Connect with us

Zdravlje

UKOLIKO STE TIP “samo još pet minuta” spavanja – hitno prestanite to da radite

Većini dan počinje sa istim mislima: “samo još 5 minuta”. Ali ova zabluda može samo da vam odmogne.
Vaše tijelo to doživljava veoma stresno. Onog momenta kada pristanete na još par minuta spavanja, vaš mozak aktivira nerve koji su zaduženi za ativiranje dubokog sna. Onda vas budilnik ponovo probudi, što samo uzrujava vaše tijelo, s obzirom na to da se nakon kratkog vremena ponovo aktivira.

Preporučje se da umjesto da sebe stavljate u takvu situaciju, bolje je jednostavno naviti budilnik od pet do 10 minuta kasnije i poštedjeti sebe bespotrebnog stresa.

Ako to ne uradite, vaše tijelo se može susresti sa takozvanom inercijom sna, što predstavlja onaj osjećaj premorenosti koji je prisutan kada se probudite i može satima trajati.

Idealno bi bilo da možemo leći kada osjetimo umor, a da se probudimo kada nam se tijelo dovoljno odmori, ali s obzirom na to da to tako ne funkcioniše, jednostavno morate pronaći odgovarajući “tajming”.

Eksperti navode da je san od devet sati može da nam škodi isto kao i nedovoljno sna.

Istraživanja ukazuju da produženi san može da poveća šanse za demenciju, gubitka pamćenja i gojaznost. Dok sa druge strane, ako spavate manje od šest sati noću, ne preporučuje se da to nadoknadite pretjeranim spavanjem tokom vikenda.

Najbolji način da poboljšate spavanje jeste da svakog dana produžavate san za sat ili dva. Recimo, jedne cijele nedjelje ili mjeseca, spavajte sat duže nego inače.

Kako biste nadigrali sebe, najbolje rješenje kada je u pitanju odlaganje alarma jeste da nabavite pravi budilnik koji nema mogućnost odlaganja ili da telefon ostavite na drugi kraj sobe, kako biste morali da ustanete iz kreveta da ga ugasite, savjetuje “Dailymail.co.uk”
BL-PORTAL

Zdravlje

KOMPANIJA „Džonson i Džonson“ optužena da je prodavala KANCEROGENI PUDER ZA BEBE

Podružnica američke farmaceutske kompanije „Džonson i Džonson“(J&J) danas je po drugi put podnijela zahtjev za bankrot i pokretanje stečaja, nastojeći da se postigne sudska nagodbu u vrijednosti od 8,9 milijardi dolara u procesu u kojem je kompanija optužena da talk za bebe koji proizvodi i plasira na tržište prouzrokuju rak.

Prvi zahtjev za stečaj podružnice „J&J LTL Managment“ je odbijen nakon odluke apelacionog suda u kojoj je navedeno da ni „J&J ni LTL nisu u finansijskim problemima kojima bi stekli pravo da proglase bankrot”, prenosi Rojters.

Novi zahtjev za bankrot i ulazak u stečajni postupak uključuje prijedlog da se povjeriocima isplati 8,9 milijardi dolara u periodu od 25 godina kako bi se riješile sve tužbe vezane za kancerogeni talk za bebe.

Ovaj prijedlog je podržalo oko 60.000 povjerilaca koji su tužili kompaniju, navodi se u saopštenju J&J.

Nastavi čitati

Zdravlje

SVAKI PRST POVEZAN JE SA JEDNIM ORGANOM: Dovoljna je minuta masaže da se riješite bola

Masaža je jedan od najboljih načina da se opustite i relaksirate, a neke tipove masaža ili pritiskanja određenih tačaka na dlanu možete sami da izvedete kod kuće.

Redovna masaža prstiju djeluje stimulativno kako na pojedine organe, tako i na cijelo tijelo, a treba vam samo jedan minut dnevno. .

Prema kineskoj medicini, na vrhovima svakog od pet prstiju na rukama nalaze se tačke koje poboljšavaju funkcionisanje i stanje unutrašnjih organa. Prednost je što takva masaža ne zahtijeva nikakve posebne vještine ili uslove. Opusite se, udobno se smjestite i masirajte prste, ali važno je da znate da je svaki prst, odnosno tačke na njihovim vrhovima povezane su sa određenim organom.

Palac
Tačke na palcu su odgovorne za srce i pluća. Kada ste uznemireni, možete smanjiti rizik od ubrzanog lupanja srca samomasažom palca.

Kažiprst
Odgovoran za rad digestivnog trakta, smanjenje bola u stomaku i manji rizik od probavnih teškoća.

Srednji prst
Za mučninu, vrtoglavicu ili nesanicu

Domali prst
Ovaj prst kontroliše naše raspoloženje,smanjuje melanholiju.

Mali prst
Pozitivno utiče na stanje bubrega i protiv glavobolje.

Nastavi čitati

Zdravlje

BANANA DIJETA POSTALA HIT U SVIJETU! Za sedam dana skida i do pet kilograma

Jutarnja banana dijeta je pravi hit u svijetu, a uz pomoć nje možete izgubiti nevjerovatnih pet kilograma za sedam dana.

Banana je voće koje ne sadrži masnoće i holesterol. Obogaćene su skrobom koji ima nizak glikemijski indeks a samim tim se duže vari i pruža duže vrijeme osjećaj sitosti. Banane su bogate kalijumom, manganom i vitaminima B6 i C. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija.

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i popiti šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti svježe, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mliječne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbjegavanje večere nakon osam sati uveče.

Dijeta sa bananama
Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i svježa salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka ali možete malo da se zasladite do 15 časova.

3. Večera do 20 časova: obrok po izboru (bez šećera) i svježa salata

Nastavi čitati

Aktuleno