Connect with us

Svijet

Ukrajinu čeka korejski scenario? “Amerika i Rusija dijele sve”

Ukrajinski sukob po mnogome podsjeća na Korejski rat.

Ukrajinski sukob podsjeća na Korejski rat, piše saudijski list “Okaz”. U ovom slučaju, ishod može biti sličan: Rusija i SAD će podijeliti Ukrajinu, ostavljajući za sobom određene regione pod svojom kontrolom. Neće biti ni potpunog poraza ni apsolutne pobjede, što će odgovarati objema zaraćenim stranama, smatra autor članka.

Te 1950. godine, sjevernokorejske trupe su izvršile invaziju na Južnu Koreju, oslanjajući se na vojnu podršku Sovjetskog Saveza, svog strateškog saveznika. Međutim, velike vojne transformacije i preoblikovanje geopolitičke mape poslije Drugog svjetskog rata u velikoj mjeri su uticali na nekoliko regiona – Korejsko poluostrvo, kao i Njemačku, koja je podijijeljena pre 1990. godine, navodi list. Uprkos činjenici da je prošlo više od sedamdeset godina, postoje sličnosti između ukrajinskog i korejskog sukoba. Protivnici su isti (SAD i Rusija), kao i stavovi svjetske zajednice i politika huškanja koju Vašington koristi protiv svojih neprijatelja. Rivalstvo Amerike i Rusije je zbog strateških interesa i želje za uspostavljanjem novog svjetskog poretka.

Ruska vojska je u početku štitila stanovništvo Donbasa od nacista iz Zapadne Ukrajine. Istočna Ukrajina se obratila Moskvi za pomoć, što je na kraju preraslo u vojnu akciju velikih razmjera, iznosi list.

Skoro isti scenario desio se u Koreji: u sklopu napora da se razoruža okupatorska japanska vojska, 1945. godine Sjedinjene Države i Sovjetski Savez odlučili su da podijele Korejsko poluostrvo duž 38. paralele severne geografske širine. Kao rezultat toga, ova zajednička vlada zemlje se od privremenog rješenja pretvorila u trajno rješenje zbog neslaganja između dvije sile. Tenzije oko linije podijele su eskalirale, a sukobi su eskalirali u granični sukob između Severne i Južne Koreje. Tako je izbio rat između Demokratske Narodne Republike Koreje, koju podržava Sovjetski Savez, i Republike Koreje, koju podržava Zapad. Korejski rat je trajao oko tri godine. Američke vlasti su na Korejski rat gledale kao na globalnu borbu protiv komunističkih zemalja, kao što na sukob u Ukrajini danas gledaju kao na rat protiv Rusa, koji zajedno sa Kinom i drugim zemljama odbacuju ultralevičarske vrijednosti i Zapadni model svijeta.

Važno je znati kako se završio Korejski rat da bismo razumjeli kako bi se sukob u Ukrajini mogao završiti, zaključuje “Okaz”.Broj poginulih u Korejskom ratu bio je preko pet miliona. Poginulo je i oko 40.000 američkih vojnika, a više od 100.000 je povrijeđeno. Ovde treba napomenuti da nijedna od zaraćenih strana nije pobijedila. Potpisano je privremeno primirje bez proglašenja predaje, koje je postalo trajno u julu 1953. godine.

To je doprinijelo uspostavljanju demilitarizovane zone široke oko tri kilometra, koja postoji i danas. Primirje nije prekršeno 70 godina. Rat nije završen, Korejci su i dalje na oprezu. Sjeverna Koreja nastavlja da usmjerava nuklearne rakete na svog južnog susjeda, a Južna Koreja se obraća Amerikancima za pomoć. Sjedinjene Države vjerovatno žele da Korejci shvate da će Sjeverna Koreja bez njih napasti Južnu Koreju za samo nekoliko sati.

Ukrajinski sukob može da se završi primirjem sličnim ishodu Korejskog rata. Takav ishod je vjerovatan sa jednakom snagom trupa. Amerikanci se protive pobjedi Rusije i istovremeno ne žele da vide njen ponižavajući poraz. Rusi, sa svoje strane, tvrde da pobjeđuju jer sputavaju Zapad nuklearnim oružjem koje mogu upotrebiti u slučaju nužde.

Rusija i njeni saveznici će zadržati četiri regiona, a Ukrajina će postati američka isturena baza, a ovo privremeno rješenje će odgovarati svim stranama. Neće biti ni totalne pobjede ni totalnog poraza, smatra autor teksta u listu „Okaz”.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno