Connect with us

Svijet

UKRAJINCI najavljuju KONTRAOFANZIVU za dva mjeseca

Prema riječima Mihaila Podoljaka Ukrajina će započeti kontraofanzivu za dva mjeseca.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak izjavio je da se Oružane snage Ukrajine pripremaju za kontraofanzivu koja će, prema njegovim riječima, početi za oko dva mjeseca.

On je dodao za italijanski list La Stampa da će se ukrajinska vojska prvo koncentrisati na pokušaj da zadrži kontrolu nad gradom Bahmutom. Bahmut je već nekoliko mjeseci mjesto intenzivnih borbi, a nedavna procjena Instituta za proučavanje rata (ISV) kaže da su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina trenutno možda previše iscrpljene od borbi u tom gradu i drugim mjestima da bi pokrenule veliku ofanzivu.

U međuvremenu, ISV, istraživački centar sa sjedištem u SAD, napisao je da Ukrajina “vjerovatno sprovodi ograničeno taktičko povlačenje u Bahmutu” djelimično kako bi ojačala svoje snage za nadolazeću kontraofanzivu. “Ne žurimo, reorganizovaćemo se u naredna dva mjeseca. Iscrpićemo Ruse u Bahmutu, a zatim se fokusirati na drugo“, rekao je Podoljak, prenosi newsweek.com.

Podoljak je rekao da bi, pošto je ruska vojska angažovala toliko snaga u Bahmutu, Ukrajina mogla da se usredsredi na popunu svojih snaga dok je i dalje u sukobu sa Moskvom.

“Za njih je važno da se kreću u ovom pravcu. Stoga imamo dva cilja: da smanjimo što je više moguće njihovo borbeno spremno osoblje i da ih uguramo u nekoliko iscrpljujućih ključnih bitaka, poremetimo njihovu ofanzivu i koncentrišemo naše resurse negde drugde za prolećnu kontraofanzivu“, rekao je Podoljak.

I drugi ukrajinski zvaničnici su posljednjih nedjelja javno govorili o očekivanoj prolećnoj kontraofanzivi. Godinu dana od početka rata, 24. februara, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov je nagovijestio da se vojska njegove zemlje sprema za takvu akciju. “Biće kontraofanziva. Radimo na tome da je pripremimo i obezbjedimo”, rekao je Reznikov.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, takođe je rekao da slijedi kontraofanziva. On je rekao da je Rusija već započela sopstvenu ofanzivu i da je “borba intenzivirana na nekoliko dijelova fronta“. Geraščenko je dodao da Ukrajina “čeka isporuke zapadne opreme da bi započela sopstvenu kontraofanzivu“.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno