Connect with us

Banjaluka

Upravni odbor RK Borac podnio tužbu protiv Nebojše Torbice

Upravni odbor RK Borac podnio je tužba za klevetu zbog izjava Nebojše Torbice od 23. januara.
Saopštenje RK Borac m:tel prenosimo u cijelosti:

“Povodom saopštenja za javnost gospodina Nebojše Torbice od 23. januara 2023. godine koje su prenijeli pojedini mediji tačno pred početak protesta RK Borac, u kojem je dotični iznio niz neistina javno prozivajući članove rukovodstva našeg kluba, radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti, ističemo da će protiv ovog lica biti predata tužba za klevetu nadležnim organima.

Shvativši kako njegove nezakonite radnje usmjerene ka otimanju prostora Rukometnog kluba Borac gube podršku i koje će biti predmet dodatnih istraga nadležnih organa, gospodin Torbica želi skrenuti pažnju javnosti pokušajem diskreditacije članova rukovodstva našeg kluba. Želimo napomenuti da Upravu RK Borac i vršioce dužnosti rukovodećih organa kluba u značajnom broju čine bivši sportisti koji ovu funkciju obavljaju na volonterskoj osnovi, a koji su ostvareni i u privatnom i poslovnom životu, i koji su istovremeno i ozbiljni ljudi koji odlično razumiju šta znače prijetnje nečijoj porodici.

Upravo zbog toga, tražimo od gospodina Torbice da javno i sa validnim dokumentima i dokazima (što do sada nije bio slučaj kod pomenutog lica), dokaže bilo koju prijetnju predsjednika UO RK Borac, gospodina Igora Jovanovića ili direktora kluba gospodina Vladimira Brankovića, njemu ili nekome od članova njegove porodice.

Zbog njegovih lažnih tvrdnji, a u cilju utvrđivanja istine, ovim putem pozivamo gospodina Torbicu da se svi podvrgnemo poligrafskom ispitivanju kod nadležnih organa (tzv. detektoru laži) i na taj način utvrdimo ko govori istinu.

Smatramo da je prilično licemjerno, podlo i kukavički da gospodin Torbica na ovakav način želi da utiče na javnost i podijeli članove Uprave, koja je prethodnih sezona finansijski i organizaciono stabilizovala klub, istovremeno osvajajući titule šampiona i kupa BiH.

Kompletan iznos odštete, dobijene iz ove tužbe, biće doniran omladinskim kategorijama RK Borac”, navodi se u saopštenju.

(BLportal)

Banjaluka

SUTRA OBILJEŽAVANJE 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, srpski predstavnici u institucijama BiH, rukovodstva grada Banjaluke, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a.

Očekuje se da će obilježavanju prisustvovati i predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. godina”, gradskih i opštinskih nevladinih organizacija i građana.

Organizator obilježavanja sjećanja na ovaj istorijski događaj od republičkog značaja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima – da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Srna

Nastavi čitati

Banjaluka

NEVRIJEME U BANJALUCI! U nekim dijelovima grada padao led

Iako je jutro obećavalo lijep dan, vrlo brzo je došlo do promjene vremena.

Počeo je da duva jači vjetar, ponegdje ima slabe kiše , a u nekim dijelovima grada padao je i grad.

Kako je najavljeno, u većini predjela očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, zbog čega je izdat narandžasti meteoalarm.

U višim predjelima jak vjetar će stvarati nanose snijega, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUČKI AERODROM UVODI NOVE LINIJE! Evo gdje

Aerodrom Banjaluka tokom ove godine planira uvesti više letova za nove destinacije, ali i proširenje postojećih, rekao je za RTRS Milan Račić, direktor Aerodroma Republike Srpske.
Grčka nacionalna aviokompanija “AEGEAN” uvodi letove iz Atine za Banjaluku tokom predstojeće ljetne sezone. Prvi let je planiran 30. juna, a poslednji u sezoni/ljeto 2023. godine, 28. avgusta.

Linija za Memingen od marta neće ići više dva, nego šest puta sedmično, svakim danom sem subote.

Za Beč će u ljetnom redu letenja umjesto dva puta, biti tri puta sedmično.

Uz ove, i dalje su aktivne linije za Stokholm, Brisel, Geteborg, Beograd, Malme, Hamburg, Nirmberg, Bazel, Dortmund, Berlin.

Ugovor za let Milano ide na pauzu s idejom da kasnije ponovo bude dostupan.

Nastavi čitati

Aktuleno