Connect with us

Svijet

VEOMA OPASNA DEŠAVANJA! Evropa se masovno naoružava

Evropske države znatno su povećale uvoz oružja od 2018. do 2022. u odnosu na prethodnih pet godina, a udio SAD-a u globalnom izvozu snažno je porastao, objavio je Švedski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI). Od 2018. do 2022. evropski uvoz oružja porastao je za 47 posto u odnosu na razdoblje od 2013. do 2017., utvrdio je švedski institut, koji prati izvoz i uvoz aviona, ratnih brodova, tenkova, topništva, projektila i raznih sustava naoružanja..

Transferi naoružanja

SIPRI u izvještaju analizira sve “transfere naoružanja”, pod čime podrazumijeva i kupovinu i besplatnu vojnu pomoć koja se stavlja na raspolaganje Kijevu. Institut potom procjenjuje vrijednost tog naoružanja. Zbog toga ispada da je SAD prošle godine, uprkos velikoj vojnoj pomoći Ukrajini, veću vrijednost oružja izvezao u Kuvajt, Saudijsku Arabiju, Katar i Japan. Jer te su zemlje kupile američke najmodernije skupe sisteme, a u Ukrajinu mahom ide polovno oružje iz arsenala SAD-a čija je vrijednost manja.

Redoslijed pet najvećih izvoznika oružja nije se mijenjao: nakon SAD-a slijede Rusija, Francuska, Kina i Njemačka.

Evropa se masovno naoružava

Evropske članice NATO-a povećale su uvoz za 65 posto.

– Iako su se transferi oružja na svjetskom nivou smanjili, oni prema Evropi naglo su porasli zbog napetosti između Rusije i većine drugih europskih država – konstatirao je u priopštenju Pieter D. Vezeman, viši istraživač u SIPRI-ju.

– Nakon invazije na Ukrajinu evropske zemlje žele uvoziti više oružja, i to u kraćem roku – dodao je Vezeman.

Na globalnom nivou uvoz oružja smanjio se za 5.1 posto. Afričke države smanjile su uvoz za 40 posto, a one u Sjevernoj i Južnoj Americi za 21 posto. Smanjen je i uvoz u azijsko-pacifičkoj regiji, za 7.5 posto, i na Bliskom istoku, za 8.8 posto.

Iznimka su u Aziji zemlje na istočnom dijelu kontinenta i “određene zemlje na drugim područjima s visokom razinom geopolitičke napetosti, napominju.

– Strateško natjecanje nastavlja se i u drugim dijelovima svijeta: porastao je uvoz oružja u istočnu Aziju, a isporuke na Bliski istok zadržale su se na visokoj razini – objasnio je Vezeman.

Amerikanci ostaju uvjerljivi broj 1

SAD i Rusija bili su u protekle tri decenije najveći i drugi po veličini izvoznik oružja u svijetu. Od 2018. do 2022. SAD je povećao vodstvo, s 14 posto većim izvozom u poređenju s prethodnih pet godina. Američki udio u globalnom izvozu porastao je s 33 na 40 posto.

Ruski izvoz oružja smanjio se pak za 31 posto, a udio u globalnom izvozu pao je s 22 na 16 posto. Trećeplasirana Francuska primakla se Rusiji s povećanjem udjela u globalnom izvozu sa 7.1 posto od 2013. do 2017. na 11 posto u petogodišnjem razdoblju zaključno s 2022, prenosi Hina.

– Invazija na Ukrajinu vjerovatno će dodatno ograničiti ruski izvoz oružja”, rekao je Hezeman iz SIPRI-ja, “zato što će Rusija dati prioritet opskrbi vlastitih oružanih snaga, dok će potražnja iz drugih država ostati na niskom nivou zbog trgovinskih sankcija.”

Svijet

UŽAS U NJEMAČKOJ: djevojčicu iz doma zlostavljali, pa ubili

Njemačka policija privela je tri dječaka osumnjičena za ubistvo desetogodišnjakinje. Jezivom zločinu prethodio je seksualni delikt, sugerišu dokazi.

Njemačka policija je potvrdila indicije da su djevojčicu koja je pronađena mrtva u dječjem domu u Vunsiedelu u Njemačkoj ubila tri dječaka – dva 11-godišnjaka i jedan 16-godišnjak, prenosi Dnevnik.hr.

Prema informacijama Bilda, dječaci su privedeni i nalaze se u pritvoru. Istražitelji su također podijelili informacije da postoje dokazi o seksualnom deliktu.

U utorak ujutro u 8:45 sati djelatnica Centra za brigu o djeci i mladima St. Josef otkrila je tijelo djevojčice. Kada je tijelo pronađeno, bilo je znakova da je desetogodišnjakinja mrtva već 10 sati.

Policija iz taktičkih razloga 24 sata nije obavijestila javnost o pronalasku tijela, kako bi se lakše prikupili dokazi i kako bi se zaštitila djeca i mladi smješteni u domu. Prema glasnogovorniku policijskog stožera u Gornjoj Frankoniji, autopsija koju je odmah naredio javni tužitelj u Hofu otkrila je dokaze nemara treće strane.

Riječ je o već drugom tragičnom ubistvu djeteta u samo nekoliko sedmica. Djevojčicu staru 12 godina ubile su njene vršnjakinje, među kojima i najbolja prijateljica.

Nastavi čitati

Svijet

MOSKVA- gori zgrada ruskog ministarstva odbrane

U centru Moskve gori zgrada Ministarstva odbrane Rusije. Ruski mediji javljaju da se jedna od prostorija na spratu zapalila.
Na društvenim mrežama pojavili su se video snimci na kojima se vidi gust crni dim kako izlazi iz zgrade.

Nastavi čitati

Svijet

UZVERAO SE PREKO ZIDA, PA SJEKIROM UBIO ČETVORO DJECE

Najmanje četvoro djece ubijeno je, a još četvoro je ranjeno, u napadu na obdanište u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, saopštili su lokalna policija i zdravstveni zvaničnici.

Policija je saopštila da je uhapšen 25-godišnji muškarac, ne navodeći detalje, prenosi Rojters.

Iz bolnice u gradu Blumenau navode da je u napadu i ranjeno četvoro djece, od kojih najstarije ima dvije godine. Lokalni mediji prenijeli su da je napadač držao sjekiru u ruci i da se popeo na zid kako bi ušao u vrtić, prenosi AP.

Na fotografijama koje je emitovala lokalna televizija vide se uplakani roditelji ispred obdaništa, koje je u privatnom vlasništvu.

Brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva osudio je na Tviteru napad kao monstrouzan i neprihvatljiv, kao “apsurdani čin mržnje” nad nevinom i bespomoćnom djecom.

Nastavi čitati

Aktuleno