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta.

-To je dragocjeno da se putem naše crkve, vjere, tradicije, kulture i običaja povezujemo među našim narodom kako bi držali tu jednu nit povezanosti, kako bismo uvijek gledali u našu maticu Srbiju, Republiku Srpsku i kako bismo uvijek naš narod držali okupljenog oko naše suštinske ideje od koje nikada ne smijemo da odustanemo, a to je da živimo svoji na svome u svojim zemljama – poručio je gradonačelnik, koji drugu godinu zaredom prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike Srpske.

Naveo je da je činjenica da nas prilike i neprilike tjeraju negdje drugdje i da je danas to naša realnost.

-Ali danas mogu da posvjedočim koliko naš narod ovdje u Cirihu u Švajcarskoj, u Njemačkoj, u Austriji, gdje god sam bio ovih dana, gleda u Republiku Srpsku, živi Banju Luku i druge gradove u Republici Srpskoj, svaki grumen i pedalj Republike. Naš narod se ovdje osamostalio, očvrsnuo, kupio zemlju, napravio crkvu, ali ipak gleda u svoje zemlje i želi da se vrati. To je taj korijen. Lišće se vraća svom korijenu, narod se vraća svom korijenu. Upravo je to najsnažnija poruka koju sam ovdje čuo – naglasio je on.

Brojni su izazovi, ističe, kako našeg naroda u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori.

-Izazovi su slični, ako ne i veći kod našeg naroda ovdje. Preko 30.000 potpisa Bošnjaka, raznih udruženja je sakupljeno da se Dani Republike Srpske ovdje ne obilježavaju. Kome to smeta? Mi smo se okupili ovdje zarad crkve, zarad ljudi, vjere, ekonomije, privrede, uzajamnog podržavanja i poštovanja, a ne protiv bilo koga drugog. I film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je samo film o nama, gdje živimo, šta nam se desilo i kuda želimo da idemo, a ovdje se brani njegovo prikazivanje. Mi nemamo durge ambicije osim da smo svoji, da imamo svoje, da nam niko ne smije i ne može to zabraniti – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da ga ohrabruje svaki stisak ruke svakom Srbinu, kojeg je sreo u dijaspori.

-To je stisak ruke koji jača naše odnose, koji nas povezuje i koji šalje jednu univrezalnu poruku – da mi imamo viši cilj, da se ne umaramo od ideje da se borimo za naše istinske vrijednosti, za održavanje jezika, pisma, tradicije, kulture – naveo je grdaonačelnik, dodajući da će i ovom prilikom imati više sastanaka o ekonomskim temama.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Hrama Uspenja Presvete Bogorodice – kazao je da je crkva majka našeg naroda.

-Politika se bavi interesima, a crkva se bavi božanskom ljubavlju. Jedino što možemo da damo od sebe jeste ljubav, ljubav prema našem narodu, ali i prema svim drugima bez obzira na to koje su vjeroispovijesti i vjere. S tim u vezi nama je crkva u dijaspori kao djelić domovine naše i tako mnogi ljudi koji dolaze u Hram dolaze radi vjere, a takođe i tu govore srpski jezik i pričaju sa ljudima koji su njima poznati, upoznaju nove i na taj način mi opstajemo – kazao je protojerej Simijonović.

Naglašava da bez otadžbine, onih rodnih mjestaa, oni ne bi mogli da funkcionišu.

-To je jedna sinergija otadžbine i dijaspore. Zato je veoma važno da nam otadžbina bude mirna i stabilna, jer onda će roditelji sa ponosom da govore o korijenima djeci koja su rođena ovdje u Švajcarskoj. Pozdravljam ovu aktivnost obilježavanja Dana Republike Srpske ne ulazeći u političke stavove pojedinih naroda i to ne bi trebalo da nam bude fokus, nego Sveti arhiđakon Stefan, da uznesemo slavu Gospodu i svetiteljima. Radi toga i slavimo slave, jer nas oni čuvaju, prvenstveno, u vjeri – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno