Connect with us

Politika

U planu uvođenje srednje škole unutrašnjih poslova

U policijskim upravama u Doboju i Banjaluci fali veliki broj kadrova, dok su neke druge, poput onih u Zvorniku i Trebinju, taj problem više-manje riješile

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da resornom ministarstvu nedostaje 580 policajaca i da je ove godine u planu da se ponovo pokrene srednja škola unutrašnjih poslova kako bi podigli i kvalitet pripadnika MUP-a.

Karan je napomenuo da u budućnosti posebnu pažnju treba posvetiti popuni policijskih redova, budući da u periodu od ove do 2027. godine veliki broj policajaca, čak više od hiljadu, odlazi u penziju.

On je naveo da policijskim upravama u Doboju i Banjaluci fali veliki broj kadrova, dok su neke druge, poput onih u Zvorniku i Trebinju, taj problem više-manje riješile.

– Nemamo dovoljnu dinamiku i u kvalitetu i u kvantitetu. Ne smijemo ići na kvantitet nauštrb kvaliteta, što bi bila opasnost – upozorio je Karan i najavio da će zbog toga ponovo biti pokrenuta srednja škola unutrašnjih poslova.

Karan, koji je u proteklom periodu sa saradnicima obišao policijske uprave i sagledao situaciju u organizacionim jedinicama MUP-a, ocijenio je da je stanje bezbjednosti u Srpskoj stabilno i zadovoljavajuće, ali da je cilj da bude dodatno unaprijeđeno u svim oblastima.

On je rekao da je to u interesu imovinske, saobraćajne i svake druge sigurnosti i bezbjednosti građana.

Karan je naveo da je MUP, kao moćna i uspješna republička institucija koja štiti ustavni poredak, danas dobro opremljen i obučen, ali da ima dovoljno prostora za unapređenje i kada je riječ o funkcionisanju.

– Možemo biti mnogo bolji i efikasniji, posebno kada je riječ o najtežim i drugim oblicima kriminaliteta – rekao je Karan za RTRS.

Karan je rekao da će se raditi na osnaživanju MUP-a i kada je riječ o privrednom kriminalitetu i naveo da tu nije zadovoljan, iako su, kako kaže, na tom planu dobri rezultati.

On je ocijenio da bi, radi efikasnosti, trebalo da bude viši stepen MUP-ovih finansijskih istraga, te pojačana saradnja sa pravosuđem.

Karan je rekao da su istrage kada je riječ o “Skaj” i “Anom” aplikacijama otkrile dvije pomalo i porazne činjenice, a jedna se tiče učešća pripadnika MUP-a u najtežim oblicima organizovanog i teškog kriminaliteta.

On je naveo da postoji nekoliko radnika MUP-a protiv kojih se vode krivični i disciplinski postupci, te koji su suspendovani i izbačeni sa posla.

– Svi skupa, uključujući sve regionalne policije, nismo imali dovoljno podataka, a trebali smo, o onome što su otkrile navedene aplikacije. Dakle, treba da posebno potenciramo operativne analize i krim-obavještajne podatke. Moramo dizati kvalitet i disciplinu policijskog rada – do zadnjeg policajca na terenu – rekao je Karan.

Karan je istakao da će biti pohvaljen svaki policajac koji bude dobro radio, a kažnjen koji ne bude i ko bude ušao u sferu kriminaliteta i rušio etičke standarde.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je zaključio da je Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a elitna, te da će da spriječi bilo koji pokušaj eventualnog rušenja ustavnog poretka ili napada na institucije Srpske.

On je ukazao da policijski službenici obavljaju težak posao, te podsjetio da je u posljednjih 30 godina 30 policajaca je izgubilo život, a više od 400 je povrijeđeno, dok je evidentiran i ogroman broj napada na službena lica.

Srna

Politika

POBUNIO SE BORENOVIĆ “Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost”

Režim se drznuo da usvoji nacrt zakona kojim se uvodi verbalni delikt, odnosno kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta u Republici Srpskoj, izjavio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

Ovo je, kako kaže, “učinjeno i pored svih argumenata koje su prezentovali novinarska zajednica, nevladine organizacije, poslanici opozicije i slobodnomisleći građani, pa čak i mnogobrojne relevantne međunarodne organizacije koje inače znaju samo da deklarativno oštro osuđuju”.

Borenović je dodao da bilo tužno slušati opravdanja za ovaj rigidni i retrogradni zakon od strane režimskih poslanika, te iako je bilo očigledno da mnogi od njih sa mukom to pravdaju, na kraju ipak govore djela.

– I prilikom diskusija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao i ovog glasanja za nacrt zakona koji bi u konačnici uticao i na slobodne novinare i sve građane, povukla se jasna razlika između nas i njih. Povukla se jasna razlika ko je za slobodu i budućnost, ko za tamničenje i prošlost. Poslanici opozicije su bili protiv, poslanici vlasti za ovaj sramni zakon. Nismo i nikada nećemo biti isti – rekao je Borenović.

On je istakao da iskazuje poštovanje prema svima koji su prethodnih dana i mjeseci glasno ustali protiv kriminalizacije uvrede i klevete i koji su trpili pritiske, prijetnje i uvrede zbog svog stava.

– I džaba nemušta opravdanja o javnoj raspravi, o mogućnosti umanjenja kazni za uvredu i klevetu, džaba sve što obećavaju, jedina poruka koju mogu poslati povodom usvajanja ovog očajnog nacrta jeste: povucite ga – dodao je Borenović.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

USTAVNI SUD BiH odbacio apelaciju Džaferovića i Komšića

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na planeranoj sjednici utvrdio je da su amandmani na Ustav FBiH i izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članovima Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.
Ustavni sud BiH donio je ovu odluku odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je 2. oktobra prošle godine proglasio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine utvrdio da osporeni zakon nije u skladu s relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima zbog toga što ne sadrži odredbe o pravu na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život za stručno osoblje u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, prenosi N1.

Istovremeno Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, utvrdio da su osporeni članovi citiranih zakona u dijelu u kojem se propisuje Svetosavska nagrada u skladu s principom konstitutivnosti naroda iz Preambule Ustava Bosne i Hercegovine, kao i s pravom na zabranu diskriminacije.

Nastavi čitati

Politika

OGLASILA SE AMBASADA SAD o prekidu saradnje Vlade RS sa njihovim diplomatama “DODIK ODABRAO OPASAN PUT”

Iza Ambasade SAD u BiH reagovali su na današnju najavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Vlada Republike Srpske prekinuti kontakt sa službenim predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.
Kako su rekli iz Ambasade SAD u BiH, ovo je još jedan korak na opasnom putu koji je Dodik odabrao putu izolacije i autoritarne vladavine.

– To je put koji ne ide u korist stanovnika Republike Srpske, Dodik tvrdi da ih štiti. Sjedinjene Države imaju dugogodišnje saradnje s institucijama Republike Srpske i nastavićemo pružati pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina – navode iz Ambasade.


Dodali su da neće pomoći režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv vlastitog naroda.

– Ili koji koristi dobronamjernu stranu pomoć za potporu neustavnih ili antidejtonskih aktivnosti. Dodikovo sve veće odbacivanje dugogodišnjih partnera Bosne i Hercegovine i prihvatanje autoritarnih vođa šteti Republici Srpskoj. Dodikovi očajnički potezi stavljaju pod hipoteku budućnost vlastitih stanovnika kako bi poduprli svoj režim i korumpirane interese – zaključuje se u saopštenju, prenosi Klix.

Srpska info

Nastavi čitati

Aktuleno