Connect with us

Svijet

VEOMA OPASNA DEŠAVANJA! Evropa se masovno naoružava

Evropske države znatno su povećale uvoz oružja od 2018. do 2022. u odnosu na prethodnih pet godina, a udio SAD-a u globalnom izvozu snažno je porastao, objavio je Švedski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI). Od 2018. do 2022. evropski uvoz oružja porastao je za 47 posto u odnosu na razdoblje od 2013. do 2017., utvrdio je švedski institut, koji prati izvoz i uvoz aviona, ratnih brodova, tenkova, topništva, projektila i raznih sustava naoružanja..

Transferi naoružanja

SIPRI u izvještaju analizira sve “transfere naoružanja”, pod čime podrazumijeva i kupovinu i besplatnu vojnu pomoć koja se stavlja na raspolaganje Kijevu. Institut potom procjenjuje vrijednost tog naoružanja. Zbog toga ispada da je SAD prošle godine, uprkos velikoj vojnoj pomoći Ukrajini, veću vrijednost oružja izvezao u Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Japan. Jer te su zemlje kupile američke najmodernije skupe sisteme, a u Ukrajinu mahom ide polovno oružje iz arsenala SAD-a čija je vrijednost manja.

Redoslijed pet najvećih izvoznika oružja nije se mijenjao: nakon SAD-a slijede Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

Evropa se masovno naoružava

Evropske članice NATO-a povećale su uvoz za 65 posto.

– Iako su se transferi oružja na svjetskom nivou smanjili, oni prema Evropi naglo su porasli zbog napetosti između Rusije i većine drugih europskih država – konstatirao je u priopštenju Pieter D. Vezeman, viši istraživač u SIPRI-ju.

– Nakon invazije na Ukrajinu evropske zemlje žele uvoziti više oružja, i to u kraćem roku – dodao je Vezeman.

Na globalnom nivou uvoz oružja smanjio se za 5.1 posto. Afričke države smanjile su uvoz za 40 posto, a one u Sjevernoj i Južnoj Americi za 21 posto. Smanjen je i uvoz u azijsko-pacifičkoj regiji, za 7.5 posto, i na Bliskom istoku, za 8.8 posto.

Iznimka su u Aziji zemlje na istočnom dijelu kontinenta i “određene zemlje na drugim područjima s visokom razinom geopolitičke napetosti, napominju.

– Strateško natjecanje nastavlja se i u drugim dijelovima svijeta: porastao je uvoz oružja u istočnu Aziju, a isporuke na Bliski istok zadržale su se na visokoj razini – objasnio je Vezeman.

Amerikanci ostaju uvjerljivi broj 1

SAD i Rusija bili su u protekle tri decenije najveći i drugi po veličini izvoznik oružja u svijetu. Od 2018. do 2022. SAD je povećao vodstvo, s 14 posto većim izvozom u poređenju s prethodnih pet godina. Američki udio u globalnom izvozu porastao je s 33 na 40 posto.

Ruski izvoz oružja smanjio se pak za 31 posto, a udio u globalnom izvozu pao je s 22 na 16 posto. Trećeplasirana Francuska primakla se Rusiji s povećanjem udjela u globalnom izvozu sa 7.1 posto od 2013. do 2017. na 11 posto u petogodišnjem razdoblju zaključno s 2022, prenosi Hina.

– Invazija na Ukrajinu vjerovatno će dodatno ograničiti ruski izvoz oružja”, rekao je Hezeman iz SIPRI-ja, “zato što će Rusija dati prioritet opskrbi vlastitih oružanih snaga, dok će potražnja iz drugih država ostati na niskom nivou zbog trgovinskih sankcija.”

Svijet

BIZARNA ZABRANA U ŠVAJCARSKOJ! Bez krsta i raspeća na televiziji

Švajcarska javna radio-televizija “SRF”, po ugledu na mnoge druge evropske medijske kuće, zabranila je voditeljici nošenje lančića sa raspećem za vrijeme emisije.

– Vidljivi vjerski znak kod voditelja informativnih emisija `SRF` nije predviđen – objavila je televizija.

“SRF” se poziva na svoje “publicističke smjernice”, u kojima piše:

“Informativne emisije su sadržajne i analitične. Saradnici `SRF-a` su `odmaknuti` od svih ideologija i interesnih grupa”.

Kritičari ovakvog stava napominju da televizija “SRF” nije objasnila povezivanje krsta sa ideologijama i interesnim gupama.

Zbog nošenja “ukrasnog predmeta”, čak i ako je vjerski simbol, ne može se optuživati voditeljica da ne poštuje “odmicanje od ideologije” – tvrde kritičari izbacivanja religijskih znakova.

Katolička agencija u Švajcarskoj zatražila je odgovor od televizije “SRF”: Kome smeta krst – simbol koji je dio švajcarskog državnog grba?

SRNA

Nastavi čitati

Svijet

TRAMP AMERIKANCIMA – MOLITE SE!!!

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp pozvao je Amerikance “da se pomole” nakon odluke Rusije da razmjesti taktičko nuklearno naoružanje u Bjelorusiji.

On nije pomenuo činjenicu da SAD razmještaju svoje nuklearno oružje u Evropi.

– Idemo!!! Kao što sam predvidio, sada se igramo `velikim stvarima`. Sada se sa velikom važnošću koristi riječ koja počinje sa `N`. Mi smo prouzrokovali ovu situaciju. To se dešava kada imate nekompetentne ljude koji predvode vašu vlast. Sve što vam mogu sada reći je: `molite se`”, naveo je Tramp u objavi na svojoj društvenoj platformi “Trut soušal” (Truth Social).

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu, 25. marta, da su se Minsk i Moskva saglasili da razmjeste rusko nuklearno oružje u Bjelorusiji, što ne predstavlja kršenje obaveza Rusije kada se radi o neširenju nuklearnog naoružanja.

Prema njegovim riječima, Rusija ne prebacuje svoje nuklearno oružje Bjelorusiji, već radi ono što SAD rade decenijama – stacionira svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika i obučava vojsku da rukuje oružjem.

Bjelorusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da razmještanje nuklearnih bojevih glava na teritoriju Bjelorusije bez davanja kontrole Minsku nad njima nije suprotno odredbama Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

Osim toga, Ministarstvo je naglasilo da razmještanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriju druge zemlje nije novina u vojnoj saradnji nenuklearnih i nuklearnih sila, napomenuvši da NATO već dugo praktikuje zajedničke nuklearne misije.

Nastavi čitati

Svijet

Britanski tenkovi stigli u Ukrajinu, provozao se ministar (VIDEO)

Ministar odbrane ukrajine Oleksij Reznikov provozao se britanskim borbenim tenkom Čelindžer 2, navodno prvim koji je stigao u Ukrajinu, i zahvalio se putem Twittera britanskom ministru odbrane Benu Volasu na ovoj pomoći.

Reznikov je napisao da su britanski tenkovi “nedavno stigli u Ukrajinu” i označio ih za “fantastične mašine” koje će uskoro krenuti u borbene misije, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Njemačke je juče saopštilo da je u Ukrajinu stiglo 18 njemačkih borbenih tenkova Leopard 2 i 40 guseničnih borbenih vozila Marder, takođe njemačke proizvodnje, prenosi Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuleno