Connect with us

Svijet

Vatikan istražuje navode o svešteniku koji je pravio orgije u katedrali

Vatikan istražuje navode o “se*s-žurki” u britanskoj katedrali u Njukaslu koja se navodno dogodila tokom lokdauna za vrijeme pandemije kovida 19, preneo je Gardijan.

U sklopu istrage o okolnostima pod kojima je Robert Birn podnio ostavku na mesto biskupa Heksama i Njukasla, Rimokatolička crkva ispituje tvrdnje da je jedan od njegovih sveštenika pozvao vjernike na privatnu žurku u svoje odaje.

Više ljudi se, kako piše Gardijan, navodno žalilo da ih je otac Majkl Mekoj, đakon katedrale u Njukaslu, zvao na okupljanja kada ona nisu bila dozvoljena zbog lokdauna.

Neimenovani izvor je rekao za Sandej tajms da su podnete brojne žalbe u okviru informacija o se*s-žurki koja se odigrala u sveštenikovim odajama u sklopu katedrale.

Mekoj (57) se ubio 2021. godine, četiri dana nakon što je saznao da je predmet istrage policije Nortambrije, koja radi na zaštiti diece i odraslih od seksualnog zlostavljanja.

Mekoja je postavio Birn 2019. godine.

Iako nema nagoveštaja da je Birn prisustvovao seks-zabavi, on je podneo ostavku na mesto biskupa u decembru, rekavši da su vernici “postali pretjerani teret”.

U pismu sveštenstvu, on je rekao da ga je njegova “razboritost navela da shvati da se sada oseca nesposobnim da nastavi da služi eparhiji na način koji bi želio”, prenosi Blic.

Svijet

OGLASILE SE SIRENE! Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Vazdušna opasnost proglašena je danas u svim ukrajinskim regionima, prenose lokalni mediji.

Uzbuna je proglašena u 16.48 časova po lokalnom vremenu, a prvo upozorenje izdato je u regionu Dnjipropetrovsk, javlja Srna.

Ovo je druga vazdušna opasnost koja je proglašena tokom dana u Ukrajini, prenio je TASS.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Svijet

FRANCUSKA SMIRUJE JAVNOST “NATO nije u sukobu sa Rusijom”

NATO nije u ratu sa Rusijom, rekla je danas portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandre i dodala da su isporuke oružja zemlji koja koristi pravo na samoodbranu dozvoljene Poveljom UN.
“Mi nismo u ratu sa Rusijom. NATO nije u ratu sa Rusijom. Niko od naših evropskih i američkih partnera nije u ratu sa Rusijom. Isporuke oružja zemlji koja je u samoodbrani dozvoljene su članom 51 Povelje UN i ne predstavljaju učešće u neprijateljstvima”, rekla je Ležandreova stanici RTVI.

Ona je dodala da se, bez obzira na vrstu isporučenog oružja, takve isporuke ne kvalifikuju kao učešće u neprijateljstvima.

Komentarišući prijavu Ukrajine za članstvo u NATO savezu, ona je napomenula da to pitanje “danas nije na dnevnom redu”, prenio je “Sputnjik”.

Ona je dodala da se Pariz zalaže za održavanje kanala komunikacije sa Moskvom, prvenstveno između predsjednika Emanuela Makrona i Vladimira Putina.

“Znamo veoma dobro da pozivi Makrona Putinu nisu donijeli odgovore kakve smo svi željeli, ali je važna činjenica da je ovaj kanal komunikacije otvoren i da pokušavamo da ostvarimo napredak u vezi sa nekim pitanjima koja pokreću Ukrajinci”, rekla je Ležandreova.

Moskva je u aprilu 2022. poslala notu članicama NATO saveza i osudila njihovo slanje vojne pomoći Kijevu nakon što je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

Nastavi čitati

Svijet

UŽAS U AUSTRALIJI! Tinejdžerku usmrtila ajkula

Šesnaestogodišnju djevojku napala je i usmrtila ajkula dok je plivala u rijeci u Zapadnoj Australiji, saopštila je danas australijska policija.

Djevojka je proglašena mrtvom nakon što je izvučena iz rijeke Svon, u predrgrađu Perta.

Vjeruje se da je tinejdžerka prethodno koristila skuter za vodu sa prijateljima.

Inspektor Pol Robinson izjavio je da je moguće da je tinejdžerka skočila u vodu da bi plivala sa delfinima koji su viđeni u blizini, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci za vodeni svijet kažu da je neobično da ajkula uđe u ovaj dio rijeke.

U Australiji se bilježi dvadesetak napada ajkula na ljude godišnje, a većina se desi u Novom Južnom Velsu i Zapadnoj Australiji.

U 2021. godini zabilježena su dva fatalna napada ajkula, a tokom 2020. sedam.

Srpska Cafe

Nastavi čitati

Aktuleno