Connect with us

Svijet

Ulazak Finske u NATO primorava Rusiju da preduzima kontramjere

Širenje NATO-a primorava Rusiju da preduzme kontramjere kako bi osigurala sopstvenu bezbjednost i u taktičkom i strateškom smislu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Kremlj smatra da se time ponovo pogoršava situacija. Širenje NATO-a je napad na našu bezbjednost i nacionalne interese Rusije. Upravo tako gledamo na to. Naravno, to nas primorava da preduzimamo kontramjere kako bismo osigurali našu bezbjednost u taktičkoj i strateškoj sferi – rekao je Peskov.

Kako je precizirao, kontramjere će biti onakve kakve Rusija bude smatrala neophodnim.

– Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati u Finskoj, kako će sjevernoatlantski blok koristiti teritoriju Finske u smislu raspoređivanja oružja, sistema, infrastrukture koja će biti blizu naših granica i koja će nas potencijalno ugrožavati. U zavisnosti od toga ćemo i donositi mjere. Naša vojska će vas o svemu blagovremeno obavijestiti – dodao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe kazao da ulazak Finske u NATO ne može a da ne utiče na prirodu bilateralnih odnosa sa Moskvom, jer je NATO neprijateljska struktura.

Takođe je objasnio da se situacija sa ulaskom Finske u NATO suštinski razlikuje od problema sa Ukrajinom, jer Finska “nikada nije bila anti-Rusija i sa njom nije bilo sporova, dok je sa Ukrajinom dijametralno suprotna situacija i potencijalno mnogo opasnija”.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio da će Finska ući u NATO 4. aprila kada će zastava zemlje biti podignuta u sjedištu Alijanse u Briselu.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno