Connect with us

Svijet

UŽAS U IRANU Policija pretukla djevojku na smrt jer nije nosila hidžab

Mahsa Amini (22) Iranka koju je pretukla iranska policija za moral jer nije nosila hidžab, preminula je nakon što je pala u komu, prema izvještajima u petak koja se pozivaju na Amininu porodicu, prenosi BBC.

Dvadesetdvogodišnja Iranka umrla je nekoliko dana nakon što ju je uhapsila policija za moral jer se navodno nije pridržavala strogih pravila o pokrivalima za glavu.

Očevici su izjavili da je Mahsa Amini pretučena dok je bila u policijskom kombiju kada su je pokupili u Teheranu u utorak.

Policija je odbacila optužbe, rekavši da je gospođica Amini “iznenada imala srčani problem”.

To je posljednji u nizu izvještaja o brutalnosti nad ženama od vlasti u Iranu posljednjih sedmica.

Porodica gospođice Amini kaže da je bila zdrava mlada žena bez zdravstvenih problema koji bi objasnili iznenadni problem sa srcem.

Međutim, obaviješteni su da je odvedena u bolnicu nekoliko sati nakon hapšenja, a porodica je rekla da je bila u komi prije nego što je umrla u petak.

Teheranska policija je saopštila da je Amini uhapšena zbog “datih opravdanja i da bi se obrazovala” o hidžabu, marami koju sve žene moraju nositi u Iranu.

Njena smrt došla je u trenutku rastućih izvještaja o represivnim aktivnostima vlasti protiv žena, uključujući i one za koje je ocijenjeno da se ne pridržavaju islamskog kodeksa odijevanja, a kojima je zabranjen ulazak u vladine urede i banke.

Mnogi Iranci, uključujući provladine pojedince, izražavaju ogorčenje na platformama društvenih medija u vezi sa samim postojanjem moralne policije, poznate i kao ‘patrole za čudoređe’, i na društvenim medijima ih nazivaju patrolama za ubijanje.

Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi kako policajci pritvaraju žene, vuku ih po zemlji i na silu ih odvode, prenosi N1.

Mnogi Iranci direktno krive vrhovnog vođu Alija Hamneija. Njegov govor iz prošlosti se ponovno dijeli na društvenim mrežama u kojem opravdava uloga moralne policije i insistira da pod islamskom vlašću žene moraju biti prisiljene da poštuju islamski kodeks oblačenja.

Svijet

BRITANIJA U MRAKU? Moguća tročasovna isključenja struje

Britanija bi se tokom zime mogla suočiti sa tročasovnim planiranim isključenjima struje u domaćinstvima i kompanijama ukoliko ne bude mogla da uvozi električnu energiju iz Evrope i ima problema u svojim nastojanjima da povuče dovoljno gasa za elektrane, upozorila je danas Nacionalna mreža.

Zemlje širom Evrope izrađuju planove za zimu u slučaju prekida dovoda gasa iz Rusije.

Nedostatak gasa u Evropi, te problemi sa održavanjem u nekoliko nuklearnih elektrana u Francuskoj povećali su rizik da Britanija neće moći da obezbijedi dovoljno gasa ili da uvozi električnu energiju koju je obično dobijala iz drugih država poput Francuske, Belgije i Holandije.

Britanska administracija izrazila je uvjerenje da će obezbijediti dovoljno struje za zimu.

– Britanija ima siguran i raznovrstan energetski sistem. Uvjereni smo u naše planove za zaštitu domaćinstava i firmi – navodi se u saopštenju britanske Vlade.

Nastavi čitati

Svijet

LUKAŠENKO ZABRANIO SVA POSKUPLJENJA: Od danas, ne od sutra

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko zabranio je poskupljenja u ovoj državi.

Kako je rekao rekao država mora stati na kraj poskupljenjima.

– Od 6. oktobra zabranjena su sva poskupljenja. Zabranjena! Od danas. Ne od sutra, od danas. Dakle, od danas su poskupljenja zabranjena – naveo je Lukašenko, prenose tamošnji mediji.

(Telegraf)

Nastavi čitati

Svijet

Novi hit američkog predsjednika: Snimak kako psuje kruži društvenim mrežama (VIDEO)

Snimak predsjednika SAD-a Džoa Bajdena kako psuje postao je hit na društvenim mrežama.

Naime, Biden se jučer sastao s gradonačelnikom Fort Majers Beiča Rejom Marfijem. U jednom momentu je rekao:

– Niko se ne zaje*ava s nekim ko se preziva Biden.

Kontekst još uvijek nije u potpunosti jasan, ali gradonačelnik se definitivno složio s Bidenom.

Apsolutno ste u pravu – kazao je.

– To je moj predsjednik – napisao je jedan korisnik Tvitera.

– Sad ga još više volim – dodao je drugi.

Ovo nije prvi put da je Bajden snimljen kako psuje. On je 2010. godine, dok je bio potpredsjednik, najavio da će Barak Obama izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Ovo je je*eno važna stvar – rekao je tada

Nastavi čitati

Aktuleno