Connect with us

Hronika

UIO LEGLO KRIMINALA? Optužnica protiv pet lica za poresku utaju 2,7 miliona KM

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv pet lica, od kojih su troje službenici i odgovorna lica u Upravi za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, koja ih tereti za više krivičnih djela povezanih sa poreskom utajom čime je budžet BiH oštećen za 2.758.558 KM.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Željka Kukobata, Momirke Jamedžija, te stručnih saradnika u Grupi za reviziju i kontrolu Regionalnog centra Banjaluka UIO BiH Slobodanke Manojlović i Lidije Lončar, kao i Nedima Kulenovića, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu banjalučkog Regionalnog centra UIO.

Kukobat se tereti da je kao vlasnik i direktor pravnog lica “Sima” iz Aleksandrovca kod Laktaša od marta 2007. godine do 19. marta 2013. godine organizovao grupu ljudi, kojoj su pristupili Jamedžija, kao direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te zaposleni Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović, koji su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Kukobat kao organizator, a Jamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje PDV-a.

Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović se terete da su kao pripadnici grupe i službena i odgovorna lica u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, te nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje.

Ovim radnjama oni su pravnom licu “Sima” i njegovom vlasniku Kukobatu na osnovu neplaćenog poreza pribavili protivpravnu korist u iznosu od 2.758.558 KM, te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Kukobat i Jamedžija se terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare, a Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi.

Hronika

U saobraćajnoj nezgodi u Banjaluci povrijeđen Šveđanin

U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila juče u Banjaluci povrijeđen je pješak Nusret Coco (54) iz Švedske kojeg je BMW-om udario Radenko Čeko (52).

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka saopštili su da se u Ulici kragujevačkih i kraljevačkih žrtava u Banjaluci juče oko 20.30 časova dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali „BMW“ kojim je upravljao Radenko Čeko, rođen 1971. godine iz Banjaluke i pješak Nusret Coco, rođen 1969.godine iz Kraljevine Švedske.

“Prilikom saobraćajne nezgode tjelesne povrede zadobio je Coco Nusret, kojem je pružena ljekarska pomoć i on je zbrinut u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske”, naveli su iz OJT Banjaluka.

Uviđaj na licu mjesta nezgode obavio je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Dalibor Vrećo, zajedno sa policijskim službenicima Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka.

Tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere kao i vještačenja na utvrđivanju svih okolnosti saobraćajne nezgode.

Nastavi čitati

Hronika

MONSTRUM IZ POSUŠJA! Zavezao psa za automobil i vukao ulicama grada

U Posušju se dogodio užasan prizor nasilja nad životinjama i bahaćenja jednog od vozača koji je psa zavezao za automobil i vukao ulicama grada.
Užasavajući prizor odgovorni građani su prijavili policiji koja je odmah intervenisala.

Iz policijske Uprave Posušje nam kažu kako su odmah po prijavi poduzete sve zakonske mjere, piše Klix.ba.

– Osoba je pronađena, uzeta je izjava i slučaj je predan nadležnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona – kazali su iz PU Posušje.
Srpska info

Nastavi čitati

Hronika

UHAPŠENE ŠUMOKRADICE IZ DUBICE! Posjekli sedam hrastova vrijednih 20.000 KM

Okružno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv Ć.Ž. i K.D. iz Kozarske Dubice zbog sumnje da su krađom hrasta, vlasništvo lica koje je preminulo, oštetili njegove nasljednike za oko 20.000 KM, objavilo je ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da su Ć.Ž. i K.D. u januaru 2018. godine u Veriji kod Kozarske Dubice iz šume u vlasništvu preminulog L.Ž. otuđili sedam stabala, ukupne drvne mase 25,63 metra kubna, oštetivši četvoro nasljednika za oko 20.000 KM.

Članom 224 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je novčana i kazna zatvora od jedne do pet godina za onoga ko radi krađe u šumi obori stabla u količini većoj od 20 metara kubnih, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Aktuleno