Connect with us

Zdravlje

Ublažiće napetost mišića: Ove biljake mogu da pomognu u borbi sa stresom

Svi znamo kako stres može da nas iscrpi i ostavli nas bez energije. Međutim, postoje biljke koje mogu da pomognu u borbi sa stresom.
Ovih šest biljaka će ublažiti napetost mišića i svaku povećanu srčanu aktivnost. Stres može da preuzme nečiji život, i zato smo pronašli šest biljaka koje bi mogle da vam pomognu da se smirite.

Lavanda

Lavanda je poznata po svom divnom mirisu i prelijepoj ljubičastoj boji. Ako imate ovu biljku u vašem domu, možete poboljšati raspoloženje i biće vam lakše da zaspite.

Njen miris ima sedativna svojstva koja će pomoći u smanjenju stresa koji bi vas mogao držati budnim noću.

Dracena

Naši domovi su puni raznih zagađivača koji negativno utiču na naše raspoloženje, san i energiju. Ovdje je dracena korisna, jer pomaže u apsorpciji ovih zagađivača i pomaže vam da se dobro naspavate.

Takođe ne zahtijeva previše vremena i truda da se brine o njoj, tako da nećete morati da brinete o tome da je održite u životu.

Bršljan

Najpozitivnija stvar u vezi sa ovom biljkom je to što sprečava bolesti koje se prenose vazduhom i stoga pomaže kod alergija.

Takođe smanjuje glavobolju i ublažava stres, čineći vaš san mnogo lakšim nego ranije. Pored toga, ako patite od astme, možda ćete primijetiti pozitivnu promenu jer ima tendenciju da smiruje atmosferu u kojoj se nalazi.

Bosiljak

Mnogi ljudi drže biljku bosiljka tokom cijele godine negdje u blizini svoje kuhinje kako bi je koristili za kuhanje. Međutim, to nije jedino gdje vam koristi, jer ima nevjerovatna svojstva protiv stresa koja će vam pomoći i u borbi protiv anksioznosti.

Takođe se smatra da bosiljak može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti nivo stresa.

Nana

Ponekad, nešto tako jednostavno poput prirodnog mirisa može vam podići raspoloženje više nego što ste ikada pomislili.

To je slučaj sa nanom, koja sadrži mentol i koja je sposobna da smanji nivo stresa i da vam da energiju.

Ovu biljku možete držati kod kuće ili na poslu jer je obično male veličine i niko se neće žaliti na miris.

Aloja vera

Ovu biljku je vrlo lako uzgajati unutar i izvan vašeg doma, a njena antiinflamatorna svojstva su veliki razlog zašto bi to trebalo i da učinite.

Takođe pročišćava vazduh od štetnih zagađivača, što će vam pomoći da ublažite stres i anksioznost.

I baš kao i sa dracenom aloji ne treba previše njege od vas.

Zdravlje

Raste broj zaraženih HIV-om u Srpskoj, dvoje umrlo

U Srpskoj je u porastu broj oboljelih od AIDS-a, odnosno zaraženih HIV-om, a u prethodnih godinu dana prijavljena su 22 nova slučaja.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne” iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske povodom obilježavanja 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a. Podsjećamo da je godinu prije zabilježeno 18 novih slučajeva.

Od 22 slučaja evidentirano je 18 zaraženih HIV-om, i to 16 muškaraca te dvije žene, dok je četvoro oboljelih od AIDS-a, odnosno tri muškarca i jedna žena.

“U navedenom periodu prijavljena su i dva smrtna slučaja od AIDS-a, a radi se o pacijentima koji su umrli ubrzo nakon prijema na bolničko liječenje. Put prenosa infekcije kod 20 prijavljenih je seksualni kontakt, i to 16 homo/biseksualni, a četiri heteroseksualni, i po jedan slučaj vertikalne transmisije s majke na dijete, te putem krvi”, kazali su iz ove ustanove.

Dodaju da najveći broj oboljelih ima od 40 do 49 godina – njih 10, te sedam osoba od 30 do 39 godina, kao i da su u Srpskoj od prijave prvih slučajeva obolijevanja do sada registrovana ukupno 173 slučaja HIV-a, odnosno AIDS-a.

“Trenutno se u Klinici za infektivne bolesti UKC antiretrovirusnom terapijom (ART) liječi 91 osoba, koja živi sa HIV-om, tj. AIDS-om. Od posljedica AIDS-a je u Srpskoj do sada umrlo 30 oboljelih osoba”, rekli su iz UKC RS.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode da je u ovoj, kao i u prošloj gоdini rеgistrоvаn vеći brој HIV pоzitivnih slučајеvа u оdnоsu nа prеthоdni pеriоd.

“Jеdаn оd rаzlоgа је nајvјеrоvаtniје pојаvа pаndеmiје virusa korona u 2020. gоdini, štо је vјеrоvаtnо dоpriniјеlо rizičniјеm pоnаšаnju i оtеžаnоm јаvljаnju pоtеnciјаlnо inficirаnih HIV-оm zdrаvstvеnоm sistеmu u cilju prаvоvrеmеnоg оtkrivаnjа bоlеsti”, rekli su iz Instituta.

Svаkе gоdinе se оbiljеžаvаnjе ovog dаnа fоkusirа nа оdrеđеnu tеmu, а оvе gоdinе je slоgаn “Izјеdnаčiti”, štо је pоziv nа аkciјu dа se rаdi nа аktivnоstimа pоtrеbnim zа rјеšаvаnjе nејеdnаkоsti, kао pоmоći u оkоnčаnju АIDS-а.

Prеmа pоdаcimа Svјеtskе zdrаvstvеnе оrgаnizаciје, u sviјеtu trеnutnо sа HIV-оm živi оkо 38,4 miliоnа оsоbа, а оd pоčеtkа еpidеmiје dо sаdа је umrlо 40,1 miliоn. Tako je prošle godine u svijetu rеgistrоvаno 1,5 miliоna nоvоinficirаnih, а оd pоsljеdicа оvе bоlеsti је umrlо 650.000 оbоljеlih.

U Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje Instituta biće organizovano testiranje na HIV, odnosno AIDS, u terminu od 15 do 21 čas, dok će se u Klinici za infektivne bolesti održati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na HIV.

I Crveni krst Republike Srpske obilježava ovaj dan te će u skladu sa jednim od sedam principa ove ustanove promovisati i moto ‘Budimo nepristrasni’, kojim pozivaju sve da ne osuđuju, da podrže, izjednače i da se bore da svi imaju jednaka prava bez obzira na pol, uzrast, boju kože, vjersku i nacionalnu opredijeljenost…

Svјеtski dаn bоrbе prоtiv HIV-a i АIDS-а u sviјеtu sе оbilježаvа јоš оd 1988. gоdinе.

Nastavi čitati

Zdravlje

Kako smanjiti težinu bez treninga? Evo šta treba da uradite

Ukoliko trenirate tri puta nedeljno, sagorijevajući svaki put oko hiljadu kalorija, onda će to biti dovoljno samo da smanjite težinu za manje od pola kilograma mjesečno. Ove gubitke možete lako “nadoknaditi” čak i ako imate dodatnu užinu tokom dana ili dozvolite sebi da jednom prekršite dijetu.
Zapravo, vježbanje pomaže da postanete zdraviji i disciplinovaniji, ali ne mora nužno da doprinese gubitku težine, uvjeravaju fitnes stručnjaci. Ako vas je u početku zanimalo samo jedno – da li je moguće smršati bez treninga, ne čudi što možete da se zasitite fitnesa, jer se trudite, ali rezultati se ne vide.

Istina je da možete izgubiti težinu bez vježbanja. Ako treba da se oslobodite značajne količine kilograma, onda je jedini način da to uradite da smanjite unos kalorija. Smanjivanjem unosa kalorija za 500 dnevno od uobičajene količine, izgubićete oko 0,5 kg težine nedeljno.

Međutim, uzmite u obzir činjenicu da se smanjenjem težine na ovaj način oslobađate ne samo masti, već i mišića. Pored toga, vrlo brzo ćete dostići racionalan dnevni unos kalorija za zdrave ljude od 1200-1500 kcal i nećete moći dalje da smršate na ovaj način.

Kako brzo izgubiti kilograme bez treninga?
Postoje još najmanje dva aspekta koja uzeti u obzir kada brzo gubite težinu bez treninga.

Prvo, na mjestima gdje masnoća odlazi, vaša koža će sigurno opustiti i neće izgledati nimalo privlačno.

I, drugo, zajedno sa mastima, sigurno ćete izgubiti mišiće, a oni su neophodni za izgradnju i održavanje lijepe i zdrave figure. Stoga, kada gubite težinu, morate pokušati da ih održite ili čak izgradite, a bez treninga je to nemoguće.

Zlatna formula za gubitak kilograma
Ako je žena teška oko 80 kilograma treba da konzumira 2375 kalorija dnevno da bi održala svoju težinu, onda će smanjenjem dnevnog unosa kalorija za 776 kalorija dobiti nedeljnu kaloriju smanjenje od 5435. Ako ovo, zbog treninga, poveća svoje dnevne energetske troškove za samo 300 kalorija, onda će sagorjeti oko 2100 kalorija nedeljno.

Zbrojimo ove dvije količine i dobijemo oko jedan kilogram izgubljene težine nedeljno. Naravno, ova vrijednost je prosječna i može varirati. Optimalni gubitak težine mjesečno ne bi trebalo da prelazi dva kilograma.

Ako ste relativno zdravi i nemate problema sa metabolizmom, onda će takva formula sigurno dati rezultat. Ali gubitkom težine samo dijetom, izgubićete mišićnu masu. Na kraju, definitivno ćete postati manje jaki i sastav vašeg tijela će se promijeniti. Čak i ako vaša težina značajno opadne, vaš indeks tjelesne mase i procenat tjelesne masti se možda neće promijeniti onoliko koliko biste željeli.

Nastavi čitati

Zdravlje

ZAŠTO JE KEFIR TAKO DOBAR ZA VAŠE ZDRAVLJE? Evo šta radi za imunitet

Sa visokim sadržajem hranljivih materija i probiotika, veoma je koristan za varenje i zdravlje crijeva.

Kefir potiče iz dijelova istočne Evrope i jugozapadne Azije. Njegovo ime potiče od turske riječi „keiif“, koja se odnosi na dobro osjećanje nakon jela.

Fermentisano je piće, tradicionalno napravljeno od kravljeg ili kozjeg mlijeka. Pravi se dodavanjem zrna kefira u mlijeko. To nisu zrna žitarica, već zrnaste kolonije bakterija kvasca i mliječne kiseline koje po izgledu podsjećaju na karfiol.

Ima oko 104 kalorije, 11,6 grama ugljenih hidrata i 2-3 grama masti, u zavisnosti od vrste mlijeka koje se koristi. Kefir takođe sadrži širok spektar bioaktivnih jedinjenja, uključujući organske kiseline i peptide koji doprinose njegovim zdravstvenim prednostima.

Jogurt je najpoznatija probiotička hrana u ishrani, ali kefir je zapravo mnogo moćniji izvor. Zrna kefira sadrže do 61 soj bakterija i kvasca, što ih čini veoma bogatim i raznovrsnim izvorom probiotika. Drugi fermentisani mliječni proizvodi se prave od mnogo manje sojeva i ne sadrže kvasce.

KEFIR IMA SNAŽNA ANTIBAKTERIJSKA SVOJSTVA
Vjeruje se da određeni probiotici u kefiru mogu da zaštite od infekcija. Ovo uključuje probiotik Lactobacillus kefiri, koji je jedinstven za kefir. Studije pokazuju da ovaj probiotik može inhibirati rast različitih štetnih bakterija, uključujući salmonelu, Helikobakter pilori i Ešerihiju koli, piše Healthline.

Kefiran, vrsta ugljenih hidrata prisutnih u kefiru, takođe ima antibakterijska svojstva.

Probiotici kao što je kefir mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže prijateljskih bakterija u crijevima. Zbog toga su veoma efikasni u liječenju mnogih oblika nervoznih crijeva.

KEFIR IMA MALO LAKTOZE
Redovna mliječna hrana sadrži prirodni šećer koji se zove laktoza. Mnogi ljudi, posebno odrasli, nisu u stanju da pravilno razgrađuju i vare laktozu. Ovo stanje se naziva netolerancija na laktozu.

Bakterije mliječne kiseline u fermentisanoj mliječnoj hrani – poput kefira i jogurta – pretvaraju laktozu u mliječnu kiselinu, tako da ove namirnice imaju mnogo manje laktoze od mlijeka. Oni takođe sadrže enzime koji mogu da pomognu da se laktoza još više razgradi.

Zbog toga ljudi sa netolerancijom na laktozu generalno dobro podnose kefir, barem u poređenju sa običnim mlijekom.

Nastavi čitati

Aktuleno