Connect with us

Društvo

USKORO POVEĆANJE PENZIJA: Manje od 500 KM prima 75.500 penzionera

Nakon što Republički zavod za statistiku objavi podatke o indeksu potrošačkih cijena i prosječnoj plati za decembar, steći će se i uslovi za utvrđivanje procenta povećanja penzija za ovu godinu.

Poručili su to iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS.

Podsjetimo da je direktor Fonda Mladen Milić krajem prošle godine rekao da se može očekivati povećanje penzija za oko 13 do 14 odsto.

– Na osnovu do sada poznatih parametara, zaključno sa novembrom 2022. godine, usklađivanje iznosi 12,97 odsto, ali će taj podatak ukupno biti kompletan tek nakon što budu poznati podaci o promjeni prosječne plate i indeksu potrošačkih cijena i za decembar 2022. godine – pojasnili su iz Fonda za Srpskainfo.

Kako dodaju, redovno godišnje usklađivanje penzija vrši se od 1. januara svake godine, a prema procentu koji predstavlja polovinu zbira procenta promjene prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena na godišnjem nivou u Republici u prethodnoj godini. Usklađivanje se vrši na osnovu zvaničnih podataka Republičkog zavoda za statistiku, koji se objavljuju 23. u mjesecu.

Penzioneri koji imaju puni staž osiguranja od 40 godina, u prosjeku trenutno primaju 704,66 KM. Sa uvećanjem od trenutnih 12,97 odsto penzija će im iznositi 796 maraka.

Decembarsku penziju, Fond PIO isplatio je za 276.503 korisnika, od kojih je 222.969 u Republici Srpskoj i 53.534 sa prebivalištem van Republike.

Najnižu penziju do 500 maraka prima ukupno 75.534 penzionera.

Najniža penzija utvrđuje se u pet nivoa, u zavisnosti od dužine penzijskog staža: do 15 godina, od 15 do 20, 20-30, od 30 do 40 i preko 40 godina. Tako najniža penzija za staž do 15 godina iznosi 242,55 KM i prima je 18.332 korisnika. Oni će nakon najavljenog povećanja dobijati 274 KM.

Za puni staž od 40 godina i više, najniža penzija iznosi 485 KM i isplaćuje se za 10.340 penzionera. Nakon najavljenog povećanja ona će iznositi oko 548 KM.

Sa druge strane, penziju višu od 1.000 KM u Srpskoj prima 6.508 penzionera, pretežno ljudi koji su radili u bankarstvu, bezbjednosti, osiguranju, nauci i visokom obrazovanju.

Najviša penzija iznosi trenutno 2.495,54 KM, a poslije povećanja ovaj penzioner dobiće čak 2.819 maraka.

Uvećane penzije za ovu godinu će se isplaćivati od februara.

(Srpskainfo)

Društvo

VIJESTI 0 0 SUTRA NAS OČEKUJE SNIJEG: Spremite se za minuse

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti oblačno vrijeme sa slabim snijegom i povremeno jakim vjetrom.

Ujutru će biti hladno i vjetrovito, na jugu i krajnjem sjeveru pretežno vedro, u ostalim predjelima oblačno uz slab snijeg, a tokom dana pretežno suvo, na istoku umjereno do pretežno oblačno, u ostalim predjelima sunčanije uz umjerenu oblačnost, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti umjeren do jak, sjevernih smjerova, na jugu i planinama uz olujne udare. Popodne jak vjetar na jugu, u ostalim predjelima slab do umjeren.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus sedam do minus dva, na jugu do dva, a najviša dnevna od minus četiri do jedan, na jugu do šest stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus devet, Han Pijesak minus četiri, Sokolac, Čemerno minus jedan, Kalinovik nula, Kneževo, Mrakovica, Srebrenica, Foča, Sarajevo dva, Rudo, Tuzla tri, Bijeljina, Višegrad, Gacko, Mrkonjić Grad, Gradačac, Livno četiri, Šipovo pet, Doboj, Zenica šest, Ribnik, Srbac sedam, Banjaluka, Novi Grad, Bihać, Sanski Most, Široki Brijeg osam, Prijedor devet, Bileća, Trebinje, Mostar 10, Neum 12 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

POLICIJA ZATVORILA PUT PREMA BJELAŠNICI! Cesta je blokirana

Put za Bjelašnicu zatvoren je od kružnog toka, javlja reporterka “Avaza” sa lica mjesta.
U kružnom toku je policijska patrola koja vozačima ne dopušta prolazak na planinu ali zbog zaleđenog puta.
Grtalica neumorno radi i dok se ne stvore uslovi za normalnu vožnju, prolazak neće biti moguć.

Kao i na Jahroni, veliki je broj vozila krenuo na planinu vjerovatno zbog vikenda.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠI PODACI! Od početka godine 191 saobraćajna nezgoda u gradu na Vrbasu

Od početka ove godine do 27. januara na području Banjaluke zabilježena je 191 saobraćajna nezgoda, a trećina od tog broja evidentirana je tokom padavina.

Kako kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za “Nezavisne novine”, tokom snježnih padavina, koje su ove sezone trajale od 20. do 27. januara, evidentirane su 62 saobraćajne nezgode.

Zbog slabog intenziteta padavina na području grada Banjaluke, te zbog toga što nije bilo zadržavanja snijega na kolovozu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrđuju da nije došlo do povećanja broja saobraćajnih nezgoda, a nije bilo ni pojačanih kontrola zimske opreme.

– Obavezna oprema, koju vozila moraju posjedovati u zimskim uslovima, obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila, odnosno pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg ili pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa najmanjom dubinom profila od četiri mm i lance za snijeg – pojasnili su oni.

Za neposjedovanje zimske opreme, kako kažu, propisana je novčana kazna za vozača u iznosu od 40 KM.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, podsjetio je za “Nezavisne novine” da prvenstveno treba naglasiti da je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila od 1. novembra do 1. aprila.

– Bez obzira na padavine u navedenom periodu, potrebno je imati adekvatnu zimsku opremu – kazao je Ćopić.

Dodaje da je prvenstveno bitno imati adekvatne pneumatike za vožnju u zimskim uslovima.

– Zimski pneumatici se najbolje ponašaju kada su temperature ispod sedam stepeni, odnosno imaju znatno bolji stepen prijanjanja, što omogućava lakše upravljanje i znatno manji zaustavni put od ljetnih pneumatika, čiji put u ovim uslovima može biti i do dva puta duži, a samim tim javlja se i veći rizik od nastanka saobraćajne nezgode – zaključio je Ćopić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno