Connect with us

Politika

Ustavni sud BiH pokušao da ispravi brljotinu Šmita

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Ustavni sud BiH, donoseći privremenu mjeru o Zakonu o nepokretnoj imovini, pokušao da ispravi brljotinu Kristijana Šmita, čime ga je i ponizio, te je najavio da će pravni odgovor dati parlament Srpske koji će usvojiti zakon u drugom obliku.

Stevandić je istakao da Srpska nastavlja sa pravnim kontinuitetom koji se odnosi na donošenje odluka, za razliku od Federacije BiH /FBiH/ koja 14 godina radi po osporenom zakonu i nikada se time nisu bavili ni Kvinta ni Ustavni sud BiH niti ambasadori.

“Republika Srpska nastavlja pravni kontinuitet svojih odluka i u odnosu na FBiH ima superiorno ponašanje. U FBiH se radi u skladu sa Zakonom o šumama i šumskom zemljištu, iako je stavljen van snage i nikada niko nije reagovao, niti Ustavni sud donio privremenu mjeru, niti se tima bavila Kvint, a ni ambasadori”, rekao je novinarima Stevandić danas u Banjaluci.

On je naveo da je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio odgovore Ustavnom sudu BiH za pet pitanja, uključujući ona koja se odnose na plate i naknade sudija i tužilaca, imovinska pitanja, te dodjelu svetosavske nagrade.

“Republika Srpska na leđima nosi gotovo momentalnu akciju za sve akte koje usvoji i nosi se sa tim na način koji je primjeren demokratskom i civilizovanom društvu, ali i superiornoj pravnoj misli. Za razliku od FBiH, Srpska nakon odluka Ustvanog suda BiH zakazuje sjednicu Narodne skupštine, mijenja zakon čuvajući svoje nadležnosti i držeći se pravnog kontinuiteta svojih odluka”, rekao je Stevandić.

On je uputao da li je normalno da neko, ukoliko se ponaša kao FBiH koja nikada nije slala odgovore Ustavnom sudu BiH, bude pošteđen političkih i svakih drugih pritisaka.

“Pravni odgovor na odluku Ustavnog suda BiH daće Narodna skupština Republike Srpske na narednoj sjednici, a ako bude bilo potrebno biće održana i posebna sjednica. Privremena mjera je trenutno onesposobila naš zakon, ali ćemo ga morati usvojiti u nekom drugom obliku da bismo zadržali pravni kontinuitet odluka Srpske”, rekao je Stevandić.

Ustavni sud BiH donio je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno