Connect with us

Svijet

U Istanbulu iščekuju novi razorni zemljotres

Mnoge zgrade imaju karakterističan dizajn zbog kog lakše mogu da se sruše ako su pod pritiskom tokom zemljotresa

Pukotina u zidu spavaće sobe Mesuta Mutaliboglua je nakon razornih zemljotresa koji su prošlog mjeseca pogodili Tursku, toliko široka da u nju može da stavi ključ od automobila.

Zbog toga se on i njegova porodica iseljavaju iz stana u kome su živjeli poslednjih 15 godina. Cijela zgrada je nakon zemljotresa ozbiljno ugrožena i prijeti joj da se sruši, piše BBC.

Iako Istanbul nije bio u blizini epicentra, strah među građanima raste.

Dva snažna zemljotresa na jugu Turske koja su odnijela skoro 50.000 života donijela su novu brigu njenom najvećem gradu. Ovaj grad u kom živi 15 miliona ljudi, nalazi se na sjevernoanadolijskoj liniji rasjeda, a stručnjaci predviđaju da će taj dio pogoditi veliki zemljotres prije 2030. godine.

Oko 70 odsto zgrada izgrađeno je prije promjene zakona koji su nametnuli strože standarde u gradnji 1999. godine, pa se one smatraju potencijalno nebezbjednim. Tri mjeseca ranije, studija je pokazala da bi taj zemljotres mogao da ubije do 90.000 ljudi.

Kako bi izbjegli ovakav scenario vlasti pokušavaju da učine sve kako bi se pripremili za novi potres.

Mesut nažalost jako dobro zna kakva razaranja može da izazove zemljotres.

Upravo se vratio iz epicentra u južnom gradu Kahramanmarasu, gdje je izgubio rođake.

“To se dogodilo u 04.17 ujutru, javio se rođak i svi smo se probudili vrišteći. To je užasna situacija. Nismo mogli da stignemo do Kahramanmarasa tri dana zbog snega, a kada smo stigli do ruševina bilo je tako teško. Ne mogu to da opišem. Nadam se da Bog neće dozvoliti da bilo ko doživi ovo”, rekao je on kroz suze. Kada se Mesut vratio u Istanbul, u stanu su mu isključili struju i vodu.

“Opština nam je poslala pismeno upozorenje o tome, ali situacija se nije riješila zbog komšija. Znali smo da će nam biti isključene komunalije i bili smo spremni da odemo odavde, ali se onda dogodio zemljotres.i sve je postalo ruševina”, kaže on.

Od zemljotresa na jugu, opštini Istanbul je stiglo više od 100.000 novih prijava za provjeru bezbjednosti zgrada.

Lista čekanja konstantno raste.

Još jedan problem je i što je nadoknada za pomoć onima koji treba da se isele iz loših zgrada niska. Ne postoje zvanični brojevi koji pokazuju koliko zgrada nije prošlo test.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu obećao je bolju obuku za spasilačke timove i pripremu privremenih skloništa u kojima bi moglo da se smesti do 4,5 miliona ljudi nakon zemljotresa. Međutim, mnogi se plaše da to još uvek nije dovoljno.

Ukoliko prošetate nekom ulicom u Istanbulu, biće vam jasno zašto je to tako.

Mnoge zgrade imaju karakterističan dizajn zbog kog lakše mogu da se sruše ako su pod pritiskom tokom zemljotresa.

Kada je zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru pogodio Istanbul 2019. godine, jedna zgrada je bila toliko oštećena da je morala da bude srušena.

“Dobar kvalitet betona je od vitalnog značaja, a arhitektura je ključna. Ovde imamo neke prepuste. Kod ove vrste zgrada imamo slabe ili meke spratove. Ima i kratkih stubova, to su zapravo svi građevinski problemi”, objašnjava on.

Svaki od tih kratkih stubova slabi zgradu pri dnu, pa je zato mnogo teže da izdrži pritisak zbog zemljotresa. Kratki stubovi nemaju dovoljnu dužinu u odnosu na njihov prečnik.

Oni se mogu obaviti bezbjedno, ističe dr Atasever, ali samo ako je u dizajn uloženo racionalno planiranje. U starim zgradama, to je retkost.

Preko noći, zemljotresi i posljedice koje oni nose sa sobom uticali su na ekonomsku krizu u Turskoj. Mnogi nisu zadovoljni kako se aktuelna vlada ponijela nakon katastrofe, a takođe i kako se nosi sa aktuelnom krizom. Na kraju, jedno je jasno, zemljotresi u Turskoj nisu samo fizički, već su i politički.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno