Connect with us

Svijet

VELIKA SRAMOTA BRITANIJE! “Nemamo namjeru da Grčkoj vratimo Partenonske kipove”

Velika Britanija nema namjeru da Grčkoj vrati mermerne kipove koji je početkom 19. vijeka na kontrovezan način iz Partenona odnio britanski diplomata lord Tomas Brus, erl od Elgina, jer oni zakonom pripadaju Britanskom muzeju, izjavio je britanski premijer Riši Sunak.
“Velika Britanija generacijama čuva Elginove skulpture”, rekao je Sunak za list “Gardijan”.

On je istakao da britanske galerije i muzeje finansiraju poreski obveznici, jer su važna svojina Velike Britanije.

Sunak je naglasio da je kolekcija antičkih grčkih skulptura, koja pripada Britanskom muzeju, zaštićena zakonom i da britanske vlasti nemaju namjeru da to promijene.

“Dijelimo njihovo blago sa svijetom i svijet dolazi u Britaniju da ga vidi”, dodao je Sunak.

Grčka zahtijeva da joj se vrate relikvije stare 2.500 godina koje se decenijama ilegalno izvoze. London tvrdi da je Elgin legalno dobio skulpture od osmanlijskih zvaničnika koji su u njegovo vrijeme kontrolisali Grčku. Skulpture se sada smatraju zakonitim vlasništvom Britanskog muzeja.

Grčki mediji objavili su u decembru da premijer Grčke Kirjakos Micotakis vodi tajne razgovore sa direktorom Britanskog muzeja DŽordžom Ozbornom.

“Gardijan” piše da bi Britanski muzej mogao da razmisli o vraćanju skulptura, ali samo u vidu pozajmice.

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno