Connect with us

Hronika

U MEĐUNARODNOJ AKCIJI “ATM” uhapšeno osam osoba! VIŠE OD 7,4 MILIONA KM iz Slovenije “oprano” u BiH

Tokom međunarodne akcije “ATM” na području Zenice i Sarajeva uhapšeno je osam osoba zbog sumnje da su učestvovale u pranju novca, a istraga je pokazala da je od oktobra 2016. do februara ove godine u BiH “oprano” više od 7, 4 miliona KM stečenih krivičnim djelima u Sloveniji.

Akciju je izvela Agencija za istrage i zaštitu SIPA iz koje saopšteno da osumnjičene terete za organizovani kriminal i pranje novca.

– Na području Sarajeva i Zenice izvršeni su pretresi na 14 lokacija, a slobode je lišeno osam osoba zbog organizovanog kriminala i pranja novca.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku-navodi se u saopštenju SIPA.

Dodaje se da je putem banaka izvršena provjera računa i sefova osumnjičenih lica, kojom prilikom je privremeno obustavljena transakcija u iznosu od 69.024 KM.

– U periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području BiH izvršeno je pranje više od 7,4 miliona konvertibilnih maraka stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Slovenije – stoji u saopštenju SIPA.

Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je nelegalno zarađen novac u Sloveniji slan u BiH gdje opran kroz razne fiktivne poslove i bankarske transakcije te je ponovo vraćen u zemlju porijekla u legalne tokove.

Prema pisanjima pojedinih medija u Sloveniji, akcijom su obuhvaćene i neke osobe iz svijeta biznisa u toj zemlji, a sumnja se da su osumnjičeni oprali milione evra nezakonito zarađenog novca.

Iz Tužilaštva BiH, po čijoj naredbi se i sprovodi akcija je saopšteno da se u ovom slučaju istražuju veliki transferi novca sa područja Slovenije u BiH.

– Novac je prebacivan za navodno i fiktivno realizovane poslove u oblasti građevinarstva, kao i druge poslove. Nakon toga je ponovo transferisan iz BiH u Sloveniju od strane više osoba BiH, te na taj način stavljan u legalne novčane tokove – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hronika

U Motikama povrijeđena žena u saobraćajnoj nezgodi

U banjalučkom naselju Motike došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je jedna žena zadobila teške povrede, saznaje Glas Srpske.

“Nesreća se dogodila u blizini svadbenog salona “Delfina“. Vozač je iz pravca grada prešao u drugu saobraćajnu traku, te udario u automobil za čijim volanom je bila žena.

Ubrzo nakon udesa je stiglo vozilo Hitne pomoći i odvezlo povrijeđenu”, ispričao je za “Glas“ očevidac saobraćajne nesreće.

Prema njegovim riječima vozač koji je skrivio nesreću najvjerovatnije nije poznavao put, te je pri neprilagođenoj brzini prešao na drugu stanu ulice.

Policija je na terenu, te obavlja uviđaj. Više detalja uskoro.

Nastavi čitati

Hronika

ZAKON JASAN: ovo čeka “tapkaroše” koji su preprodavali karte!

Policija Republike Srpske identifikovala je pet lica koja su preprodavala ulaznice za turnir Srpska open na internetu, a oni su prekršili Član 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Osumnjičena lica su ulaznice za turnir preprodavala za višestruko veći iznos od realne cijene ulaznice, a prema Zakonu, čeka ih kazna od 300 KM do 900 maraka.

Članovi zakona:
(1) Ko vrši, organizuje ili omogućava preprodaju ulaznica za sportske i druge priredbe po cijeni većoj od stvarne cijene ulaznice kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM.

(2) Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se privredno društvo ili drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 KM do 6.000 KM.

(3) Odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana novčanom kaznom od 400 KM do 1.000 KM.

Nastavi čitati

Hronika

MUP SRPSKE istražuje preprodaju ulaznica za Srpska open

– Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi predstojeći teniski turnir Srpska open protekao u povoljnom bezbjednosnom ambijentu, ali i kako bi spriječili zloupotrebu i preprodaju karata, odnosno ulaznica za ovaj turnir, saopšteno je na današnjem sastanku direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa organizatorima ATP turnira Srpska open.

Na četvrtom radnom sastanku, na kome su prisustvovali i drugi rukovodioci operativnih i neoperativnih organizacionih jedinica u MUP-u Republike Srpske, definisane su naredne konkretne mjere i radnje, a Kostrešević je naglasio da MUP Republike Srpske preduzima planske aktivnosti u pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

– Sve se radi u cilju definisanja neophodnih mjera kako bi se ispoštovali svi bezbjednosni aspekti i procedure koji predstavljaju standarde za ovu vrstu međunarodnog turnira, navedeno je iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno