Connect with us

Hronika

Tužilaštvo danas ponovo upućuje sudu optužnicu protiv Zeljkovića i drugih

Republičko javno tužilaštvo RS danas će ponovo dostaviti Okružnom sudu Banjaluka optužnicu protiv bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića i drugih osoba

Sud je 5. oktobra ove godine utvrdio da ranije dostavljena optužnica ne sadrži sve što je potrebno u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku zbog čega je vraćena sa pozivom tužiocu da je ispravi i dopuni.

Postupajući tužilac je to i učinio, te će optužnica danas ponovo biti dostavljena na potvrđivanju.

Zeljković je optužen zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te krivičnih djela primanje mita i nesavjestan rad u službi.

Optužnicom su obuhvaćeni i direktor „Procontrol“ d.o.o. Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju i zloupotreba u postupku javne nabavke, bivši direktor „Sineks laboratorija“ d.o.o. Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor „Travel for fun“d.o.o Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i zloupotreba u postupku javne nabavke i direktor „Promeding“ d.o.o. Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, koja broji pet tačaka, Branislav Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak bez objave obavještenja o javnoj nabavci i direktni sporazum, kada on nije mogao biti primjenjen, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, “najgrublje zloupotrijebio” svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS u iznosu od preko milion i 300 hiljada maraka.

Iz tužilaštva je ranije saopšteno da je nakon provedene vrlo složene istrage, a na osnovu preko 2.000 materijalnih dokaza, saslušanja preko stotinu svjedoka, provođenja forenzičkih vještačenja mobilnih telefona osumnjičenih i finansijkih vještačenja, te brojnih drugih dokaza, utvrđeno ne samo grubo kršenje procedura javnih nabavki, već i koruptivne radnje Branislava Zeljkovića i ostalih osumnjičenih, o čemu govori i podatak da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351 odsto, a termalnih kamera za 198 odsto.

Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenima, Zeljković je pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun” od 578.780 KM, Slavku Bojiću i „Procontrol“ od 241.562 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratoriji“ od 28.700 KM.

Optužnicom je predloženo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, a da se Zeljkoviću izrekne i zabrana obavljanja poslova direktora ili poslova bilo kojeg državnog službenika u državnim organima, javnim ustanovama i javnim preduzećima u maksimalnom trajanju od deset godina.

Hronika

OD DVOJCA ODUZET arsenal oružja i municije

U pretresu objekata koje koriste M.E i D.D. iz Sokoca, pronađeni su i oduzeti oružje i municija.

Službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, juče su na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac i Višegrad, a uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo izvršili su pretrese stanova, kuća i ugostiteljskog objekta na pet lokacija na području Sokoca, koje koriste M.E i D.D. iz Sokoca.

“U toku akcije policijski službenici pronašli su i oduzeli šest pušaka, 2.878 komada metaka različitog kalibra, 45 patrona, dvije ručne radio stanice i digitalnu vagu za precizno mjerenje, sa tragovima bijele praškaste materije koja ascorina na drogu”, navode iz policije.

Nakon dokumentovanje predmeta tužilaštvu će protiv M.E. i D.D. biti dostvaljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Nastavi čitati

Hronika

Fotografijama i snimcima ucjenjivali bivše djevojke

Dvije osobe uhapšene su u Laktašima zbog sumnje da su ucjenjivali bivše djevojke sa kojima su htjeli obnoviti emotivne veze.

PU Banjaluka su rekli da se D.R. (37) sumnjiči da je krivično djelo počinio na način da je u određenom vremenskom periodu do 23. novembra putem poruka ucjenjivao bivšu djevojku sa kojom je bio u emotivnoj vezi, da će javno objaviti njene kompromitujuće fotografije i video snimke, ako ne obnove emotivnu vezu.

Zatim se R.Z. sumnjiči da je krivično djelo počinio tako što je u određenom vremenskom periodu do 29.. novembra takođe putem poruka ucjenjivao bivšu djevojku sa kojom je bio u emotivnoj vezi, da će javno objaviti njene kompromitujuće fotografije i video snimke, ako ne obnove emotivnu vezu – rekli su u PU Banjaluka.

O svemu navedenom je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio policijskim službenicima da se nakon kompletiranja i dokumentovanja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostave izvještaji o počinjenim krivičnim djelima.

Izvor: srpskainfo

Nastavi čitati

Hronika

Usmrtio suprugu sa 15 divljačkih udaraca čekićem u glavu, pa na sudu iznio bizarnu odbranu

Suđenje za svirepo ubistvo supruge je u toku, a optuženi je iznio bizarnu odbranu.

Kriv sam. Teško mi je jer je između pokojne supruge i mene vladala čista ljubav i nisam imao namjeru da joj učinim ništa nažao. A tu noć na 26. mart 2022. legli smo oko 22.30 sati i probudio sam se oko tri ujutro. Šetao sam oko stola po dnevnoj sobi i pričao sam sa sobom. Na putu do kupatila nogom sam zapeo u hodniku o čekić kojim smo tu veče sklapali bijeli ormar na balkonu. Uzeo sam ga i otišao u sobu. Ona je spavala na krevetu, nije čula da joj prilazim i sve se desilo u histeričnoj brzini. Obukao sam se jer sam bio u pidžami, čekić sam zatim stavio u torbu na točkove i unio u auto kojim sam se vozio neko vrijeme – rekao je u svoju odbranu na Županijskom sudu u Zagrebu Nebojša R. (54), optužen da je prije osam mjeseci u stanu u zagrebačkom Prečkom s više od 15 divljačkih udaraca čekićem po glavi usmrtio suprugu.

U vrijeme svirepog ubistva bio je smanjeno uračunljiv, ali ne bitno, a u sudnici je dosta vremena proveo govoreći zatvorenih očiju i plačući.

Kažete da niste imali namjeru da je ubijete, a zašto onda niste čekićem udarali po nečem drugom, a ne po ženi koja spava? Udarate histerično suprugu po glavi, kažete da niste namjeravali da je ubijete, šta ste onda time htjeli- upitala ga je tužiteljka na šta joj je optuženi dao za pravo da je pitanje na mjestu, ali da on odgovor ne zna.

Nije znao ni koliko ju je puta udario ni u koje dijelove tijela, ali je dodao da se sve odvilo vrlo brzo i da je ona, dok ju je udarao, sve vrijeme spavala. Takođe je izjavio kako nakon svega nije primjetio da je ona povrijeđena, a nije bio svjestan ni krvi koja je bila svuda.

– Kad sam se probudio u ćeliji jutros u 2.43 sata, pred suđenje, pogledao sam se u ogledalo i zapitao se jesam li zaista to napravio? Zgrožen sam jer sam to učinio jednoj savršenoj osobi. Imao sam traumatično djetinjstvo, kasnije i probleme s bolesnom majkom koju sam smjestio u dom, a prije tog događaja od februara sam patio od hronične neispavanosti. Porodica je to primjetila kao i pokojna supruga koja mi je zakazala psihijatra – pojasnio je još Nebojša R.

Veče uoči ubistva, sa suprugom i njenim roditeljima sklapao je ormar i naglasio da je bio u takvom stanju da nije uspijevao “da zakuca najobičniji ekser u ormar jer se osjećao izmučeno”, a njene roditelje smatrao je kao svoje. Svoj dugogodišnji brak s pokojnom u sudnici je prezentovao kao čistu idilu prepunu ljubavi.

Tužilaštvo pred kojim se u istrazi branio ćutnjom, optužilo ga je za obično ubistvo i prijeti mu najmanje pet godina zatvora.

Biološko vještačenje tragova krvi na potkošulji i pantalona u kojima je uhapšen pokazalo je da isti pripadaju žrtvi na čijem su tijelu, među ostalim, pronađene i odbrambene povrede aktivnog i pasivnog karaktera.

Vještak psihijatar je kroz kombinovano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje utvrdio da je osumnjičeni u vrijeme ubistva bio u izrazito kriznoj situaciji i psihičkom tjesnacu. Nastupilo je povišenje i kulminacija afektivne tenzije što je dovelo do izbijanja potisnutog anksioznog pritiska i povišenja psihomotorike tako da je njegova mogućnost upravljanja vlastitim postupcima bila smanjeno uračunljiva, ali ne bitno piše Jutarnji list.

Rekonstruišući događaj na kraju je tužilaštvo zaključilo da je osumnjičeni suprugu opkoračio dok je ležala na bračnom krevetu pa joj sjeo na donji dio tijela. Onemogućio joj je kretanje nakon čega joj je čekićem zadao višestruke snažne udarce po glavi i vratu. Nastavio je da je udara uprkos činjenici da se branila, a na to ukazuju i odbrambene povrede na rukama koje su nastajale sve dok nesrećna žena nije izgubila svijest. Nakon toga ju je povukao prema ćošku kreveta ostavivši je potrbuške s licem na krevetu kako bi joj zadao još niz udaraca u glavu.

Nastavi čitati

Aktuleno