Connect with us

Svijet

U slučaj Ane Volš uključila se i Vlada Srbije, evo šta traži od američkih organa

Milanka Ljubičić, majka najvjerovatnije ubijene Srpkinje Ane Volš, bila je danas na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslov (MSP) Srbije koje će se na njenu molbu uključiti u slučaj kako bi pribavila podatke od američkih nadležnih organa, piše Blic.

Kako Blic nezvanično saznaje, Milanka se MSP obratila sa molbom da u njeno ima zatraže određena dokumenta kako bi mogla da reguliše “statusna pitanja” svoje kćerke.

Prema riječima same Ljubičićeve, ona se sastala sa ljudima iz MSP kojima je dala svoje i Anine lične podatke, nakon čega su oni uputili zamolnicu kojom će zatražiti od SAD da Aninu majku od sada zvanično obavještavaju o potrazi i istrazi nestanka njene kćerke.

– Oni će me zvati i javljati mi sve. Biću sa njima u češćem kontaktu i sada ću dobijati zvanične informacije. Više neću da čitam ništa, verovaću samo njima, jer sve ovo do sada me je mnogo nasekiralo. Ja 21 dan nisam dobila nikakvo zvanično obavještenje o nestanku moje Anek -kazala je Ljubičićeva nakon sastanka u MSP.

Kako nezvanično saznaje Blic, MSP je na njenu molbu i uz njen pristanak poslalo hitan dopis Ambasadi Srbije u Njujorku da se hitno obrate američkim nadležnim organima i pribave zatražene informacije na zahtjev majke Ane Volš.

Ljubičićeva je, nezvanično, zatražila zvanični izvještaj nadležnih policijskih organa u vezi sa nestankom svoje ćerke i sve druge informacije tim povodom, presudu o razvodu braka sa bivšim mužem, izvod iz matične knjige vjenčanih o braku Ane i Brajana Volša kao i izvod iz matične knjige rođenih za njihovo troje maloljetne djece.

MSP od početka pomno prati sve u vezi sa slučajem nestanka Ane Volš, ali se nisu ranije aktivno uključili budući da se nisu mogli obratiti organima bez prethodnog obraćanja najbližih srodnika Ane Volš, kao i činjenice da je istraga i dalje u toku, prenosi Blic.

Brajan Volš, suprug Beograđanke Ane Volš prije četiri dana optužen je za njeno ubistvo.

Ani Volš se izgubio svaki trag u noći između 31. decembra i 1. januara. Njen suprug Brajan Volš prijavio je njen nestanak tek tri dana kasnije. Istragom je utvrđeno da je on opstruisao istragu, a u podrumu kuće pronađeni su tragovi krvi i krvav nož. Takođe, na smetlištu su pronađene krvave krpe i tepih, te američka policija sumnja na najstrašniji scenario. Brajan Volš se nalazi u istražnom zatvoru

Svijet

Dječak spašen nakon 44 sata pod ruševinama, davali mu vodu na čep flaše (VIDEO)

Spasilački timovi nastavljaju tražiti preživjele u ruševinama nakon razornih potresa koji su se dogodili duž tursko-sirijske granice.

Broj mrtvih stalno raste i sad se popeo na više od 8.700. Turski predsjednik Erdoan na tri je mjeseca proglasio vanredno stanje u 10 regija najteže pogođenih potresima.

Još se jedna nevjerovatna priča o spašavanju širi društvenim mrežama.

Spasioci su izvukli dvogodišnjeg dječaka koji je 44 sata proveo pod ruševinama. Tokom spašavanja iscrpljenom su dječaku vodu davali iz čepa flaše.

Nastavi čitati

Svijet

Zelenski danas putuje u Veliku Britaniju na sastanak sa premijerom Sunakom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas putovati u Veliku Britaniju kako bi se sastao sa premijerom Rišijem Sunakom i ukrajinskim trupama, javlja Sky News.

To će biti njegova prva posjeta Velikoj Britaniji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Zelenski je od tada je samo još jednom napustio Ukrajinu, kada je otišao u Sjedinjene Države i svratio u Poljsku pri povratku pred Božić.

Zelenski i Sunak će razgovarati o podršci Velike Britanije Ukrajini, počevši od “trenutnog porasta” vojne opreme koju oni šalju u zemlju.

“Posjeta predsjednika Zelenskog Velikoj Britaniji svjedoči o hrabrosti, odlučnosti i borbi njegove zemlje, kao i o neraskidivom prijateljstvu između naše dvije zemlje. Od 2014. godine Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućavajući im da brane svoju zemlju, štite svoj suverenitet i bore se za svoju teritoriju. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku sa vojnika na marince i pilote borbenih aviona, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu da brani svoje interese u budućnost”, izjavio je ovom prilikom Sunak.

“Ovo takođe naglašava našu opredijeljenost da ne samo kratkoročno obezbijedimo vojnu opremu, već i naše dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame s Ukrajinom u godinama koje dolaze”, dodao je on, kako prenosi Sky News.

Nastavi čitati

Svijet

Spasioci iz Srpske u razorenom Kahranmanmarašu

Pripadnici specijalističkog tima za traganje i spasavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, stigli su u Tursku, gdje će zajedno sa pripadnicima AFAD-a raditi na otklanjanju posljedica zemljotresa i pružanju pomoći građanima Turske.

Član specijalističkog tima Nenad Ćuk rekao je da se nalaze u gradu Kahranmanmaraš.

– Tu je bio sami epicentar zemljotresa – rekao je Ćuk za RTRS.

Istakao je da uspostavljaju kamp.

– Održali smo prvi sastanak sa ostalim timovima – izjavio je Ćuk.

Naglasio je da je narod Turske zahvalan da dolasku specijalističkog tima iz Srpske.

– Ostaćemo koliko god bude potrebno. Potragu otežava hladno vrijeme i strah od drugih zemljotresa – zaključio je Ćuk.

U Kahranmanmarašu je srušeno oko 900 zgrada.

Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske otputovali su juče sa aerodroma Mahovljani u Banjaluci za Tursku, a ispratio ih je predsjednik Srpske Milorad Dodik, na čiju inicijativu su otišli u ovu humanitarnu misiju.

Broj poginulih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju premašio je 8.000.

Nastavi čitati

Aktuleno