Connect with us

Banjaluka

U PROSTORIJAMA SNSD-a KOJE TO NISU Ko u Banjaluci organizuje žurku za maloljetnike?!

Ovo nije prva žurka za mlade koja je održana u ovoj sali.

U Banjaluci su osvanuli bilbordi u kojima se javnost obavještava da se u Multimedijalnoj sali u Krugu Čajeveca organizuje novogodišnja žurka za omladinu na kojem nastupa „Breskvica“, a ulaz je besplatan. Koncert za maloljetna lica počinje u 17 časova, a za punoljetna počinje u 20 časova, piše Buka.

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, reagovala je na najavljen nastup „Breskvice“ i napisala je: „Novogodišnja žurka?! Maloljetna lica?! Ma bravo, em sre GrO BL pretvorili u kafanu, em sad i žurke za maloljetnike. Nadam se da će se sa ovim prestati što prije“.

RANIJE ŽURKE ZA MATURANTE

Ovo nije prva žurka za mlade koja je održana u ovoj sali. Podsjetimo da je u aprilu prošle godine u istoj sali održana žurka za maturante, tada je, na ulaznici koje su dijeljene mladima i u prostorijama škola postavljana pitanja mladima: datum i godina rođenja, broj telefona, e mail kao i daljni planovi za budućnost.

Organizator je tada bio, kako se moglo zaključiti iz objava na društvenim mrežama, Gradski odbor partije SNSD-a iz Banjaluke, jer se o ovoj temi u tom trenutku oglasila i Gorica Dodik.

Ona je Tviteru napisala: „ne mogu vjerovati da nekome ovako nešto pada na pamet. Kada već organizujete koncert da se ta djeca provedu, čemu zahtjev za njihove lične podatke, bez obzira što pripadam ovoj stranci meni je kao roditelju ovo neprihvatljivo”.

Žurke na kojima se besplatno točio i alkohol su su nastavile i u maju, a stranka se počela ograđivati od organizacije iako je na video snimcima zabilježeno da se na jednoj žurci mladima obratio i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić, koji je i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Đajić je u govoru, koji po njegovim riječima nije politički, rekao:”ovdje nema politike, kada su me zamolili da podržim ovo bio sam srećan, čestitam vam na trudu, postali ste ljudi”, rekao je Đajić tada.

Prema pisanju medija iza koncerta u maju stajala je Agencija za digitalni marketing i organizovanje događaja “Arbitrium”. U saopštenju koje su poslali javnosti istakli su da su oni organizatori zabave koja je, po njihovim navodima okupila oko 2000 maturanata.

– Na taj način našim banjalučkim srednjoškolcima dodatno smo uljepšali i uveličali posljednji dan škole koji već godinama tradicionalno proslavljaju, sa željom da uspješno nastave svoje školovanje – saopštili su tada organizatori.

Posljednja u nizu proslava bila je novogodišnja žurka organizovana za radnike UKC-a RS u Banjaluci na kojoj je nastupala Sandra Afrika.

I tada se prisutnim obratio Đajić koji je rekao radnicima da ne žure, jer “ko zakasni na posao opravdano je”.

PROSTORIJE SNSD-a KOJE TO NISU

Prema izjavama SNSD-a u jednom trenutku ove prostorije nisu njihove, a u drugom jesu. Kada su bili održavani koncerti iz ove partije su izjavljivali da to nisu njihove prostorije, već da oni samo te prostorije iznajmljuju. Nakon nekoliko dana iz iste stranke objavljeno je da su to njihove prostorije u kojima su se održali određeni politički razgovori.

PORESKA UPRAVA

Poreskoj upravi Republike Srpske je 15. septembra prošle godine portal Buka poslao pitanja koja se odnose na Multimedijalnu salu u krugu Čajaveca u kojima su pitali da li je ova sala, u kojoj se toči alkohol i organizuju koncerti i žurke, registrovana u Poreskoj upravi i ko je prijavljen kao vlasnik tog objekta. Pitali su da li se na ovom mjestu izdaju fiskalni računi. Pored toga pitali su i da li je po zakonu moguće organizovati koncerte muzičara i točiti alkohol na šanku, a da se ne zna ko je organizator, odnosno ko stoji iza svega toga? Do danas nisu dobili nikakav odgovor.

I na bilbordu žurke za nastup Breskovice nemamo nikakvih informacija o organizatoru ovog događaja.

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ NAKON SASTANAK SA STANIVUKOVIĆEM Ugostio sam prije svega prijatelja

Gradonačelnik Draško Stanivuković boravio je danas u prestonici Srbije, u Beogradu, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane, Milošem Vučevićem.

Vučićević je fotografije sa sastanka podijelio na svom Fejsbuk nalogu i napisao:

– Ugostio sam danas, prije svega prijatelja, gradonačelnika meni drage Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao kako je razgovarano o saradnji i mnogim izazovima sa kojima se susreće naš narod.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjaluka formira Komisiju za evaluaciju kulturnih i umjetničkih projekata

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Banjaluka objavilo je Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

Pozvali su umjetnike i stručnjake u kulturi iz oblasti pozorišne umjetnosti i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa koji su upisani u Registar umjetnika i u Registar stručnjaka u kulturi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da se prijave za članove Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

“Inače, ovo je jedna od novina Pravilnika o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kojim je predviđeno uvođenje eksterne evaluacije najviše rangiranih projekata, odnosno projekata kojima je dodijeljen najveći iznos sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu. Cilj je razvoj prakse projektnog sufinansiranja i unapređenja rada subjekata u razvoju djelatnosti kulture u gradu”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Evaluacija se obavlja na godišnjem nivou za minimalno dva projekta od strane komisije za evaluaciju projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a koju čine tri člana iz reda umjetnika i stručanjaka u kulturi, koji su upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, iz oblasti kojoj pripada projekat za koji se vrši evaluacija.

Javni poziv i prateću dokumentaciju pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno