Connect with us

Politika

Udaljavamo se od primarnog cilja, potrebno da se bavimo konkretnim problemima

Zadnjih dana vlast ima sve razloge da likuje gledajući tabloidne napade i ispade kolege Vukanovića. Ovakvim načinom komunikacije samo se udaljavamo od najvažnijeg i zajedničkog cilja, a to je rušenje vlasti, pod uslovom da nam je to svima i dalje cilj.

Poručila je ovo Mirna Savić – Banjac, poslanik u Narodnoj skupštini PDP – a, naglašavajući kako u ovim momentima narod s pravom može da se pita kome je i zašto u opoziciji dao povjerenje.

-Da li je smisao političkog djelovanja senzacionalizam koji se uvijek veoma lako dobije napadajući saborce, pa javni prostor pretvaramo u političku Zadrugu? Kome će to donijeti dobro, osim kratkotrajne popularnosti pojedincima – upitala je Savić – Banjac.

Jasno naglašavajući kako mi rezervni narod nemamo, dodala je da, ukoliko je politika to da se svi glasovi protiv vlasti prenesu na kolegu Vukanovića, onda i to treba da bude sagledano.

-Da li će nam to donijeti dobro? I dalje ostajemo kod istog glasačkog tijela koje je jedan dan kod SDS-a, drugi kod „Pokreta za pravdu i red“, treći kod Pokreta „Banjaluka zove“. I šta dobijamo? Dobijamo nove opozicione lidere koji svjesno nikada neće dobiti priliku da budu vlast, jer vlast nosi veliki teret odgovornosti. I nije lako, to je jasno svima. Ali opcija istog i manjeg broja mandata, iz izbornog ciklusa u izborni ciklus, očigledno pokazuje da nešto ne radimo dobro – rekla je ona.

Ističe kako „rezervni narod“ neće dati povjerenje da budemo vlast i jednom pokažemo kako mi to mislimo da treba.

-Kako mislimo da treba, apsolvirali smo valjda svi u zadnjih 20 godina. Samo nikada nismo uspjeli, a što sam starija uviđam da će prije biti da nismo smjeli, pokazati kako bismo mi to bolje radili. Parola “Mile lopove” postala je floskula, navijačka krilatica i duhovita poštapalica. Dalje od tog nije odvela nijednog čovjeka u Republici Srpskoj, a mnogo ih je odvela izvan naših granica – kazala je.

Dodaje kako i dalje vjeruje da će kolega Vukanović, britkog jezika i pameti, uviđeti da “luda budaletina” treba da bude nešto što nama nije blisko i što nikada nećemo prihvatiti.

-Iskreno vjerujem i da će svoju energiju usmjeriti tamo gdje može biti mnogo korisniji za sve nas i da će razmisliti o nekim drugačijim stavovima i savjetima, bez da se odmah karakterišu riječima poput poslušnika i slično. Ipak, dođe li do tog, u plejadi “napadnutih” mogu da se nosim s tim, jer su tu bili mnogi opozicionari koje izuzetno cijenim -od Milićevića, Govedarice, Borenovića, Vidića i drugih – ističe Savić-Banjac.

Kako kaže, ljudi se plaše nastupa u stilu “Atila Bič Božji”, nije im prijatno zamišljati kako bi bilo u praksi ono što danima vidimo u medijima: ultimatumi, pokopavanja, brisanja sa scene, galama, napadi, rokovi, ucjene, prijetenje, istina sve politički, ali opet destruktivno i bez nade.

-Zato iskreno molim kolegu Vukanovića da zaustavimo ovo medijsko valjanje u blatu, jer to najviše govori o onom ko insistira na takvom djelovanju. Hajde da se bavimo konkretnim i važnijim problemima, a to je izmjena izbornog zakona i da volja naroda nikad ne može biti dovedena u pitanje, ekonomija, demografija…I uvidjevši da kolega Vukanović zaista uživa ogromnu popularnost, zbog čega se radujem s njim, sasvim je očekivano da se kandiduje za gradonačelnika Trebinja naredne godine. Imaće veliku podršku i mislim da ćemo svi od njega moći na djelu vidjeti kako se osvaja vlast, a što je još važnije, kako se ispravno vodi grad – poručila je narodni poslanik, Savić-Banjac.

Na kraju poručuju kako se nadam da će ova epizoda opozicije koja nikome ne služi na čast vrlo brzo pasti u zaborav i da će se svi baviti životnim temama.

-Tek tada imamo šansu da nam narod vjeruje – zaključila je ona.

Politika

SAMO PET MINISTARA koristi luksuzne apartmane Vlade RS

U luksuznim apartmanima u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci o trošku države trenutno boravi pet ministara iz kabineta premijera Radovana Viškovića.

Pravo na smještaj u udobnim apartmanima na Trgu Republike već nekoliko godina i mandata koriste lider Socijalističke partije i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i dugogodišnji ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Iz Službe za zajedničke poslove Vlade RS potvrđeno je za CAPITAL da je apartman nastavila da koristi i ministarka uprave i lokalne samouprave Senka Jujić, kao i da su se u apartmane smjestili i novoimenovani ministar pravde Miloš Bukejlović i privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Interesantno je da je u apartmanu Vlade RS donedavno boravio i njegov sin Stefan Mitrović koji je direktor Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi.

Da ne vole samo ministri luksuz o trošku države, pokazuje i osam pomoćnika ministara koji koriste apartmane Vlade RS.

To su pomoćnici ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zoran Maletić i Milan Gavrić, zatim pomoćnici ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović i Vesna Vožni, potom pomoćnik ministra energetike i rudarstva Zoran Savić, finansija Stojan Krnjajić, porodice, omladine i sporta Mario Đuran, te uprave i lokalne samouprave Slavica Lukić.

Razdužili se
Pravo na korišćenje apartmana imaju funkcioneri, odnosno ministri, savjetnici, sekretari i direktori čije je mjesto stanovanja udaljeno više od 50 kilometara od Banjaluke.

Nakon što su im istekli mandati, apartmane su razdužili bivši ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, trgovine i turizma Suzana Gašić i privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević.

Pored ministara i pomoćnika, u apartmane su se smjestili i šef kabineta premijera Srpske Željko Đurić, zatim novi generalni sekretar Vlade RS Dalibor Panić, kao i načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS Darko Kovrlija.

Na besplatan luksuz nisu imuni ni direktori, pa su tako u apartmanima i direktor Republičke direkcije za obnovu i izgradnju Stojan Vukalović, zatim direktor Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić, potom prvi čovjek Republičke uprave za inspekcijske poslove Milovan Krčo, kao i Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Iako u njemu ne provodi mnogo vremena, apartman od izgradnje Administrativnog centra Vlade RS koristi dugogodišnji savjetnik Milorada Dodika i bivši dekan Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Nenad Kecmanović.

CAPITAL

Nastavi čitati

Politika

ISLAMSKA ZAJEDNICA KAŽNJAVA IMAMA: Pokrenut disciplinski postupak zbog govora mržnje u Kozarcu

Islamska zajednica (IZ) u BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv glavnog imama Medžlisa IZ iz Kozarca Amira Mahića, potvrđeno.
Imam Mahić je, podsjetimo, Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo. Kako nam je rečeno, IZ će se o ovom slučaju danas detaljno oglasiti.

Sporni govor je pod lupom i prijedorske policije, a koja radi na utvrđivanju odgovornosti imama.

– Policijski službenici Policijske uprave Prijedor su, po saznanju o postojanju video snimka u kojem vjerski službenik iz Kozarca širi govor mržnje i iznosi niz uvreda na račun Srpske pravoslavne crkve, obavjestili Okružno javno tužilaštvo Prijedor i u skladu s tim preduzimaju se mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog – rečeno je juče iz Policijske uprave Prijedor.

Nastavi čitati

Politika

IMAM IZ KOZARCA SE IZVINIO! Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak

Amir Mahić, imam iz Kozarca kod Prijedora, izvinio se danas na hudbi pred islamskim vjernicima za govor tokom kojeg je srpskog svetitelja Savu nazvao začetnikom fašizma, a Srpsku pravoslavnu crkvu – sektom.

Podsjećamo, Mahić je tokom službe na Savindan, 27. januara istakao da je Sveti Sava bio „veoma kontraverzna ličnost“, da je to „jedan od činovnika SPC“ i da je „laž da je prosvetitelj“.

– Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta – rekao je Mahić.

Prema Mahićevim riječima „začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava“, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam.

Kako javljaju federalni mediji Islamska zajednica BiH pokrenuće disciplinski postupak protiv imama.

Nastavi čitati

Aktuleno