Connect with us

Banjaluka

USVOJEN REBALANS BUŽETA BANJALUKE! Odbornici podržali Stanivukovića

Odbornici Skupštine Grada usvojili su Rebalans budžeta za 2023. godinu, čime je omogućeno da se prethodno odobrena kreditna sredstva inkorporiraju u budžet i postanu operativna.
Gradski menadžer, Bojan Kresojević poručio je kako je upravo rebalans budžeta od velikog značaja za realizaciju kapitalnih ulaganja, saopšteno je iz Gradske uprave.

-Tu se nalazi, prije svega, 10 miliona KM za izgradnju sportske dvorane putem kapitalnog granta Teniskom savezu Republike Srpske, kao što i sami možete da vidite, u Parku „Mladen Stojanović“ radovi idu vrlo intenzivnom dinamikom napreduju, zato je danas bilo veoma važno da se danas donese takva odluka, kako bi smo finansijski mogli da ispoštujemo samou dinamiku prema izvođačima, a kako bi smo obezbijedili sve da Banja Luka spremno dočeka ATP 250 „Srpska open“. Uz rebalans budžeta je i odgovarajuća odluka koja definiše sve elemente kapitalnog granta Teniskom savezu Republike Srpske, za izgradnju teniske dvorane, kao kapitalne investicije od javnog interesa danas je usvojena na sjedinici – kazao je on.
Dodao je i da je usvojen amandman gradonačelnika, da se infrastruktura koja se gradi za predstojeći ATP turnir ustupa Teniskom savezu Rpeublike Srpske na dvije godine.

-Za potrebe održavanja ATP turnira, već izgrađeni tereni u okviru Parka „Mladen Stojanovića“ se ustupaju Teniskom savezu kako bi se kvalifikacije i drugi elemti priprema za ovaj dio ovog turnira mogli realizovati onako u skladu sa zahtjevima ATP – a. Prvobitna ideja je bila da se na neodređeno da Teniskom savezu na upravljanje, ali pokazali smo na ovaj način i odgovornost i prema Teniskom klubu „Mladost“ i Teniskom savezu Republike Srpske – kazao je on.
Osim rebalansa, Banja Luka je dobila i Strategiju demografskog razvoja, koja je takođe usvojena na današnjoj sjednici.

-Banja Luka je pokazala veliku odgovornost. Usvajanjem Strategije demografskog razvoja, učinjen je prvi korak na očuvanju naših porodica i našeg naroda. Predložićemo izmjene zakona koje se odnose na višečlane porodice. Prenijeli smo i pravo svojine nad zemljistem za izgradnju Dnevnog centra „Zaštiti me“. U veoma kratkom roku smo uspjeli ući u rješavanje ovog važnog pitanje. Usvojili smo i odluku kontrole parkiranja nad mjestima rezervisanim za lica sa invaliditetom i povećali kazne za kršenje ovih pravila sa 40 na 200 KM – kazao je on.
Predsjednik Skupštine Grada Ljubo Ninković poručio je kako su svakako najznačajnije tačke bile one koje se tiču Rebalansa budžeta i sportske dvorane u Parku „Mladen Stojanović.
-Imajući u vidu da se održava jedan od najznačajnijih sportskih događaja u Banjoj Luci, usaglašavali smo određene stavove, za šta je bilo potrebno određeno vrijeme, nakon čega smo došli u fazu da usvojimo sve odluke koje su neophodne. Usvojili smo Rebalans budžeta, koji treba da omogući da sve ovo o čemu smo pričali omogući da se organizuje turnir sa svom pratećom infrastrukturom, naravno počevši od organizacije, pa do saobraćajne, komunalne infrastrukture i dvorane, koju je potrebno da završimo prije samog početka – kazao je on.
Kao bitnu odluku istakao je i onu koja se tiče toga članovi Savjeta Mjesnih zajednica će imati priliku da im se refundiraju troškovi za rad.
Tokom ove sjednice odbornici su dali i podršku i uvojili Program razvoja sporta sa prioritetnim oblastima za 2023. godinu, a usvojeni su i Kalendar kulturnih manifestacija, kao i Kalendar turističkih manifestacija za 2023. godinu.
Gradski parlamentarci su usvojili i Odluku o nagradama i priznanjima povodom Dana grada – 22. aprila, a ove godine nije bilo predloženih kandidata za nagradu Ključ Grada Banja Luka, sa Poveljom “Počasni građanin grada Banje Luke” – koja se dodjeljuje kao poseban vid priznanja za djela i rad od opšteg značaja, u svim oblastima stvaralaštva.
Na ovoj sjednici usvojena je i Odluka o načinu objavljivanja Službenog glasnika Grada Banje Luke.

Banjaluka

ODLIČNI REZULTATI Ni kiša nije umanjila zaradu “Akvane”

Ovogodišnja sezona u vodenom parku “Aquana” u Banjaluci bila je uspješna, iako je počela sa zakašnjenjem od 18 dana, a trajala je sve do 29. avgusta, jer su vremenske prilike uticale i na početak, ali i na kraj sezone, kazao je za “Nezavisne novine” Svetislav Lazić, direktor ovog preduzeća.

U ovoj godini, kako ističe, imali su 63.522 ulaska kupača, od kojih je sa dnevnom ulaznicom bilo 29.199, a sa sezonskom 34.323.

“Počeli smo 18. juna, iako praktikujemo da svake godine sezona počne početkom juna. Kašnjenje od 18 dana je znatno uticalo i na broj posjeta, ali i na prihode. Statistički gledano, unazad nekoliko sezona, jun nam je uvijek bio najprofitabilniji i najposjećeniji mjesec”, kaže Lazić i napominje da su i pored kašnjenja sezone zadovoljni i posjetom, ali i prihodima.

“U odnosu na prethodne sezone znatno je bilo manje radnih dana, računajući posjete, imali smo 45 radnih dana, ali je pravih sunčanih radnih dana bilo 36 u ovoj sezoni. Čak i na taj broj radnih dana, kada ih uporedimo sa prethodnom godinom, koja je imala 67 radnih dana, mi smo ostvarili veći prihod i promet ove godine u odnosu na prethodnu”, kazao je Lazić.

Napominje da su bila organizovana i razna dešavanja, kao što su “Igre bez granica”, u kojima je učešće uzelo više od 500 posjetilaca svih uzrasta.

“Imali smo i humanitarni turnir u odbojci na pijesku, a sezonska prodaja ulaznica je bila rekordna ove godine, što je za nas jako značajan podatak. Tako da mogu reći da je sezona bila finansijski zadovoljavajuća. Mogla je biti i bolja da je bilo više sunčanih dana, ali to je nešto na šta mi stvarno ne možemo uticati”, rekao je Lazić.

Naglasio je da su reakcije i komentari na ponudu ove godine bili izuzetno pozitivni i ljudi su bili zadovoljni urednošću i higijenom na “Aquani”.

“Imali smo dana kada je bilo i više od 2.000 posjetilaca”, ističe prvi čovjek “Aquane”.

Što se tiče samog vodenog parka “Akvana”, dodao je da, dok još ima lijepog vremena, i dalje su u toku organizacije dječjih rođendana, koje obavljaju u saradnji sa Školom sporta “Kasper”.

“Što se tiče planova za sljedeću sezonu, čekamo da vidimo kakav će biti finansijski momenat, a planirali smo malu rekonstrukciju, dopunu sadržaja i još neke vodene atrakcije, ali sve zavisi od finansijskih mogućnosti”, kaže Lazić i dodaje da je to sve još u fazi razmišljanja.

Navodi da, što se tiče same finansijske situacije preduzeća, čeka se dokapitalizacija.

“Grad i gradska Skupština dali su saglasnost, usvojili su elaborat o dokapitalizaciji preduzeća i u toku ovog mjeseca nadam se da će biti završeno i kreditno zaduženje grada i dokapitalizacija preduzeća. Tim novcem ćemo riješiti veliki dio dugogodišnjih dugovanja i obaveza koja imamo prema dobavljačima”, kazao je Lazić i napomenuo da očekuje da će naredni period biti period stabilizacije preduzeća.

Nastavi čitati

Banjaluka

BORAC DOBIO NOVOG DIREKTORA

Na Gradskom stadionu u Banjaluci danas je održana prva sjednica novog Upravnog odbora, na kojoj su imenovani direktor i sportski direktor kluba, ali i direktor marketinga i prodaje.

Za novog direktora kluba izabran je Aleksandar Mićić, koji je do sada obavljao funkciju koordinatora omladinske škole, poziciju sportskog direktora vršiće Oliver Јandrić, a funkciju direktora marketinga i prodaje ubuduće će obavljati Dejan Ćato, koji je iste poslove obavljao u Banjalučkoj pivari, prenosi RTRS.

Njegov zamjenik biće Mirko Vujinović, diplomirani ekonomista.

Podsjećamo, Borac je u ponedjeljak na sjednici Skupštine dobio novo rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Milanom Tegeltijom.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ: Banjaluka u aprilu u epicentru svjetske javnosti

Međunarodna biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” biće održana u periodu od 19. do 22. aprila, najavljeno je na današnjoj prezentaciji trke, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Biciklistički karavan će 17. godinu zaredom preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Trka i ove godine ima četiri etape, start je u Beogradu 19. aprila, cilj u Banjaluci 22. aprila.

– Ova je trka više od trke. I ovo je događaj više od sportskog događaja. Ovo je događaj koji povezuje naš narod u Srbiji i u Republici Srpskoj, koji dodatno afirmiše sport, turizam, koji sa više aspekata znači našem gradu. Hvala organizatorima, partnerima i sponzorima što ova priča traje 17 godina kazao je Stanivuković.

Ono što je posebno zanimljivo je da će 22. aprila u Banjaluci biti završna etapa biciklističke trke i polufinalne borbe na ATP turniru Srpska open.

Završni kilometri trke “Beorad – Banjaluka” voziće se u ulici Kralja Petra I Karađeođevića uz koju se nalazi i park “Mladen Stojanović” gdje će biti igrani mečevi teniskog turnira. Biće to veliki organizacioni izazov.

– Gotovo pred polufinale i finale teniskog spektakla u našem gradu imamo i ovu trku. Grad je za to, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preispituje bezbjednosni aspekt, ali želimo da to sve bude u redu jer znam koliko je to važno. Idemo ka tome da tih dana u našem gradu dočekamo stotine biciklista iz preko 30 zemalja, ali i najbolje svjetske tenisere i da Banjaluka bude u epicentru svjetske javnosti, poručio je Stanivuković i napomenuo da “će Banjaluka od 17. do 24. aprila biti grad koji će najviše biti u svim svjetskim medijima i to je ono na šta treba da budemo ponosni”.

Organizatori biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” ističu da je sve spremno za ovu trku. Takmičari će u prvoj etapi preći preko graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja. Prva etapa trke se vozi od Beograda do Bijeljine 19. aprila, druga od Bijeljine do Vlasenice dan kasnije, treća iz Doboja do Prijedora 21. aprila, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke 22. aprila.

Nastavi čitati

Aktuleno