Connect with us

Politika

Vašington za kampanju Jelene Trivić izdvojio 10 miliona dolara, krajnji cilj nestanak Republike Srpske! OVA VIJEST NIJE TAČNA

Reklamni prostor


Administracija Džozefa Bajdena izdvojila je 19,5 miliona konvertabilnih maraka za kampanju Jelene Trivić protiv Milorada Dodika, saznaje Glas naroda iz pouzdanih izvora.

Ovaj iznos je tačno 10 miliona dolara koje su vojnim avionom u četvrtak 4. avgusta prensene do aerodroma Sarajevo, gdje je taj novac, prema tvrdnjama našeg izvora, preuzeo njen brat brat Jelene Trivić, Igor Tesic koji joj je šef štaba i vodi njenu kampanju.

Iznos je odobren dokumentom Stejt departmenta od 11. jula 2022. godine, a za operacionalizaciju ove akcije zadužena je Nina Jaković koja vodi Bord za upravljanje dezinformacijama američke vlade, a ranije je upravljala Fondom demokratske pomoći Ukrajini.

Dogovor je postignut na sastanku Gabrijela Eskobara i Metjua Palmera sa Jelenom Trivić i Mladenom Ivanićem.

U dokumentu o samoj namjeni stoji da će “kampanja biti bazirana na ranijim odlukama o tome da protivnike SAD treba okarakterisati kao korumpirane i kriminalizovati ih. Da dio novca treba uložiti u kampanju za promovisanje izmjene izbornih pravila, a dio u “terenski” rad kandidatkinje Trivić i njenih saradnika”.

Poznato je da je na sastanku u državnog sekretara SAD Entonija Blinkena sa šefovima agencija Amerike, a koji je održan u septembru 2021. godine, promovisan koncept prema kojem će se prema svima u svijetu za koje SAD procijene da su smetnja njihovim namjerama pokretati kampanje kojima će oni biti okarakterisani kao korumpirani. Zapisnik sa ovog sastanka dostupan je na sajtu Stejt Departmenta. Jeleni Trivić je nagalšeno da u svakom svom nastupu mora temu korupcije navoditi kao primarnu.

Šta je cilj Bajdenove administracije?

Jasno je da iza svega stoji ideja koja želi da do 30 godišnjice Dejtonskog sporazuma, a to je do kraja predsjedničkog mandata Jelene Trivić, bih mora biti postavljena prema željama SAD i njihovih saradnika ovdje Bošnjaka, a to znači nestanak Republike Srpske.

SAD su procijenile da im je glavna smetnja na tom putu Milorad Dodik i da su izbori prilika da se na vlast dovedu podobne političke snage.

N. Peković

 

Gore navedena vijest nije tačna i u nastavku donosimo obrazloženje

Očigledno je da se radi o lažnom dokumentu, kao što su mnogi građani širom BiH već prepoznali. Ova je krivotvorina jeftin politički trik, koji nije temeljen na istini i iznenađujuće je da je, s obzirom na svoj amaterski sadržaj, u zabludu doveo i neke političare u zemlji. Naprimjer, Dayton se piše sa „a“ ne sa „e“, što je potpuno jasno i iz izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma (Dayton Peace Agreement). Nadamo se da će sve političke stranke i kandidati, od danas pa do dana izbora, svoje vrijeme posvetiti biračima i prezentiranju vlastitih ideja o tome kako će građanima ove zemlje omogućiti sigurnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost koju žele, umjesto da vode kampanje zasnovane na lažima.

Šta sve ukazuje na to da je dokument lažan?

Brojni mediji i korisnici/e društvenih mreža veoma su brzo ukazali na nelogičnosti u samom dokumentu i tvrdnjama koje proklamuje režim u RS i njemu bliski mediji (123). Sama Jelena Trivić također se oglasila ovim povodom na svojoj Facebook stranici 18.9.2022. U objavi je Trivić navela da je riječ o “falsifikatu”.

Pojedini mediji su nakon njene objave ponovili navedene tvrdnje te netačno ustvrdili da Trivić “nije demantovala” navode o dobijanju novca od Sjedinjenih Američkih Država.

Kada se pogleda objavljeni dokument, uočava se niz logičkih nedosljednosti. Naime, na dokumentu se nalazi potpis Karen Donfried, koja je oslovljena kao pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Kancelariji za evropske i evroazijske poslove (Bureau of European and Eurasian Affairs). Donfried zaista predvodi spomenutu Kancelariju za evropske i evroazijske poslove. Međutim, iako je kancelarija koju Donfried vodi dio Državnog sekretarijata (State Department), u zaglavlju dokumenta ne nalazi se logo ovog ministarstva, već Ministarstva odbrane (Department of Defense).

U dokumentu se u nekoliko navrata spominje i “General David Nouls”, koji je u podnožju adresiran akronimom USSF/VSCO. Ovo je netačna verzija akronima USSF/VCSO, koji označava zamjenika šefa svemirskih operacija (Vice Chief of Space Operations – VCSO) u Svemirskim snagama Sjedinjenih Američkih Država (United States Space Force). Ovu funkciju od 23. oktobra 2020. godine do danas obavlja General David D. Thompson, a ne “General David Nouls”. Pretraga zvaničnih stranica Ministarstva odbrane i Svemirskih snaga SAD-a ne prikazuje nijednog službenika s imenom David Nouls.

Jezičke greške

U objavljenom dokumentu može se uočiti i niz nepravilnosti u pisanju riječi na engleskom jeziku. Naime, već u zaglavlju dokumenta naziv institucije Bureau of European and Eurasian Affairs pogrešno je napisan te se umjesto Eurasian navodi “Euroasian”. Također, u zaglavlju je umjesto riječi “International” napisano “Interantional”. Greške u pisanju uočljive su kroz kompletan dokument te se pogrešno navodi i “Deyton” umjesto “Dayton”, “Republica Srpska” umjesto “Republika Srpska” i “nesesery” umjesto “necessary” (eng. neophodno).

U dokumentu se navodi i da je uplata sredstava dogovorena i “prema instrukcijama” američkog predsjednika Joea Bidena, adresiranog kao Mr. Joseph Biden. Ipak, u zvaničnim dokumentima Sjedinjenih Američkih Država ustaljena je praksa da se predsjednik adresira kao The President, bez navođenja njegovog imena. Također, u slučaju i da se navodi predsjednikovo ime, Joseph Biden nije puno ime aktuelnog američkog predsjednika, već ono glasi Joseph R. Biden Jr.

Postoje li informacije o sastanku iz dokumenta?

Prva tačka memoranduma govori o navodnom dogovoru Jelene Trivić i Mladena Ivanića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i počasnog predsjednika PDP-a, s Matthewom Palmerom i Gabrielom Escobarom, bivšim i aktuelnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a u Kancelariji za evropske i evroazijske poslove. Dogovor se navodno odnosio na “dostavljanje 10 miliona američkih dolara u gotovini timu Generala Noulsa”. Niko od navedenih zvaničnika/ca, ni stranke i institucije u kojima obnašaju funkcije, nije se oglašavao o eventualnom sastanku na kojem je došlo do ovog dogovora. Na to ukazuje napredna Google pretraga ove tvrdnje.

Detalji o razlozima izdvajanja finansijskih sredstava spomenuti su u drugoj tački, u kojoj se navodi da je “svrha ovog novca realizacija agende utvrđene na sastanku sekretarijata iz septembra 2021. godine (Broj 0709BHC21)”. Portal Glas naroda ustvrdio je da je na ovom sastanku “promovisan koncept prema kojem će se prema svima u svijetu za koje SAD procijene da su smetnja njihovim namjerama pokretati kampanje kojima će oni biti okarakterisani kao korumpirani”, dodavši da je “zapisnik sa ovog sastanka dostupan na sajtu Stejt Departmenta”. Međutim, među saopštenjima za javnost Državnog sekretarijata SAD-a nije moguće pronaći izvještaje da se sastanak ovog tipa održao.

19,5 miliona konvertibilnih maraka u kešu

U dokumentu se također navodi da je Trivić navodno trebalo biti dostavljeno 10 miliona američkih dolara, odnosno 19,5 miliona konvertibilnih maraka. Datum istaknut na dokumentu je 11. juli 2022. godine, a prema konvertoru valuta Oanda, koji koriste različite ugledne korporacije, tog dana je 10 miliona dolara iznosilo 19,201,500 KM. S druge strane, na dan kada je objavljen članak na portalu Glas naroda, 17. septembra, 10 miliona dolara iznosilo je 19,567,100, kako se, okvirno, navodi u samom dokumentu.

Nejasno je i zbog čega bi ovaj novac bio dostavljen u kešu, ukoliko je njegova uplata predmet nekog zvaničnog dogovora.

Iako se pažljivim pregledom dokumenta moglo makar posumnjati u njegovu autentičnost, ako ne i biti siguran u to da je riječ o falsifikatu, “vijest” i dokument Glasa naroda, portala o kom se ne zna gotovo ništa, kao neupitne činjenice predstavili su javni mediji iz Republike Srpske, kao i brojni/e visokorangirani/e zvaničnici/e i različiti/e analitičari/ke.

Shodno navedenom, tvrdnju da je “Vašington za kampanju Jelene Trivić izdvojio 10 miliona dolara”, prvi put objavljenu na portalu Glas naroda, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

 

 

 

 

Politika

Nešić: Glas za DNS je glas da poljoprivrednici ne budu više taoci loše politike već domaćini koji mogu da žive od svog rada

Reklamni prostor


“U programu DNS poljoprivreda je razvojna šansa a ne zadnja rupa na svirali. Republika Srpska ne smije strahovati za hranu i namirnice niti ih plaćati po nenormalnim cijenama pored plodne Semberije i drugih plodnih krajeva naše zemlje” rekao je u Bijeljini kandidat za člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić.

Nešić je istakao da DNS gleda na prirodne resurse kao na mogućnost a očuvanje prirodne sredine kao zavjet te da je plan DNS

“Investicija u prehrambenu industriju, u podršku malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima, u organsku proizvodnju – to je plan DNS. Kada kažemo da ćemo izdvojiti 100 miliona KM za subvencionisanje pokretanja biznisa to se odnosi i na poljoprivredu, ali ne samo to. Naš program predviđa mjere pametnog razvoja, ulaganja u modernu opremu i mašine koje štede energiju i donose veće prinose, u proizvodnju namirnica sa kojima možemo biti konkurentni u regionu. Nismo mi gori od drugih, samo smo imali goru crno bijelu politiku čiji su taoci poljoprivrednici već godinama. Glas za DNS je glas da poljoprivrednici više ne budu taoci loše politike već domaćini koji žive od svog rada”, rekao je predsjednik DNS.

Nastavi čitati

Politika

SRAMAN POTEZ: Izetbegović gurao djeda sa bine (VIDEO)

Reklamni prostor


Najednom od predizbornih skupova SDA, predsjednik te stranke, Bakir Izetbegović na sraman način, gurao je djeda sa bine.
Kako se može vidjeti na snimku koji je isplivao u javnost, djed je pokušao da zagrli Izetbegovića, ali mu ovaj to nije dozvolio, gurajući ga od sebe.

@bosnaihercegovina22 #fyp #viral #trending #bakirizetbegovic #sarajevo #zenica #tuzla #bosna #bosna_i_hercegovina ♬ original sound – BiH

Nastavi čitati

Politika

Dodik najavio veto: BiH niko i ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH niko ne pita da li će priznati referendume u Ukrajini.
“Ja mislim da svi imaju pravo na tu vrstu referenduma. Mislim da je Zapad posijao tu vrstu neizvjesnosti, ako je prihvatio da na bazi odluke skupštine ili jedne grupe ljudi u Kosovu prizna nezavisnost, zašto onda ne bi moglo na bazi referenduma”, rekao je Dodik komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da BiH neće priznati referendume u Ukrajini.

On je dodao da se za to pita Predsjedništvo i da Džaferović može da govori šta hoće.

“Mi mislimo da BiH neće imati odluku o tome. BiH niko i ne pita hoće li priznati ili neće priznati”, izjavio je Dodik za “Nezavisne novine”.

Dodik je ocijenio da Predsjedništvo BiH neće biti u prilici da odbije te referendume, barem ne u periodu u mjesec i nešto dana, dok ne dođe novo, a da ne vjeruje da će to učiniti ni novi saziv.

“Ja ću uložiti svaku vrstu veta, jer smatram da BiH nema s tim ništa. On (Džaferović) se boji ovog našeg referenduma, koji mu visi za glavom”, rekao je Dodik.

Od 23. do 27. septembra u Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj oblasti i oslobođenim teritorijama u Zaporoškoj oblasti, održani su referendumi o pripajanju Rusiji.

Ogromna većina birača u ovim oblastima podržala je priključenje Rusiji, a među posmatračima na ovim referendumima bili su i posmatrači iz Republike Srpske.

Nastavi čitati

Aktuleno