Connect with us

Društvo

Veliko interesovanje studenata iz Indije za studiranje medicine u Banjaluci

Studijski program medicina na engleskom jeziku u Banjaluci probudio je veliko interesovanje, pa će se od novembra na Medicinskom fakultetu u najvećem gradu Srpske za najhumaniji životni poziv spremati i studenti iz Indije.

Rekao je to “Glasu Srpske” dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić dodavši da je ova visokoškolska ustanova prva na banjalučkom Univerzitetu uvela studijski program na engleskom.

“Vlada veliko interesovanje kandidata iz Indije. Oni su i ranije tražili fakultete po Evropi i čim smo raspisali konkurs za strane studente oni su se odmah javili. Osim toga, nešto prijava imamo i iz Turske, Japana i Amerike”, rekao je Škrbić, dodavši da su dobili saglasnost Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za novi plan i program medicine koji su prilagodili studiju na engleskom jeziku.

Škrbić je istakao da je maksimalan kapacitet 100 stranih studenata.

“Za sada imamo oko 50 prijavljenih kandidata. Vidjećemo koliko će ih još biti. Predavanja bi trebalo da počnu u novembru”, rekao je Škrbić.

Naglasio je da je uvođenje studija na engleskom jeziku značajan iskorak koji će sigurno doprinijeti jačanju međunarodne reputacije banjalučkog Medicinskog fakulteta.

“Studenti iz inostranstva koji budu studirali kod nas imaće rok od tri godine da nauče srpski jezik jer ih na trećoj godini očekuje odlazak u klinike, a da bi mogli da razgovaraju sa pacijentima i uzmu anamnezu moraju da nauče srpski jezik”, kazao je Škrbić, dodavši da sa kolegama na Filološkom fakultetu dogovaraju saradnju po pitanju intenzivnijeg učenja jezika.

Pojasnio je da će osim redovne nastave iz srpskog, studentima biti ponuđen i dodatni program učenja jezika kako bi što prije i što bolje savladali sve.

Škrbić je rekao i da su u toku razgovori sa vlasnikom nekadašnjeg samačkog hotela u naselju Starčevica, te da će vidjeti da stranim studentima smještaj bude ponuđen u tom objektu.

Istakao je da cijena školarine za godinu za inostrane studente na medicini na engleskom jeziku iznosi 4.000 evra, što je, kako kaže i najpovoljnija cijena u regionu.

Škrbić je naglasio i izuzetno dobru saradnju sa Medicinskim fakultetom u Foči koji je prvi u Srpskoj, u oktobru 2020. godine, uveo studij medicine na engleskom jeziku i već bilježi dobra iskustva.

Saradnja
Ranko Škrbić je ispričao da su njihovi partneri iz Indije veoma zainteresovani za bilateralnu saradnju, odnosno da pruže mogućnost da i određen broj studenata iz Banjaluke odsluša jedan ili nekoliko semestara u Indiji.

“Osim toga, razgovaramo i o razmjeni nastavnog kadra da kolege koje su na doktorskim studijama i izraze želju odu na neke univerzitete u Indiji”, kazao je Škrbić.

Društvo

ZA UREDNIJI GRAD Stanivuković najavio veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera

Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za ovaj projekat.

Grad Banjaluka u narednoj godini počinje veliki projekat gradnje podzemnih kontejnera u užem gradskom području, kako bi naš grad bio što uredniji.

Ovu novinu najavio je gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da su Nacrtom budžeta Grada za 2023. godinu, prvi put predviđena i sredstva za izgradnju podzemnih kontejnera u gradu.

-To znači novi izgled, novo ljepše lice našeg grada – poručio je gradonačelnik.

Kako je kazao, predložiće i da investitori koji grade stambene ili stambeno-poslovne objekte budu obavezni da sagrade podzemne kontejnere, a u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom.

Nastavi čitati

Društvo

Još uvijek ima DOBRIH LJUDI, jedan takav je i MILAN

Poljoprivrednik iz Foče Milan Gagović podijelio je 200 kilograma svinjskog mesa porodicama koje žive teško, a taj njegov gest imao je veliki odjek, pa su mu, osim poziva za pomoć, stizali i pozivi sa raznih strana od ljudi koji žele na sličan način da pomognu.

Tako je Danko Petrović, Fočak koji duže vremena živi u Banjaluci, na Gagovićev račun odmah uplatio 500 maraka, a taj novac biće iskorišćen za nabavku prehrambenih paketa za najugrožnije.

Bilo je još poziva, ne samo iz Srpske, već i Srbije, onih koji su zainteresovani da učestvuju u sličnim akcijama i koji su u Milanu prepoznali iskrenu namjeru da se pomogne nemoćnima, prenosi Srna.

Gagović, koji je prethodno ostavio svoj broj telefona da bi mu se mogli javiti oni kojima je potrebna pomoć, kaže da je imao pozive od velikog broja građana teškog imovnog stanja i da je meso sa svog gazdinstva dostavio na više adresa širom opštine Foča.

Pozivi su stizali ne samo iz Foče, već i drugih opština, između ostalog iz Gacka i Ugljevika, a Gagović kaže da ovaj put nije mogao svima izaći u susret jer je teško poslati svježe meso na udaljene adrese, pa će se potruditi da im dostavi prehrambene pakete, za čiju nabavku će iskoristiti pomoć Danka Petrovića iz Banjaluke.

Uz svinjsko meso, Gagović je odlučio da pokloni i dvije ovce iz svog tora, kako kaže, da ne bi izostavio i komšije Bošnjake. Ovčije meso podijelio je ugroženim porodicama iz Ustikoline.

Gagović je poznat po ovakvim akcijama i ovo je samo jedno u nizu njegovih dobrih djela, kojima plodove svog rada dijeli sa nemoćnima.

Nastavi čitati

Društvo

KATASTROFA U “najuspješnijoj medicinskoj ustanovi” NEMA GRIJANJA NI TOPLE VODE! Trudnice se smrzavaju pod dekama!

Zbog kvara u kotlovnici UKC Republike Srpske objekti koji su smješteni na lokaciji Paprikovac trenutno nemaju grijanja.

To su potvrdili u ovoj zdravstvenoj ustanovi, naglasivši da su, po evidentiranju ovog tehničkog kvara, preduzete sve neophodne radnje, kako bi se isti što prije otklonio.

– Važno je da naglasimo da nastojimo da na najbolji mogući način premostimo period do finalnog otklanjanja kvara, koristeći alternativne načine zagrijavanja bolesničkih soba, ambulanti i ostalih prostorija svih organizacionih jedinica u našoj ustanovi. Riječ je o dugogodišnjem problemu zastarjelih kotlova i već nekoliko godina su se ulagali napori za raspisivanje međunarodnog tendera za rekonstrukciju, dogradnju, odnosno izgradnju, opremanje zgrade Tehničko-ekonomskog bloka, što će rezultirati potpisivanjem ugovora sa izabranim izvođačem radova u ponedeljak 5. decembra ove godine – saopštili su iz UKC Srpske.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsjećaju da je ovaj problem davno identifikovan.

Međutim, zbog izuzetno kompleksnog usaglašavanja tenderske dokumentacije u skladu sa evropskim standardima, implementacija ovog projekta nije mogla da počne do sada – naglašavaju u UKC RS.

Kako saznaje Srpskainfo, u objektima u UKC nema ni tople vode, a na pojedinim klinikama, poput Klinike za ginekologiju i akušerstvo, ženama su podijeljene deke, da im bude toplije.

Nastavi čitati

Aktuleno