Connect with us

Svijet

U FBI vjeruju da je kovid nastao incidentom u Vuhanu

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Vrej izjavio je da ta agencija vjeruje da je pandemija kovid 19 “najvejrovatnije” uzrokovana incidentom u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

“FBI već određeno vrijeme smatra da je uzrok kovida 19, najvjerovatnije potencijalni incident u laboratoriji u Vuhanu”, rekao je Vrej za američki “Foks njuz”.

Agencija AP podsjeća da je nedavno američko Ministarstvo energije procijenilo sa “niskom povjerenjem” da je pandemija prvo otkrivena u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine i da je počela isticanjem virusa iz laboratorije. Ovaj izvještaj nije objavljen javno.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je juče da je Kina “razmijenila većinu podataka i rezultata istraživanja o potrazi za virusom i da je dala važan doprinos globalnoj potrazi za praćenju virusa”.

“Politizacija pitanja praćenja virusa neće uticati na Kinu već će samo nanijeti štetu kredibilitetu Amerike”, naglasila je Maova odgovarajući na pritužbe američkih zvaničnika i članova Kongresa SAD da Kina nije u potpunosti sarađivala.

Zaključak američkog Ministarstva energije prvi put se pojavio tokom vikenda u listu “Vol strit žurnal” koji navodi da je izvještaj pod oznakom povjerljivom zasnovan na novim obavještajnim podacima i da se pominje u ažuriranom dokumentu datiranom na 2021. godine.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno