Connect with us

Svijet

VELIKA MISTERIJA POD NAZIVOM „Havana sindrom“ i dalje muči Amerikance

Mnogi zaposleni američkih ambasada su oboljeli od “Havana sindroma“ – 1.500 slučajeva u 96 zemalja. Međutim, američke tajne službe do sada nisu uspjele da nađu objašnjenje za misterioznu bolest.

Američke tajne službe ne polaze od toga da je “strani protivnik” odgovoran za takozvani “Havana sindrom” među američkim diplomatama. Pritom se radi o stotinama slučajeva oštećenja mozga i drugih simptoma, koje su prijavili američki službenici zaposleni u ambasadama u više zemalja.

Brojne američke diplomate koje žive u Havani na Kubi i njihove porodice su se još od 2016. žalile na misteriozne glavobolje, gubitak sluha, vrtoglavicu i mučninu. Broj osoblja zaposlenog u ambasadi je tada redukovan na minimum. Kasnije su slične žalbe stizale i iz drugih krajeva svijeta.

Američka vlada dugo nije isključivala da se pritom radi o nekoj vrsti napada – ali se uvijek isticalo da nije poznato šta se krije iza toga.

Nema dokaza da je riječ o usmjerenoj energiji
U nedavno objavljenom izvještaju tajnih službi, dovode se u pitanje dugotrajne sumnje pogođenih da su možda bili meta globalne kampanje Rusije ili neke druge zemlje, čiji cilj je bio da nekom vrstom usmjerene energije napadnu Amerikance.

Umjesto toga, u izvještaju se navodi da postoji više dokaza da strane sile nisu umiješane u to. U pojedinim slučajevima, SAD su ustanovile da među protivničkim vladama postoji zabuna i sumnja da bi “Havana sindrom” mogao biti američka zavjera.

Tajne službe istražile 1.500 slučajeva širom sijeta
Još uvijek nema jasnog objašnjenja za te slučajeve, navedeno je u jednom ranijem izvještaju Vašington posta. Riječ je o frustrirajućoj “zagonetki”, citirao je taj list jednog od pripadnika američke tajne službe, koji je još rekao da su oni otvoreni za nove ideje i dokaze.

Istražitelji su ispitali oko 1.500 slučajeva u 96 zemalja. U mnogima od njih pronađena su druga moguća objašnjenja, kao što su medicinska oboljenja, loše funkcionisanje sistema klimatizacije i ventilacije, ili elektromagnetni talasi koji potiču iz bezopasnih uređaja, poput kompjuterskog miša.

Posebno detaljno je, prema riječima službenika, istraženo nešto više od dvadeset slučajeva. Nijedan od njih pak nije bio povezan sa neprijateljskim napadom. Takođe nisu pronađeni dokazi da je protivnik Sjedinjenih Država posjedovao oružje kojim bi se mogli izazvati prijavljeni simptomi.

Zdravstveni problemi službenika američke vlade i njihovih porodica ne dovode u pitanje, saopštio je direktor CIA Vilijam Berns i dodao da će se i dalje obraćati pažnja na zdravlje i dobrobit zaposlenih u CIA i osigurati medicinska briga za njih.

Žrtve govore o ciljanom napadu
Još prošle godine je nezavisni kolegijum stručnjaka došao do zaključka da su neki slučajevi “Havana sindroma” mogli biti izazvani nekom vrstom ciljane upotrebe elektromagnetnog zračenja.

Mnogi od pogođenih tvrde da su bili žrtve ciljanog napada. Uvijek iznova se Rusija spominje kao mogući počinilac i uzročnik tih oboljenja.

Prema pisanju Vašington posta, aktuelni izvještaj gotovo u potpunosti opovrgava tu tezu. Pogođene diplomate više puta su prebacivale američkoj vladi da potcjenjuje pojavu tih simptoma.

RTS

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno