Connect with us

Hronika

UHAPŠENA FATALNA BANJALUČANKA Prijedorčaninu tražila 10.000 KM da ne objavi snimke

Banjalučanka J.R. (40) osumnjičena je da je putem SMS poruka ucjenjivala poznanika iz Prijedora da će objaviti kompromitujuće fotografije i video snimke te tražila da joj isplati 10.000 KM.

Naime, Policijskoj upravi Prijedor Prijedorčanin je prijavilo ga nepoznata osoba ucjenjuje i prijeti mu putem poruka da će na društvenim mrežama i plakatima objaviti fotografije i video snimke kompromitujućeg sadržaja, ukoliko ne isplati određeni iznos novca, čime je počinjeno krivično djelo ucjena u pokušaju.

“Postupajući po prijavi policijski službenici su došli do saznanja da je izvršilac ovog krivičnog djela lice J.R. iz Banjaluke. Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je osumnjičena ucjenjivala oštećenog, na način da je putem SMS poruka sa telefonskog broja mobilnog operatera ostvarila kontakt sa oštećenim kojeg poznaje od ranije, te istog pokušala ucjeniti objavljivanjem navodnih fotografija i video snimaka, da joj isplati novac u iznosu od 10.000 KM”, navode iz policije.

O svemu je obavješten tužilac Okružnog javnog tužilašva Prijedor kojem će nakon komletiranja predmeta protiv J.R. biti dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo.

Hronika

JEZIV NALAZ OBDUKCIJE: Tukao majku motkom po glavi i tijelu

Dobrinka M. (61) preminula je od povreda koje joj je batinama nanio sin Đorđe M. (26) i to najvjerovatnije drvenom motkom u stanu na Voždovcu.
Zločin se dogodio u subotu, a tijelo nesrećne žene našao je suprug M.M.

U prvi mah mu se učinilo da spava jer se nalazila u spavaćoj sobi na krevetu pokrivena ćebetom, međutim, na njenom licu primjetio je povrede, a na zidu i podu krv, prenosi Blic.

Obdukcija je prema saznanjima Telegrafa pokazala da je nesrećna žena umrla u najgorim mukama.

Dobrinku je sin navodno drvenom motkom tukao po glavi i tijelu dok nije izdahnula.

Nastavi čitati

Hronika

Banjalučki inspektor ne ide u zatvor, jer mora da radi!

Bivši policijski inspektor iz Banjaluke Srđan Radulović, pravosnažno osuđen zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom na području Banjaluke, još uvijek je na slobodi, jer je osuđeni diler od nadležnog suda zatražio, i na kraju dobio, odlaganje izvršenja kazne i odlaska u zatvor.
Nakon izvršenog uvida u CMS sistem za automatsko upravljanje predmetima utvrdili smo da je ovaj sud rješenjem od 13. juna 2022. osuđenom Srđanu Raduloviću dozvolio odlaganje kazne zatvora na period od šest mjeseci, odnosno do 13. decembra 2022, shodno odredbi člana 78. stav 10. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS, a iz razloga što je osuđeni jedini hranilac porodičnog domaćinstva, a supruga je rodila treće dijete u maju 2021. godine, navodi se u odgovoru banjalučkog Osnovnog suda.

Još 3 godine i 11 mjeseci

Radulović je u ponovljenom postupku pravosnažno osuđen na osam godina i pet mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom.

Vrhovni sud RS je u aprilu ove godine pravosnažno osudio Radulovića i njegovog bivšeg radnog kolegu Ognjena Stijaka iz Kostajnice na ukupno 13 godina i pet mjeseci robije zbog organizovane prodaje narkotika i drugih krivičnih dela, prenosi Srpskainfo.

Radulović je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina i pet mjeseci zatvora, a osim za prodaju droge osuđen je i za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i iznudu iskaza. Stijak je osuđen na pet godina i to zbog prodaje droge i zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

S obzirom da se radilo o ponovljenom postupku, Raduloviću je kazna smanjena za mjesec dana, a Stijaku za tri mjeseca zatvora u odnosu na prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci u julu 2021. godine.

Obojici je u kaznu uračunato vrijeme koje su do sada proveli u pritvoru i na izdržavanju kazne od ukupno četiri i po godine i jedan dan.

Tako je Raduloviću ostalo da u zatvoru provede još tri godine i 11 mjeseci, a Stijaku je po novoj presudi ostalo da odsluži još pola godine.

Zastara

Vijeće Vrhovnog suda RS je presudu objavilo nakon što je odbilo kao neosnovanu žalbu Republičkog tužilaštva, a djelimično uvažilo žalbe optuženih i njihovih branilaca i Stijakove majke.

Tako su oba optužena posljednjom presudom oslobođeni jednog krivičnog djela, “falsifikovanje ili uništavanje službene isprave”, koje im je bilo stavljeno na teret optužnicom i ranijim presudama.

Odlukom Vrhovnog suda RS oslobođeni su optužbe da su 20. septembra 2011. godine prilikom pretresa stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni naveli lažne podatke o prisustvu svjedoka toj radnji.

Ovih optužbi su oslobođeni, jer je za to konkretno krivično djelo nastupila apsolutna zastara.

Ostali dio posljednje izrečene presude Okružnog suda u Banjaluci je potvrđen, pa je tako Radulović označen kao vođa kriminalnog udruženja, a Stijak kao pripadnik organizovane kriminalne grupe.

Pravosnažnom presudom osuđeni su, jer su bili dio organizovane grupe koja je na području Banjaluke preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Navodi se da su djelovali u sastavu kriminalnog udruženja na čijem čelu je bio Radulović, koji je angažovao narkodilera Gorana Bošnjaka da za njih preprodaje drogu. Prema navodima iz presude, Bošnjak je za inspektore prodao oko osam kilograma heroina i Raduloviću predao 100.000 KM.

Takođe, kako se navodi u presudi, optuženi su za potrebe zločinačkog udruženja uzimali dio droge zaplijenjene tokom policijskih akcija.

Prodavali drogu u krugu škole

U presudi se još navodi da su optuženi angažovali i druga lica da za njih prodaju narkotike, te su tako Damiru Č. i Vladimiru K. davali da za njih prodaju marihuanu.

Dvojac je prodao oko 6,7 kilograma marihuane za 17.000 KM.

Oni su drogu prodavali i kod Osnovne škole “Branko Ćopić” u Boriku.

Presudom je Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku zabranjeno obavljanje poslova službene dužnosti u trajanju od pet godina.

Vrijeme provedeno u zatvoru neće se uračunati u tu mjeru, a ona će se računati od dana pravosnažnosti presude.

Mjera zabrane je potvrđena presudom Vrhovnog suda Republike Srpske, a kao neosnovane su odbijene žalbe odbrane da nisu ispunjeni uslovi za izricanje pomenute zabrane. Vrhovni sud RS smatra da je osnovano izreći pomenutu mjeru, jer su optuženi zloupotrijebili poslove policijskih službenika kako bi izvršili krivično djelo.

Ovaj slučaj ostaće upamćen i po tome što je dio inspektora vraćen na posao iako su bili pravosnažno osuđeni za krivična djela, među kojima je iznuda iskaza.

Nastavi čitati

Hronika

Osumnjičeni da su novcem od kriminala kupovali nekretnine i vozila

P.D., J.D. i A.N. osumnjičeni su da su “oprali” više milona maraka tako što su novcem od kriminalne aktivnosti kupovali nekretnine i vozila.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv njih zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca.

Terete ih da su novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela, odnosno novac koji je poticao od kriminalne aktivnosti koristili u privrednom ili drugom poslovanju i raspolagali sa istim.

“Prvoosumnjičeni j izvršio kupovinu nekretnina u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, kao i kupovinu skupocjenih motornih vozila ukupne vrijednosti 3.807.949 KM. Drugoosumnjičena je izvršila kupovinu nekretnina u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i vozila čija je vrijednost 520.252 KM. Trećeosumnjičeni izvršio kupovinu nekretnina u Istočnom Sarajevu i vozila putem osnivanja privrednog društva čija je ukupna vrijednost 559.440 KM”, navodi se u saopštenju MUP-a RS

Nastavi čitati

Aktuleno