Connect with us

Svijet

U SAD se u utorak održavaju parlamentarni izbori

Da li će predsjednik SAD Džo Bajden i njegove demokrate uspjeti zadržati slabašne većine u Kongresu? Ili će kontrolu nad Senatom i Predstavničkim domom preuzeti republikanci i pokušati omesti njegovu politiku?

Odgovor na ta pitanja stiže 8. novembra, kada se održavaju “midterm” izbori za novi saziv parlamenta, nazvani tako jer se odvijaju na polovini predsjedničkog mandata. Potpuni saziv Predstavničkog doma Kongresa i trećinu saziva Senata te guvernere 36 od 50 saveznih država Amerikanci će birati u utorak.

Ti izbori mogu se promatrati kao referendum o Džo Bajdenu i gotovo je pravilo da stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na “midterm” izborima gubi vlast u Kongresu.

Novi poslanici i senatori
Ove jeseni, predsjednik SAD neće biti na glasačkim listićima. Svih 435 parlamentaraca Poslaničkog doma će biti na listićima.

Inače, u Senatu mandat traje šest godina pa se sada bira nešto više od trećine od stotinu poslanika, njih 35.

Novi poslanici i senatori započeće mandat 3. januara sljedeće godine.

Amerikanci biraju i dio guvernera te niz lokalnih funkcionera koji će odlučivati o politikama svojih saveznih države kada se radi o abortusu, ekologiji i drugim temama.

Rezultat ovih izbora osjetiće se u čitavoj zemlji. Džo Bajden moli Amerikance da mu povjere dovoljnu većinu kako bi zaobišao parlamentarna pravila koja mu trenutno onemogućavaju legalizaciju abortusa u cijeloj zemlji ili zabranu jurišnih pušaka.

Amerikanci imaju izbor – rekao je predsjednik u nedavnom govoru.

– Na glasačkim listićima nalaze se i abortus, vatreno oružje, zdravstveni sistem – dodao je Bajden.

Žestoka borba
Republikanci, ipak, obećavaju da će voditi žestoku borbu protiv inflacije i krize zavisnosti o opioidima te nastaviti ofanzivu protiv transrodnih sportista.

Obećali su i otvoriti seriju parlamentarnih istraga o Džo Bajdenu, njegovom savjetniku iz pandemije Entoniju Faučiiju i ministru pravosuđa Meriku Gerlendu , dobiju li većinu u Zastupničkom domu.

Takođe planiraju staviti tačku na rad vijeća koje istražuje napad na američki Kongres pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trampa .

Po istraživanjima javnog mnijenja, republikanska opozicija ima velike izglede oteti demokratima najmanje deset do 20 mjesta u donjem domu, što bi joj bilo dovoljno za većinu, ali sve je i dalje vrlo neizvjesno.

Još je neizvjesnije kada se radi o Senatu. Ankete prognoziraju da bi demokrate ondje mogli tijesno odbraniti većinu.

Dvostruki referendum
Iako se ime Džo Bajdena ne nalazi na glasačkim listićima, brojni Amerikanci vide ove izbore kao referendum o predsjedniku.

Ali oni su i veliki test političke budućnosti Donalda Trampa, koji se sav daje u kampanji Republikanske stranke i organizuje brojne skupove širom zemlje.

Za njih dvojicu, koji razmišljaju o ponovnoj kandidaturi na izborima 2024., rezultati “midtermsa” značiće vjetar u leđa za jednom i splašnjavanje entuzijazma drugom, prenosi Dnevni avaz.

Svijet

PREMINUO KREATOR RENATO BALESTRA Bio je rado viđen gost u BANJALUCI

Sinoć je u Rimu u 98. godini preminuo doajen visoke italijanske mode Renato Balestra, saopštile su agenciji Ansa ćerke Fabiana i Federika zajedno sa unukon Sofijom koja će preuzeti vođenje modnog brenda.

Balestra je rođen u Trstu 1924 godine u porodici arhitekte i inženjera, od malih nogu imao je strast prema umjetnosti i muzici, kažu da je „moda izabrala Renata Balestru a ne Balestra modu“, 1954 preselio se iz Milana u Rim gdje je otvorio atelje sa sopstvenim brendom.

Kako je obožavao operu i pozorište radio je kostime za takve spektakle na sceni stoga ga naša publika pamti po kostimima za Rosinijevu operu „Pepeljuga“, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998, a njegovi kostimi doprinjeli su popularnosti i interesovanju publike za ovu operu.

Marta mjeseca 2013. održao je modnu reviju u Svečanoj sali Skuštine grada Beograda, reviju za pomoć djeci prihvatilišta, djeci bez roditeljskog staranja, tada je prikazao najnoviju kolekciju s početka te godine kojom je zatvorio Nedjelju visoke mode u Rimu.

Renato Balestra postigao je inetrnacionalni uspjeh i dobitnik je gotovo svih najvećih modnih priznanja. U Rimu je počeo da radi između ostalih dizajnera sa čuvenim modnim kreatorkama Sestre Fontana, oblačio je najelegantnije žene planete, njegove klijentkinje su bile velike svjetske zvijezde, kraljice, princeze, između ostalih iranska carica Farah Diba, kraljica Tajlanda, princeza Jordana, dizajnirao je odjeću za zvezde kao što su Ava Gardner, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, a tokom godina postao je omiljeni stilista hilivudskih zvijezda Liz Tejlor i Natali Vud.
Šezdesetih godina prošlog vijeka njegovo ime se definitvno afirmisalo zahvaljujući „Blu Balestri“ jakoj nijansi plave boje, jedinstvenoj boji koja je danas neosporni simbol kuće, u kombinaciji sa kratkom satenskom haljinom.

A krajem sedamdesetih godina razvija različite kategorije proizvoda, od parfema do šminke, kofera, naočara kao i predmeta za domaćinstvo. Hrabrost i izuzetan stil, tradicija povezana sa modernim učinili su ga jednim od najvažnijih modnih gurua na svijetu; sve što je dotakao pretvarao je u stil.

Renato Balestra biće sahranjen u Rimu u utorak u crkvi Santa Marija del Popolo na Trgu Naroda.

Nastavi čitati

Svijet

NOVI ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Nema informacija o povrijeđenima

Zemljotres jačine 4,3 stepena Rihterove skale pogodio je danas sjeverozapadnu provinciju Duzdže u Turskoj, na oko 200 kilometara udaljenosti od Istanbula.

Zemljotres se dogodio u 6.57 sati na dubini od 9,52 kilometra, saopštila je Turska uprava za katastrofe i vanredne situacije.

Za sada nema informacija o povrijeđenima.

U zemljotresu od 5.9 stepeni Rihtera koji je pogodio tu oblast u srijedu povrijeđeno je najmanje 93 osobe.

Taj zemljotres se osjetio i u Istanbulu, Ankari i drugim dijelovima regiona, a prijavljeno je na desetine naknadnih potresa, uključujući jedan jačine 4,3 stepena, prenio je Rojters.

Nastavi čitati

Svijet

PESKOV O REZOLUCIJI EVROPSKOG PARLAMENTA: Ona nije obavezujuća, Moskva takve odluke ne PRIMA K SRCU

Rezolucija Evropskog parlamenta o definisanju Rusije kao države sponzora terorizma nije pravno obavezujuća i Moskva takve odluke ne prima srcu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Evropski parlament je vrsta organizacije koja svoj rad zasniva na emocijama, emotivnom pristupu. Rusija je svjesna da to tijelo posljednjih godina nema mnogo ljubavi za Moskvu – rekao je Peskov za televiziju „Rusija-1“.

U skladu sa tim, kaže Peskov, Rusija ne uzima mnogo u obzir ono što se tamo govori i radi i ne uzima to srcu.

– To je situacija u kojoj prevlađuju gruba rusofobija i mržnja prema Rusiji. Ali to nema nikakvnu pravno obavezujuću prirodu i to tako treba tretirati – rekao je Peskov.

Prema njegovim riječima, ruska strana vidi „veliki manjak profesionalnog pristupa i profesionalizma“ u Evropskom parlamentu.

– Emocije su tako promjenjiva stvar. Danas su oni rusofobi, a sutra će biti nešto drugo, a onda će možda doći trenutak kada će se sve razjasniti – rekao je Peskov, prenio je TASS.
Novosti.ba

Nastavi čitati

Aktuleno