Connect with us

Svijet

Ukrajinu čeka korejski scenario? “Amerika i Rusija dijele sve”

Ukrajinski sukob po mnogome podsjeća na Korejski rat.

Ukrajinski sukob podsjeća na Korejski rat, piše saudijski list “Okaz”. U ovom slučaju, ishod može biti sličan: Rusija i SAD će podijeliti Ukrajinu, ostavljajući za sobom određene regione pod svojom kontrolom. Neće biti ni potpunog poraza ni apsolutne pobjede, što će odgovarati objema zaraćenim stranama, smatra autor članka.

Te 1950. godine, sjevernokorejske trupe su izvršile invaziju na Južnu Koreju, oslanjajući se na vojnu podršku Sovjetskog Saveza, svog strateškog saveznika. Međutim, velike vojne transformacije i preoblikovanje geopolitičke mape poslije Drugog svjetskog rata u velikoj mjeri su uticali na nekoliko regiona – Korejsko poluostrvo, kao i Njemačku, koja je podijijeljena pre 1990. godine, navodi list. Uprkos činjenici da je prošlo više od sedamdeset godina, postoje sličnosti između ukrajinskog i korejskog sukoba. Protivnici su isti (SAD i Rusija), kao i stavovi svjetske zajednice i politika huškanja koju Vašington koristi protiv svojih neprijatelja. Rivalstvo Amerike i Rusije je zbog strateških interesa i želje za uspostavljanjem novog svjetskog poretka.

Ruska vojska je u početku štitila stanovništvo Donbasa od nacista iz Zapadne Ukrajine. Istočna Ukrajina se obratila Moskvi za pomoć, što je na kraju preraslo u vojnu akciju velikih razmjera, iznosi list.

Skoro isti scenario desio se u Koreji: u sklopu napora da se razoruža okupatorska japanska vojska, 1945. godine Sjedinjene Države i Sovjetski Savez odlučili su da podijele Korejsko poluostrvo duž 38. paralele severne geografske širine. Kao rezultat toga, ova zajednička vlada zemlje se od privremenog rješenja pretvorila u trajno rješenje zbog neslaganja između dvije sile. Tenzije oko linije podijele su eskalirale, a sukobi su eskalirali u granični sukob između Severne i Južne Koreje. Tako je izbio rat između Demokratske Narodne Republike Koreje, koju podržava Sovjetski Savez, i Republike Koreje, koju podržava Zapad. Korejski rat je trajao oko tri godine. Američke vlasti su na Korejski rat gledale kao na globalnu borbu protiv komunističkih zemalja, kao što na sukob u Ukrajini danas gledaju kao na rat protiv Rusa, koji zajedno sa Kinom i drugim zemljama odbacuju ultralevičarske vrijednosti i Zapadni model svijeta.

Važno je znati kako se završio Korejski rat da bismo razumjeli kako bi se sukob u Ukrajini mogao završiti, zaključuje “Okaz”.Broj poginulih u Korejskom ratu bio je preko pet miliona. Poginulo je i oko 40.000 američkih vojnika, a više od 100.000 je povrijeđeno. Ovde treba napomenuti da nijedna od zaraćenih strana nije pobijedila. Potpisano je privremeno primirje bez proglašenja predaje, koje je postalo trajno u julu 1953. godine.

To je doprinijelo uspostavljanju demilitarizovane zone široke oko tri kilometra, koja postoji i danas. Primirje nije prekršeno 70 godina. Rat nije završen, Korejci su i dalje na oprezu. Sjeverna Koreja nastavlja da usmjerava nuklearne rakete na svog južnog susjeda, a Južna Koreja se obraća Amerikancima za pomoć. Sjedinjene Države vjerovatno žele da Korejci shvate da će Sjeverna Koreja bez njih napasti Južnu Koreju za samo nekoliko sati.

Ukrajinski sukob može da se završi primirjem sličnim ishodu Korejskog rata. Takav ishod je vjerovatan sa jednakom snagom trupa. Amerikanci se protive pobjedi Rusije i istovremeno ne žele da vide njen ponižavajući poraz. Rusi, sa svoje strane, tvrde da pobjeđuju jer sputavaju Zapad nuklearnim oružjem koje mogu upotrebiti u slučaju nužde.

Rusija i njeni saveznici će zadržati četiri regiona, a Ukrajina će postati američka isturena baza, a ovo privremeno rješenje će odgovarati svim stranama. Neće biti ni totalne pobjede ni totalnog poraza, smatra autor teksta u listu „Okaz”.

Svijet

IZABRAN PRVI MUSLIMANSKI LIDER ŠKOTSKE! Ko je lider SNP-a?

Novoizabrani predsjednik vladajuće Škotske nacionalne partije Humza Jusaf (37) prvi je muslimanski lider Škotske, iako je iskusan ministar pred kojim je težak zadatak ujedinjenja te partije u vezi sa ponovnim organizovanjem referenduma za nezavisnost.

Jusaf će biti prvi musliman koji vodi jednu državu u zapadnoj Evropi, prenio je Rojters.

– Mi ćemo biti generacija koja donosi nezavisnost Škotske – rekao je Jusaf u Edinburgu nakon objavljivanja rezultata.

Jusaf je rođen u Glazgovu, gdje je diplomirao političke nauke, nakon čega je radio kao pomoćnik poslanika škotskog parlamenta prije nego što je sam izabran za poslanika 2011. godine.

Jusafov otac je porijeklom iz Pakistana i došao je u Škotsku 1960-ih, dok mu je majka rođena u Keniji u porodici južnoazijskog porijekla.

On je za Nacionalne novine rekao da bi nezavisna Škotska u prvih pet godina trebalo da razmotri da li treba da se udalji od monarhije i da ima izabranog šefa države.

Jusaf je prvi put imenovan za pomoćnika ministra 2012. godine kada je bio najmlađi član i prvi pripadnik etničke manjine u škotskoj vladi. Ušao je u kabinet 2018. godine kao sekretar za pravosuđe, a u maju 2021. postao je ministar zdravlja.

Jusaf je na udaru kritike zbog stanja u sektoru zdravstva, a on je najavio da će se angažovati da povrati povjerenje biračkog tijela.

Na funkciji predsjednika SNP-a naslijedio je Nikol Sterdžen koja je podnijela ostavku u februaru.

Nastavi čitati

Svijet

TINEJDŽERKA U NEŠVILU UBILA SEDAM LJUDI! Pucala po osnovnoj školi

roj žrtava pucnjave u osnovnoj školi u Nešvilu u Tenesiju povećan je na sedam, a napadač je tinejdžerka koja je ubijena u sukobu sa policijom, rekao je portparol policije Don Aron.

Ranije je javljeno da su poginule četiri osobe, od toga troje djece.

Prema posljednjim podacima, u pucnjavi u privatnoj školi poginulo je troje djece i tri odrasle osobe.

Aron je naveo da je policija brzo reagovala i da je ubila osumnjičenu osobu, odnosno žensku osoba tinejdžerskog uzrasta.

– Ubica je bio naoružan sa dvije “jurišne puške” i pištoljem – rekao je Aron.

On je dodao da zvaničnici rade na identifikaciji svih žrtava

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU POPUSTIO PRED DEMONSTRANTIMA “Sprovešćemo sudsku reformu – NA LJETO”

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je obećao da će izbjeći građanski rat i učiniti sve da ništa ne ugrozi državu i demokratiju. On je potvrdio da se sudska reforma odlaže do ljeta.
On je potvrdio da se sudska reforma odlaže do ljeta.

– Mi nismo neprijatelji, mi smo jedan narod – rekao je Netanijahu u obraćanju naciji.

– Pravim pauzu od donošenja zakona radi pregovora… Sprovešćemo reformu, svi razumiju da je potrebna. Dogovorićemo se sa drugom stranom i sprovesti – obećao je Netanijahu.

Nastavi čitati

Aktuleno