Connect with us

Društvo

Ustavni sud BiH ne smije protiv Šmita

Ustavni sud BiH je do sada po nekom nepisanom pravilu usvajao gotove sve apelacije koje su podnosili predstavnici bošnjačke politike, kršeći Ustav BiH i idući na štetu Srpske, ali kada je predmet postala nametnuta odluka Kristijana Šmita u vezi sa promjenama Izbornog zakona BiH, ovaj sud je izdao dosadašnje političke miljenike, pokazujući svoje pravo lice.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić komentarišući jednu od posljednjih odluka Ustavnog suda BiH, koji je odlučujući o zahtjevu Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti nametnutih izbornih promjena od strane Kristijana Šmita, donesenih 2. oktobra 2022. godine, konstatovao da su one u skladu sa odredbama Ustava BiH i amandmanima na Ustav FBiH.

Prema riječima Matića nije ga nimalo začudila ova odluka, pogotovo ako se zna da u ovoj instituciji i dalje sjedi jedan broj inostranih sudija, koje i pored dosadašnje očigledne podrške bašnjačkoj politici, ovaj put to nisu mogle uraditi.

– Sigurno je da te sudije neće ići protiv odluka Kristijana Šmita, jer su i jedni i drugi kontrolisani iz jednog centra, bio on u Vašingtonu, Londonu ili Berlinu. Zato je, između ostalog, i odbijena ova apelacija Komšića i Džaferovića, a što opet pokazuje koliko je ovaj sud apsurdan, baš i kao sama BiH. Ne mogu stranci odlučivati, na šta godinama unazad ukazuju predstavnici vlasti Republike Srpske. Sada se to obilo o glavu Bošnjacima, koji podržavaju ovakav sastav ovog suda. Pa to nema više ni u nekadašnjim kolonijalnim afričkim zemljama. To je svuda prevaziđeno, samo još egzistira kod nas. Zbog toga je BiH danas kolonija i neoprotektorat – istakao je Matić.

Navodi i da nikako ne treba zanemariti činjenicu da je Hrvatska članica Evropske unije i dio tog zapadnog svijeta, koji danas pokušava ostvariti što veći uticaj unutar BiH.

– To smo uostalom mogli vidjeti i 2. oktobra, kada je Šmit u izbornoj noći nametnuo neka nova izborna pravila. Na ovaj način on je izjednačio snage unutar FBiH, jer se očigledno shvatilo da je u proteklom periodu podrška Bošnjacima bila pretjerana i da nije dovela do rješenja, jer su postali najveći kočničari BiH – kaže Matić.

Smatra i da će Džaferović i Komšić, i njima slični, na kraju biti kolateralna šteta igara dijela međunarodne zajednice u BiH. Kako je pojasnio oni su ih do sada i podržavali iz interesa, a ne zato što su ih simpatisali i voljeli.

– Njihov jedini moto, tog dijela zapadne međunarodne zajednice, je “zavadi i vladaj”. Bošnjaci treba da shvate to, baš kao i da podrška koju su do sada imali nije nešto što će potrajati, što se može vidjeti i iz ove posljednje odluke Ustavnog suda BiH – poručio je Matić.

Povodom odluke Ustavnog suda BiH na “Tviteru” se oglasio predsjednik Srpske Milorad Dodik, navodeći kako obrazloženje, kojim se odbacuje apelacija Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a tiče se, kako je rekao, “pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita” – oslikava BiH snažnije od bilo čega.

Glasanje

Ustavni sud BiH sačinjava devet sudija, od čega šest, po dva, dolazi iz reda konstitutivnih naroda. Preostalu trojicu inostranih sudija bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Sudeći prema “rezultatima glasanja” samo je dvoje sudija (Bošnjaka), bilo za prihvatanje apelacije Komšića i Džaferovića.

Društvo

POLICIJA uhapsila “Tapkaroše”, oduzete karte za Srpska open

Policija je identifikovala pet lica koja su na internetu preprodavala ulaznice za teniski turnir Srpska open.

– Policijski službenici MUP-a Srpske identifikovali su do sada pet lica na području Srpske (troje lica u Banjaluci, jedno u Gradišci i jedno u Novom Gradu) koji su putem interneta pokušali preprodati karte za predstojeći teniski turnir Srpska open, saopšteno je iz policije.

Karte su od ovih lica oduzete i iste će biti poništene od strane organizatora turnira, a lica su sankcionisana u skladu sa članom 28 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a Srpske nastavljaju sa aktivnostima pravcu identifikovanja lica koja se bave onlajn preprodajom ulaznica u cilju njihovog procesuiranja i sankcionisanja.

Nastavi čitati

Društvo

SAZNANJA KAPITALA: Ljubiju ponovo žele Amerikanci, šta se krije iza tajnog sastanka sa Đokićem?

Vlada Republike Srpske obnovila je pregovore sa američko-kanadskim konzorcijem „SE – GEDC Corp.“ u vezi sa dokapitalizacijom Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“ u Prijedoru.

Naime, prema saznanjima portala CAPITAL, u Banjaluci je 13. marta ove godine održan sastanak gdje su predstavnike ove kompanije ugostili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, a na kojem su dvije strane izrazile spremnost za nastavak saradnje.

Pozivajući se na dogovor sa tog sastanka, predsjednik „SE – GEDC Corp.“, Ajzak Sigelje nedavno ponovo uputio prijedlog o dokapitalizaciji „Ljubije“, a koja je naprasno obustavljena u avgustu prošle godine.

On u njemu pored 50,7 miliona maraka namijenjenih za „Ljubiju“ obećava i osnivanje Američkog biznis Hab-a sa početnim kapitalom od 250 miliona dolara u koji bi bile pozvane vodeće svjetske korporacije kao što su „General Electric“, „Wabtec“, „Bloomberg“ i druge.

Taj novac bi se dalje investirao u projekte širom Srpske, od rude do željeznica.

Međutim, Siegal traži da se za početak završi postupak dokapitalizacije kroz emisiju akcija.

Takođe on iznosi i svoje viđenje razvoja rudnih resursa Republike Srpske koji su trenutno podređeni samo jednoj kompaniji.

„Strategija i ključni prioritet biće najefikasniji razvoj svih rudnih resursa Republike Srpske u skladu sa međunarodnim standardima koji treba da budu jednaki za sve. Monopolističko/kolonijalističko ponašanje jedne kompanije u Republici Srpskoj treba promjeniti na model koji ista kompanija koristi u SAD i Evropi“, stoji u dokumentu u koji je CAPITAL imao uvid.

U njemu se dodaje da godišnja proizvodnja treba da bude na nivou od 3,5 miliona tona rude godišnje.

Isporuku željezne rude treba podijeliti na nekoliko tržišta, koja će oni obezbijediti.

„Prodaja željezne rude treba da bude striktno u skladu sa međunarodnim standardima i to sa formulom cijene zasnovanom na kotacijama na međunarodnom tržištu uz prilagođavanje stvarnom kvalitetu i logistici. Isporuke željezne rude sa područja Prijedora možemo odmah dogovoriti preko luke Ploče po formuli koja se balansira na nivou 120-130 dolara po toni“, navodi Siegal.

Bolja prodajna cijena uglja, prema njegovom obećanju, dovešće i do višestruko većih plata radnicima.

Sav novac od dokapitalizacije, odnosno 50,7 miliona maraka prema njegovoj ocjeni treba potrošiti u istraživanje resursa.

Pretpostavka iz „SE – GEDC Corp.-a“ je da se proizvodnja može povećati nekoliko puta, pa, kako ocjenjuju „Ljubija“ može biti interesantna i na međunarodnom tržištu.

„Mi ćemo promovisati „RŽR Ljubija“ na Njujorškoj berzi. Na sadašnjem tržišnom nivou kapitalizacija neće biti manja od milijarde dolara. To znači da će svi državni i privatni akcionari imati dividende na desetine puta veće nego sada, a imaće priliku da prodaju akcije na najvećoj svjetskoj berzi u Njujorku po desetostrukoj većoj cijeni nego sada“, stoji u pismu koje potpisuje Siegal.

Jedan od akcionara ovog konzorcijuma je Evgenij Zotov koji je i prethodnih godina sa svojom firmom Israeli Investment Group pokušavao da kupi udio RS u RŽR „Ljubija“.

Podsjećamo, „RŽR Ljubija“ je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

RŽR je suvlasnik 49 odsto preduzeća „Arcelor Mittal“ Prijedor koje se bavi iskopavanjem i eksploatacijom rude u Prijedoru. Većinski vlasnik ove firme je istoimena kompanija poznata na svjetskom nivou.

Nastavi čitati

Društvo

Tragedija kod Zenice: VOZ USMRTIO DIJETE

U zeničkom naselju Donja Vraca oko 15.45 sati dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je voz udario jedno lice – potvrdio je za Fenu dežurni Operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUPZDK).

– Za sada samo imamo informaciju da je voz udario jedno lice, a da je nesreća završila sa smrtnim posljedicama, kazao je operativni službenik MUP-a ZDK.

Smrtno je stradalo dijete, ali u MUP-u ZDK u ovom trenutku ne mogu dati više informacija, odnosno o razlozima uzroka nesreće.

Nastavi čitati

Aktuleno