Connect with us

Društvo

U BANJALUČKOJ GIMNAZIJI SE POJAVILA ŠUGA! Zaražen sedamnaestogodišnji učenik

U banjalučkoj Gimnaziji pojavila se šuga, a kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, zaražen je sedamnaestogodišnji učenik ove škole.

O pojavi šuge, koja je u narodu poznata i kao “bolest prljavih ruku” među srednjoškolcima informisan je i Dom zdravlja Banjaluka, iz kojeg su za “Glas Srpske” potvrdili da su o ovom slučaju 14. oktobra telefonskim putem obaviješteni od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Kako su naveli iz Doma zdravlja, dobili su informaciju iz jedne banjalučke srednje škole o pojavi slučaja šuge kod učenika. U Domu zdravlja nisu precizirali o kojoj školi je riječ.

“Higijensko-epidemiološka služba preduzela je aktivnosti i obavljen je vanredan sanitarno-higijenski nadzor u školi, podijeljeno uputstvo o samoj bolesti, načinu zaražavanja i mjerama prevencije te date preporuke za suzbijanje širenja ove bolesti”, rekli su “Glasu Srpske” u Domu zdravlja.

Iz Gimnazije juče nismo uspjeli dobiti informacije da li je slučaj zaraze šugom zabilježen u njihovim prostorijama, jer je direktorica te obrazovne ustanove na bolovanju.

Jedan učenik Gimnazije, koja nije želio da mu pominjemo ime, ispričao je za “Glas Srpske” da se informacija o šugi pojavila 14. oktobra, a da je đacima u ponedjeljak zvanično potvrđena.

“U ponedjeljak ujutro u školu je došla sanitarna inspekcija, da bi bila pregledana škola i procijenjena situacija” kazao je ovaj učenik.

Ispričao je da su svi imali čas sa razrednicima, na kojima su razgovarali o ovom slučaju i informisali se o bolesti.

“Iako smo svjesni da to nije smrtonosna bolest, svi smo se pomalo uplašili, jer nije baš prijatno susretati se sa zarazom. Svima je čudno otkud to, jer je u školi sve čisto”, istakao je ovaj učenik.

Nastava, kako dodaje, nije bila obustavljana.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljuban Bajić rekao je za “Glas Srpske” da nije upoznat sa ovim slučajem.

“Nema saznanja o tome, ali to se može dogoditi svakome, može se pokupiti na bilo kom mjestu, gdje ima gužve” rekao je Bajić, dodajući da posljednjih nekoliko godina nije bilo slučajeva šuge u srednjim školama.

U Domu zdravlja naveli su da osim tog slučaja u toku ove godine nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze šugom. Pojasnili su da se liječenje sprovodi skabicidnim sredstvima, odnosno sredstvima koja ubijaju šugarac, prepisanim od strane doktora te je neophodno liječiti članove porodice ili seksualne partnere infestirane osobe.

Simptomi

U Domu zdravlja su rekli da je šuga parazitarno oboljenje uzrokovano šugarcem, čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja, dok je rezervoar zaraze čovjek.

“Najčešći simptomi su intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Promjene i svrab se najčešće javljaju na koži ručnih zglobova, laktova, pazušnih jama, između prstiju ruku, na stomaku i butinama”, kazali su u Domu zdravlja, dodajući da se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom infestirane osobe. Simptomi bolesti javljaju se četiri do šest sedmica nakon infestacije.

bl-portal

Društvo

Jak zemljotres registrovan u BiH, tresla se i Banjaluka: Ostanite mirni!

Zemljotres jačine 4,6 stepen po Richteru registrovan je jutros u 08:49 sati blizu Zenice.

Prema podacima EMSC-a epicentar je registrovan 19 kilometar od Zenice i 15 kilometara od Žepča.

Osjetio se i u Zavidovićima, Travniku i drugim mjestima u ovoj regiji. Zemljotres je registovan na dubini od dva kilometra.

Svjedočanstva građana su različita. Neki izvještavaju da je potres bio jak i da je trajao kratko, svega nekoliko sekundi dok drugi tvrde da su osjetili samo lagano podrhtavanje tla.

Za sada nema informacija o materijalnoj šteti ili povrijeđenim osobama.

Nastavi čitati

Društvo

Nedostatak radnika i njihova obučenost postaju GORUĆI PROBLEM

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da nedostatak radne snage i obučenost radnika postaje gorući problem i da to najviše muke zadaje prerađivačkoj industriji.

Ćorić je naveo da nedostaje čak i nekvalifikovane radne snage, ali da se ona može nadomjestiti s dolaskom radnika iz Indije ili Bangladeša, koji mogu raditi u građevinarstvu ili šumarstvu, sektorima u kojima nisu potrebne neke posebne stručne kvalifikacije i poznavanje jezika.

– Ali, prije nego što bilo šta uradimo mislim da bi prije toga trebalo napraviti ozbiljne analize stanja na tržištu rada – rekao je Ćorić za Glas Srpske.

Kada je riječ o narednoj godini i stanju u privredi, Ćorić kaže da je u razgovorima predstavnika privredne zajednice i “Elektroprivrede Republike Srpske” postignut preliminarni dogovor o povećanju cijena struje od 1. januara 2023. godine, ali ne i koliko bi ono moglo iznositi.

Prema njegovim riječima, privrednici predlažu 60 evra za jedan megavat-sat, a 68 druga strana, ali će mnogo toga biti jasnije nakon što bude formirana zajednička radna grupa koja bi, između ostalog, trebalo da se bavi i ovim pitanjem.

– Raspravljaće se i o načinima isporuke električne energije privrednim subjektima. “Elektroprivreda” je predložila da se ugovori od 2023. godine sklapaju samo na šest mjeseci, što je s našeg stanovišta problematično. Smatramo da bi oni trebalo da budu potpisivani bar na 12 mjeseci – naveo je Ćorić.

On je napomenuo da 57 odsto struje u Srpskoj troše domaćinstva, a ostatak privreda, te da računi za struju kod pojedinih preduzeća čine značajan trošak.

Ćorić je naveo da će sve to dovesti do novog rasta cijena robe i usluga, prvenstveno u prerađivačkoj industriji.

On je istakao da Srpska ima veliku sreću što je energetski nezavisna kada svi kapaciteti rade, ali smatra da nije dovoljno iskoristila svoje kapacitete i prirodne resurse kada je u pitanju hrana.

– Potrebno je podržati i akcije “Kupujmo domaće” i “Naše je bolje”. Na taj način bi se spriječio odliv novčanih sredstava u inostranstvo, ali i najdirektnije podržala domaća privreda. Nažalost, to ne radimo, te radije kupujemo uvoznu robu. Ljudi misle kako je uvozno bolje od domaćeg, što naravno nije uvijek tačno – rekao je Ćorić.

Nastavi čitati

Društvo

HLJEB SKUPLJI ZA 20 FENINGA Pekari sumnjaju da će rast cijena tu i stati

Talas poskupljenja se nastavlja, a od danas će u prodavnicama FBiH građani plaćati skuplji hljeb.

Tri najprodavanija proizvoda kompanije Klas polubijeli, narodni i penzionerski hljeb, od danas će biti skuplji za 20 feninga.

Polubijeli i narodni hljeb koštaće 1,70 KM, a penzionerski 1,20 KM.

Ovo je već drugo poskupljenje hljeba u toku ove godine, a proizvođači su tada kao razlog naveli poskupljenje pšenice na svjetskom tržištu zbog rata u Ukrajini. Takođe, na cijenu je uticalo i poskupljenje goriva.

Od 1. decembra u Republici Srpskoj hljeb takođe trebao poskupiti za 10 feninga, a već sada u Banjaluci košta dvije marke. Obični hljeb (oko 600 grama) trenutno košta od 1,80 do dvije KM.

Pekari najavljuju da bi cijene mogle nastaviti s rastom početkom naredne godine s obzirom da očekuju dodatna poskupljenje brašna i energenata, prvenstveno električne energije.

Ekonomska situacija u BiH je sve teža s obzirom da cijene rastu iz dana u dan, a platna moć građana je u prosjeku ostala na istom nivou prije poskupljenja. U najtežem položaju su penzioneri i oni građani s minimalnim primanjima kojima pored poskupljenja osnovnih životnih namirnica u prilog ne ide ni zimska sezona kada će poskupiti i energenti.

Cijene hljeba su porasle i u zemljama regiona, kao i Evropske unije, piše Klix.

Nastavi čitati

Aktuleno