Connect with us

Svijet

UKRAJINCI najavljuju KONTRAOFANZIVU za dva mjeseca

Prema riječima Mihaila Podoljaka Ukrajina će započeti kontraofanzivu za dva mjeseca.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je da se Oružane snage Ukrajine pripremaju za kontraofanzivu koja će, prema njegovim riječima, početi za oko dva mjeseca.

On je dodao za italijanski list La Stampa da će se ukrajinska vojska prvo koncentrisati na pokušaj da zadrži kontrolu nad gradom Bahmutom. Bahmut je već nekoliko mjeseci mjesto intenzivnih borbi, a nedavna procjena Instituta za proučavanje rata (ISV) kaže da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno možda previše iscrpljene od borbi u tom gradu i drugim mjestima da bi pokrenule veliku ofanzivu.

U međuvremenu, ISV, istraživački centar sa sjedištem u SAD, napisao je da Ukrajina “vjerovatno sprovodi ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu” djelimično kako bi ojačala svoje snage za nadolazeću kontraofanzivu. “Ne žurimo, reorganizovaćemo se u naredna dva mjeseca. Iscrpićemo Ruse u Bahmutu, a zatim se fokusirati na drugo“, rekao je Podoljak, prenosi newsweek.com.

Podoljak je rekao da bi, pošto je ruska vojska angažovala toliko snaga u Bahmutu, Ukrajina mogla da se usredsredi na popunu svojih snaga dok je i dalje u sukobu sa Moskvom.

“Za njih je važno da se kreću u ovom pravcu. Stoga imamo dva cilja: da smanjimo što je više moguće njihovo borbeno spremno osoblje i da ih uguramo u nekoliko iscrpljujućih ključnih bitaka, poremetimo njihovu ofanzivu i koncentrišemo naše resurse negde drugde za prolećnu kontraofanzivu“, rekao je Podoljak.

I drugi ukrajinski zvaničnici su posljednjih nedjelja javno govorili o očekivanoj prolećnoj kontraofanzivi. Godinu dana od početka rata, 24. februara, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je nagovijestio da se vojska njegove zemlje sprema za takvu akciju. “Biće kontraofanziva. Radimo na tome da je pripremimo i obezbjedimo”, rekao je Reznikov.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je rekao da slijedi kontraofanziva. On je rekao da je Rusija već započela sopstvenu ofanzivu i da je “borba intenzivirana na nekoliko dijelova fronta“. Geraščenko je dodao da Ukrajina “čeka isporuke zapadne opreme da bi započela sopstvenu kontraofanzivu“.

Svijet

STAJE JOŠ JEDNA EVROPSKA ZEMLJA! RADNICI TRAŽE VEĆE PLATE: Štrajkovi izazvali ozbiljne poremećaje

Više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiće se još jednom sveopštem štrajku 28. aprila u Velikoj Britaniji.

Sindikat javnih i komercijalnih službi (PCS) u Velikoj Britaniji saopštio je da će se više od 100.000 državnih i javnih službenika pridružiti još jednom sveopštem štrajku 28. aprila zahtijevajući od vlade veće plate i penzije, uslove otpuštanja i sigurnost posla.

Sindikat je saopštio da su njegovi članovi glasali da se preduzmu mjere za povećanje pritiska na vladu. Takođe su dodali da ne odustaju. “Ministri treba da riješe spor tako što će staviti novac na sto. Znamo da su štrajkovi već izazvali ozbiljne poremećaje. Nove obustave rada i još jedan nacionalni dan akcije će jačati pritisak na vladu koja odbija da sluša“, izjavio je generalni sekretar PCS Mark Servotka, prenosi BBC.

Ranije je Vlada saopštila da zahtjevi sindikata koštaju 2,4 milijardi funti i da nije u mogućnosti to da priušti. Članovi sindikata, kojima je ponuđeno povećanje od dva do tri odsto, posljednji put su štrajkovali ranije ovog mjeseca. Hiljade državnih službenika organizovali su seriju štrajkova, uključujući željezničare, ljekare i nastavnike, tražeći rast plata.

Nastavi čitati

Svijet

Unakazio ženu da bi dobio novac od osiguranja

U Regionalnom sudu u Beču danas je održano ročište 41-godišnjem muškarcu iz Bosne i Hercegovine, koji se tereti da je teško povrijedio i skoro unakazio državljanku Bugarske, a sve kako bi naplatio odštetu od osiguravajućih kuća za povredu na radu.

Naime, kako prenose austrijski mediji, riječ je o ponovljenom suđenju nakon što je uložena žalba poslije okrivljujuće presude.

Mediji prenose da je žrtva ovog prevaranta došla iz Bugarske u Beč 2017. godine u potrazi za boljim životom. Kako je, navodno, bila nepismena, ovaj 41-godišnjak ju je podlo iskoristio. On je iscenirao nezgode na radu, a kasnije naplaćivao odštete od osiguranja, pišu Nezavisne.

U ljeto 2018. godine, ovaj državljanin BiH je navodno smislio podmukli plan i izazvao nezgodu na radu prilikom čišćenja. On je navodno Bugarki kapnuo hlorovodoničnu kiselinu na lice i opekao oko. Potom je žrtvu odveo u bolnicu. U bolnici je izjavio da se žena povrijedila dok je čistila – jako sredstva za čišćenje prsnulo joj je u oči.

Samo tri sedmice nakon “nesreće” sa hlorovodoničnom kiselinom sa Bugarkom je otišao u Mađarsku. Tamo je ženu uz pomoć još jednog muškarca vezao za vrata i navodno joj odsjekao vrh palca lijeve ruke.

Opet je, kako se navodi, ovaj incident proglasio nesrećom na radu i od tri osiguravajuća društva naplatio ukupno 25.000 evra (48.750 KM).

Inače, optuženog zastupa poznati advokat Matijas Burger. Mediji prenose da je sljedeće ročište zakazano za maj.

Nastavi čitati

Svijet

NEĆE U PENZIJU SA 64 Francusku očekuje novi dan protesta, 13.000 policajaca na ulicama

Francusku danas očekuju novi štrajkovi i protesti širom zemlje protiv planova predsjednika Emanuela Makrona da pomjeri starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

Policija je upozorila da postoji “veoma ozbiljan rizik” od novog nasilja na ulicama.

Skupovi su na početku bili mirni, ali se nezadovoljstvo povećalo kada je vlada sredinom marta progurala prijedlog zakona u parlamentu bez glasanja, a u posljednjem danu protesta širom zemlje u četvrtak, anarhisti “Crnog bloka” razbijali su izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali restoran Mekdonaldsa u Parizu.

Slično nasilje zabilježeno je i u drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin upozorio je u ponedjeljak da postoji “veoma ozbiljan rizik” od novog nasilja danas, u Parizu i šire, prenosi Rojters.

Oko 13.000 policajaca biće angažovano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.

Prema riječima Darmanina, ekstremističke organizacije krajnje ljevice, od kojih, kako je naveo, neke dolaze iz inostranstva, “žele da zapale Francusku”.

Policija je savjetovala vlasnicima prodavnica u Parizu koje se nalaze u dijelu grada gdje se održava protestni skup da danas zatvore radnje.

Kao i tokom ranijih obustava rada od sredine januara, vozovi i letovi će biti prekinuti, a neke škole će biti zatvorene, dok se stalni štrajkovi nastavljaju u energetskom sektoru.

U ponedjeljak je najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj bilo zatvoreno ili funkcionisalo smanjenim kapacitetom, a terminali za tečni prirodni gas (LNG) bili su blokirani.

Vlada tvrdi da je zakon o penzijama od vitalnog značaja kako bi se obezbijedilo da sistem funkcioniše, dok sindikati i demonstranti poručuju da postoje i drugi načini da se to uradi.

Sindikati traže od Makrona da povuče ili odloži prijedlog zakona koji je usvojen, ali još nije objavljen, dok ga ne razmotri Ustavni savjet, kako bi se situacija smirila.

Makron je poručio da je više nego spreman za razgovor sa sindikatima, ali na druge teme, navodi Rojters.

Nastavi čitati

Aktuleno