Connect with us

Društvo

Uskoro sporazum o raspoređivanju Frontexa u BiH

BiH je jedina zemlja u regionu koja još nije zaključila sporazum sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku zaštitu EU – Frontex o rješavanju problema migracija, a trenutno se pregovara o novom sporazumu

Više zemalja EU je proteklih mjeseci zatražilo od Evropske komisije da ubrza postizanje dodatnih sporazuma Frontexa sa zemljama zapadnog Balkana, koji bi uključivali i raspoređivanje policijskih službenika Frontexa na graničnim prelazima i drugim lokacijama u zemljama s kojima se zaključuju sporazumi. Prije više od godinu dana zaključeno je nekoliko sporazuma između Evropske komisije i nekih zemalja u regionu, ali ne i sa BiH, jer je u Narodnoj skupštini RS aktiviran mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga je EU, zbog pogoršanja situacije s migrantima, krenula u nove pregovore sa svim zemljama kako bi bili zaključeni dodatni sporazumi koji bi dali Frontexu još veća ovlaštenja.

U Evropskoj komisiji su nam ranije potvrdili da EU trenutno pregovara i s BiH o pojačanom sporazumu o saradnji s Frontexom.

“Novi sporazum će omogućiti Frontexu da pomogne partnerima u njihovim naporima da upravljaju migrantskim tokovima, preduprijedi ilegalne migracije i rješava prekogranični kriminal na čitavoj njihovoj teritoriji. Naši partneri bi trebalo da omoguće osoblju Frontexa da ima izvršna ovlaštenja, poput graničnih kontrola i registracija ljudi”, naglasili su oni.

U Frontexu su za “Nezavisne novine” potvrdili da trenutno imaju zaključene sporazume s Albanijom, Crnom Gorom, Srbijom i Moldavijom, a da će uskoro na snagu stupiti sporazum sa Sjevernom Makedonijom.

“Agencija može da sprovodi ove operativne aktivnosti izvan EU samo kada se potpiše sporazum o statusu između zemlje u pitanju i EU. Važno je da se razumije da Frontex ne igra nikakvu ulogu u tom procesu jer se o sporazumu o statusu pregovara između Evropske komisije i zemlje koja nije u EU”, pojasnili su nam oni.

Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da trenutno prikupljaju mišljenja nadležnih organa u BiH na nacrt radnog dogovora o operativnoj saradnji između Frontexa i Ministarstva.

Kazao je da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH dalo mišljenje da taj radni dogovor nema karakter međunarodnog sporazuma. Po pribavljanju mišljenja svih nadležnih institucija u BiH, kako je istakao, on će biti upućen Predsjedništvu BiH na odobrenje za zaključivanje.

“Imao sam čast da u razgovoru sa gospodinom Olivijerom Onidijem, zamjenikom direktora Direkcije za unutrašnje poslove Evropske komisije, dobijem uvjeravanja da Frontex neće raspoređivati svoje osoblje bez izričite dozvole nadležnih policijskih tijela u BiH. Ono što je meni kao ministru jako važno su i evropske integracije, ali i to da su one jedino moguće uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”, rekao je on.

Napomene radi, prošli sporazum Frontexa nije usvojen jer je u RS postojala zabrinutost da njime ne bi bila uvažena uloga Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koje na teritoriji RS sprovodi sve aktivnosti u vezi sa menadžmentom migracija.

Problem s migracijama u EU nastao je nakon što je utvrđeno da je zapadni Balkan kao region najpropusniji za migrante koji dolaze is sjeverne Afrike i Azije u EU. Prema posljednjim dostupnim izvještajima Frontexa, više od polovine svih registrovanih ilegalnih migranata prešlo je preko teritorije zapadnog Balkana. Važno je napomenuti da “krivci” za ovu situaciju nisu samo zemlje regiona, već i zemlje na istoku EU, poput Bugarske i Rumunije. Nezadovoljna mjerama koje se sprovode u tim zemljama, Austrija je blokirala ulazak ove dvije zemlje u Šengen, jer očekuje da se i tamo više pažnje posveti suzbijanju nezakonitih migracija.

Ukoliko novi sporazum stupi na snagu, snage Frontexa bi zajedno s bezbjednosnim agencijama u BiH trebalo da kontrolišu kako se upravlja migracijama u BiH, a takođe će se insistirati i na humanom tretmanu u skladu s evropskim pravilima.*

Društvo

ZBOG AFERA I SPORNIH IMENA, Stojanović stopirao izbor Vlade Federacije BiH!

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović obratio se predsjednicima stranaka SDP, HDZ i NES i pojasnio zašto nije dao saglasnost za novu Vladu Federacije BiH. Stojanović je poručio da nije želio dati saglasnost novoj Vladi koja će svoj rad započeti opterećena aferama i kompromitovanim kadrovima te želi da saradnja bude ključna riječ za partnere u vlasti.

– Zbog toga sam napisao pismo predsjednicima stranaka Nerminu Nikšiću (SDP BiH), Draganu Čoviću (HDZ BiH) i Nerminu Ogreševiću (NES). Želim ih potaknuti da još jednom provjere sporne kadrove za koje javnost ima dileme. Da budemo sigurni da su ovo najbolji ljudi koji će obavljati najvažnije funkcije na nivou Federacije BiH, poručio je.

Stojanović je objavio i sadržaj pisma na svom Facebook profilu u kojem zahtjeva od lidera pomenutih stranaka da još jednom preispitaju svoje prijedloge za kandidate za članove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji su, od upoznavanja javnosti sa istim, izazvali određene negativne reakcije.

– Naime, kandidati Kljako Anel, Sanja Vlaisavljević i Hopovac Almin su kandidati za koje tražim da preispitate da li je opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete. Imajući u vidu skoro stalne medijske kritike u pogledu gore navedenih kandidata, tražim da pokrenete sve mehanizme provjere njihove vjerodostojnosti u pogledu obavljanja predloženih funkcija. Sugerišem Vam da se obratite svim nadležnim institucijama za provođenje zakona, gdje prvenstveno mislim na Federalnu upravu policije, naveo je u pismu.

Zatim je preporučio da se obrate Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji, sa ciljem razjašnjenja dileme u pogledu navedenih kandidata.

– Imajući u vidu našu političku i koalicionu opredjeljenost za novim načinom rada i djelovanja u političkom životu Federacije Bosne i Hercegovine, smatram ovo neophodnim zahtjevom prema Vama, kao predsjednicima političkih stranaka-koalicionih partnera koji čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, u cilju demokratskih promjena koje će donijeti kompetentnije kandidate za obavljanje najvažnijih izvršnih funkcija u Federacije Bosne i Hercegovine, naveo je.

Stojanović je poručio da očekuje i da se dostave i Program rada i djelovanja buduće Vlade FBiH u narednom mandatnom periodu te da navedeni Program ima vidljive mjere i prioritete djelovanja buduće Vlade FBiH, kako u cjelini tako i pojedinim resorima.

– Također, očekujem i razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije u budućoj Vladi FBiH, imajući u vidu njhovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju, zaključio je Stojanović.

Nastavi čitati

Društvo

“EKOLOŠKI TERORISTI” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Društvo

Federacija uvozi BATLERE, Srpska ČISTAČE!

Federacija BiH ove godine planira strancima dati pet godišnjih radnih dozvola za poslove domara, batlera, njegovatelja i SOS majke, dok Republika Srpska ne planira davati dozvole strancima za ova neuobičajena zanimanja, saznaje CAPITAL.

Jedna od rijetkih oblasti u kojima RS izdaje više radnih dozvola strancima nego FBiH je snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom i sanacije okoliša, pa će tako u RS radne dozvole dobiti 14 tehničara za reciklažu i tehničara za kontrolu životne sredine.

S druge strane, FBiH planira izdati samo pet radnih dozvola za sljedeća zanimanja: geološki tehničar, hidrološki tehničar, geofizičar, statističar, vodoinstalater, elektromonter, radnici na odvoženju otpada, serviser i ostala srodna zanimanja.

Isto tako, RS će u oblasti stručne i tehničke djelatnosti izdati 16 radnih dozvola za zanimanja mehaničar kancelarijskih mašina, pomorski nautičar, termoenergetski tehničar, mehaničar alatnih mašina i monter suve gradnje, a FBiH samo deset dozvola za poslove tehničara i administratora.

Nastavi čitati

Aktuleno