Connect with us

Društvo

URNEBESNO Ministarka finansija OTVORILA LIFT i renoviranu biblioteku u Srpcu

Od danas su u upotrebi renovirane prostorije Narodne biblioteke u Srpcu, obnovljene nakon pet decenija zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Republike Srpske od 111.200 KM.

Vrpcu su svečano presjekli ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i direktor Branko Savanović, čime je ozvaničen i završetak izgradnje lifta za invalidna lica i starije osobe kojima su usluge srbačke biblioteke, na ovaj način, postale pristupačnije.

Vidovićeva je ocijenila da ovaj projekat mnogo znači za građane Srpca koji su se u biblioteci kroz generacije redovno družili i okupljali i za koju ih vežu lijepe uspomene.

Ovdje sam dolazila sa svojim vršnjacima kada nas je okupljala bibliotekarka Brana Petković, koja je oličenje ove ustanove. Trudićemo se da u narednom periodu Vlada Republike Srpske pomogne i druge projekte iz oblasti kulture u Srpcu, naročito obnovu nekadašnjeg Doma mladih u galeriju slika, kako bi se sačuvao od propadanja bogat fundus bardačke kolonije i vjerujem da će ova investicija takođe biti uskoro realizovana – rekla je Vidovićeva.

Savanović je rekao novinarima da je ova investicija realizovana u okviru projekta “Uklanjanje barijera u kulturi” kojeg je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

– Ponosimo se novim prostorom koji izgleda modernije i vjerujemo da će biti zanimljiv i privlačan za naše korisnike, a naročito đake koji će ovdje sticati nova znanja i vještine i stvarati budućnost za sve nas. Sa izgradnjom lifta dobili smo dodatno na atraktivnosti i nadam se da će nas sada posjećivati i oni koji ranije nisu bili u prilici – istakao je Savanović.

On je zahvalio sadašnjim i penzionisanim radnicima biblioteke koji su neumorno radili kako bi se objekat što prije adaptirao i stavio u upotrebu.

– U sastavu biblioteke nalazi se bogata Zavičajna zbirka srbačkih pisaca i literatura za rad Centra za izučavanje ruskog jezika, koji je najobimniji po naslovima na ruskom jeziku od svih 13 centara koje je osnovala Ruska humanitarna misija za Balkan – naglasio je Savanović.

Srbačka biblioteka je osnovana 1950. godine, u sadašnje prostorije preselila se 1972. godine, a Savanović kaže da je tada raspolagala fondom od 708 knjiga na 16.512 stanovnika, što je približan broj sadašnjem broju građana ali sa mnogo većim fondom od 32.500 knjiga.

– Prošle godine smo imali oko 750 članova, a očekujemo veliki broj i ove godine, naročito u narednim danima kada ćemo realizovati tradicionalnu akciju učlanjenja po cijeni od jedne KM – poručio je Savanović.

Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević rekao je da će se ovim projektom stvoriti uslovi za proširenje broja korisnika.

Radove na adaptaciji srbačke biblioteke izveo je konzorcijum firmi “Imperium” i “Tekston” iz Banjaluke.

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno