Connect with us

Svijet

UN traže od talibana da vrate djevojčice u škole

Reklamni prostor


Ujedinjene nacije su zatražile od talibana da širom Avganistana ponovo otvore škole za djevojčice i osudili su zabranu uvedenu prije godinu dana kao “tragičnu i sramnu”.

Nekoliko sedmica nakon što su talibani došli na vlast u avgustu prošle godine, ponovo su otvorili srednje škole za dječake u septembru, ali su zabranili da nastavi prisustvuju djevojčice srednjoškolskog uzrasta.

Nekoliko mjeseci kasnije, 23. marta Ministarstvo obrazovanja otvorilo je srednje škole za djevojčice ali poslije nekoliko sati talibansko rukovodstvo ponovo je blokiralo nastavu.

Misija UN u Avganistanu (UNAMA) ističe da je od tada više od milion tinejdžerki uskraćeno za obrazovanje.

“To je godišnjica koja je tragična, sramotna i u potpunosti je mogla biti izbjegnuta. Štetna je po generaciju djevojčica i samu budućnost Aganistana”, rekao je vršilac dužnosti šefa UNAMA Markus Pocel.

Generalni sekretar Antonio Guteres zatražio je od talibana da ukinu zabranu.

Prema njegovim riječima, izgubljena je godina znanja i šansa koja se nikada neće vratiti. On je na “Tviteru” poručio da djevojčice treba da idu u školu i da talibani to moraju da dozvole.

Nekoliko talibanskih zvaničnika navelo je da je zabrana privremena i naveli su niz izgovora za blokadu, od nedostaka sredstava do potrebe da se izmjeni obrazovni program kako bi bio u skladu sa islamskim regulativama.

(Srna)

Svijet

U požaru poginulo 17 ljudi, vatra progutala restoran

Reklamni prostor


U požaru, koji je izbio danas u restoranu na sjeveroistoku Kine, poginulo je 17 ljudi, a tri osobe su povrijeđene, javila je državna televizija ČTV.

Vatra je izbila oko 13 čsova po lokalnom vremenu u malom restoranu u Čengčuenu, glavnom gradu provincije Jilin, prenosi Rojters.

Svi povrijeđeni su prebačeni u bolnicu, a toku je istraga nadležnih kako bi se utvrdio uzrok nesreće, prenosi b92.

Nastavi čitati

Svijet

Ambasada SAD pozvala Amerikance da hitno napuste Rusiju

Reklamni prostor


Ambasada SAD u Moskvi pozvala je američke državljane da hitno napuste Rusiju, dok još imaju mogućnost za to, navodi se u preporukama objavljenim na internet stranici Ambasade.

“Američki državljani ne treba da putuju u Rusiju, a oni koji su već tamo ili putuju ka Rusiji treba smjesta da napuste tu zemlju, dok još postoji ograničena mogućnost za komercijalna putovanja”, saopšteno je iz Ambasade.

Poruka sadrži upozorenje da bi Rusija mogla da odbije da prizna državljanstvo SAD onima koji imaju dvojno državljanstvo, da im zabrani pristup američkim konzularnim uslugama, spriječi njihov odlazak iz Rusije i mobiliše ih, prenio je TASS.

Ambasada tvrdi da su trenutno opcije za putničke letove ekstremno ograničene i uglavnom nedostupne u kratkom roku.

“Kopnene rute automobilom i autobusom i dalje su otvorene. Ako želite da napustite Rusiju, treba da što prije napravite nezavisan plan”, dodaje se u saopštenju.

Bugarska i Poljska su juče preporučile svojim državljanima da razmisle o mogućnosti hitnog napuštanja Rusije i da se suzdrže od putovanja u tu zemlju.

Nastavi čitati

Svijet

ANGELA UPOZORILA! Putinove riječi treba shvatiti ozbiljno

Reklamni prostor


Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.
Merkel je, u govoru na svečanosti povodom otvaranja Helmut Kol fondacije, naglasila da se to eksplicitno odnosi i na Putinove nuklearne prijetnje.

“Riječi shvatiti ozbiljno. Ne odmah odbaciti tvrdnjom da su blef, već se sa njima ozbiljno suočiti. To nije znak slabosti već dokaz političkog pametnog djelovanja”, poručila je ona.

Helmut Kol bi sve učinio da očuva i zaštiti suverenitet i integritet Ukrajine, ali nikada ne bi ispustio iz vida “dan poslije”, ukazala je bivša njemačka kancelarka.Merkel je tim riječima indirektno iznijela svoj stav o situaciji u vezi sa Ukrajinom.

Merkelova je, nakon odlaska sa vlasti, rekla da se neće izjašnjavati o dnevnopolitičkim pitanjima, pa je svoj stav “uvila“ u odgovor kako bi kancelar Kol reagovao na krizu 2022.godine.

Ona je kazala da bi Kol “paralelno uvek uzeo u obzir i ono što se trenutno čini nezamislivim, a to je kako odnose sa Rusijom ponovo razviti, prenosi Blic.

Nastavi čitati

Aktuleno