Connect with us

Svijet

“VIDJEĆETE KAKO ZEMLJA GORI, A CEMENT SE TOPI!” Medvedev poslao oštru poruku NATO paktu, pomenuo TREĆI SVJETSKI RAT!

Jasna i nedvosmislena poruka zamjenika predsjedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije.

Kremlj je u srijedu saopštio da su ambicije Ukrajine da se pridruži NATO-u prijetnja po bezbjednost Rusije i da je zbog toga neophodna „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, kako Moskva naziva invaziju na susjednu zemlju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je ideja Ukrajine da se pridruži NATO-u „velika dobrodošlica” Rusiji koja „podvlači važnost i hitnu potrebu da se osigura naša bezbjednost i nacionalni interesi”. Prije nego što je Rusija poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu u februaru, Moskva je tražila pravne garancije da Ukrajina nikada neće biti primljena u Sjevernoatlantski savez.

Ukrajinska vlada je u utorak predstavila bezbjednosne garancije koje smatra neophodnim za svoju zemlju nakon okončanja sukoba sa Rusijom. Plan su u utorak u Kijevu predstavili šef administracije predsjednika Andrij Jermak i bivši generalni sekretar NATO Anders Fog, a predviđa oružje i obuku koje Ukrajina traži od svojih zapadnih saveznika kako bi mogla da odbrani svoj suverenitet.

Planom se predlaže da nekoliko evropskih zemalja, pored SAD, Kanade, Australije i Turske, budu garant bezbjednosti Ukrajine i da se nastave napori za ulazak u NATO. Iako je na početku ruske invazije Ukrajina ponudila da odustane od svog ustavom predviđenog cilja pridruživanja NATO-u u zamjenu za prekid vatre, Kijev sada kaže da je zainteresovan samo za punopravno članstvo, a ne za labave bezbjednosne garancije.

Ali bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji je postao jedan od najglasnijih zagovornika rata među političarima u Rusiji, upozorio je da bi zahtijevi Ukrajine mogli da dovedu do „trećeg svjetskog rata“. Medvedev je na Telegramu naglasio da bi ulazak Ukrajine u NATO obavezao druge članice da brane Ukrajinu. On je dodao da, ako se NATO nada da će oslabiti Rusiju na ovaj način, može očekivati da vidi „Zemlju kako gori i cement se topi“.

I nije ovo prvi put da Medvedev prijeti. To mu je u posljednje vrijeme postao svojevrsni manir. Sjetimo se samo kako je krajem jula upozorio, komentarišući gasnu krizu zbog rata u Ukrajini, da “uskoro dolazi” zima u Evropu, a da su “alternativna snabdijevanja gasom, naftom i ugljem skupa ili jednostavno nerealna”.

Zamjenik predsjedavajućeg Saveta bezbjednosti Rusije govoreći svojevremeno o gasnoj krizi, sankcijama, rekao je da zima stiže.

Uskoro stiže hladnoća”, naveo je na Telegramu Medvedev, prenosi britanski “Reuters”.

Otkrio je cijenu alternativnih varijanti za snabdijevanje gasom za Evropu.

“Niko nije otkazao zimu, a alternativna snabdijevanja gasom, naftom i ugljem su skupa ili jednostavno nerealna”, rekao je bivši predsjednik Rusije.

(MONDO)

Svijet

BRITANIJA U MRAKU? Moguća tročasovna isključenja struje

Britanija bi se tokom zime mogla suočiti sa tročasovnim planiranim isključenjima struje u domaćinstvima i kompanijama ukoliko ne bude mogla da uvozi električnu energiju iz Evrope i ima problema u svojim nastojanjima da povuče dovoljno gasa za elektrane, upozorila je danas Nacionalna mreža.

Zemlje širom Evrope izrađuju planove za zimu u slučaju prekida dovoda gasa iz Rusije.

Nedostatak gasa u Evropi, te problemi sa održavanjem u nekoliko nuklearnih elektrana u Francuskoj povećali su rizik da Britanija neće moći da obezbijedi dovoljno gasa ili da uvozi električnu energiju koju je obično dobijala iz drugih država poput Francuske, Belgije i Holandije.

Britanska administracija izrazila je uvjerenje da će obezbijediti dovoljno struje za zimu.

– Britanija ima siguran i raznovrstan energetski sistem. Uvjereni smo u naše planove za zaštitu domaćinstava i firmi – navodi se u saopštenju britanske Vlade.

Nastavi čitati

Svijet

LUKAŠENKO ZABRANIO SVA POSKUPLJENJA: Od danas, ne od sutra

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko zabranio je poskupljenja u ovoj državi.

Kako je rekao rekao država mora stati na kraj poskupljenjima.

– Od 6. oktobra zabranjena su sva poskupljenja. Zabranjena! Od danas. Ne od sutra, od danas. Dakle, od danas su poskupljenja zabranjena – naveo je Lukašenko, prenose tamošnji mediji.

(Telegraf)

Nastavi čitati

Svijet

Novi hit američkog predsjednika: Snimak kako psuje kruži društvenim mrežama (VIDEO)

Snimak predsjednika SAD-a Džoa Bajdena kako psuje postao je hit na društvenim mrežama.

Naime, Biden se jučer sastao s gradonačelnikom Fort Majers Beiča Rejom Marfijem. U jednom momentu je rekao:

– Niko se ne zaje*ava s nekim ko se preziva Biden.

Kontekst još uvijek nije u potpunosti jasan, ali gradonačelnik se definitivno složio s Bidenom.

Apsolutno ste u pravu – kazao je.

– To je moj predsjednik – napisao je jedan korisnik Tvitera.

– Sad ga još više volim – dodao je drugi.

Ovo nije prvi put da je Bajden snimljen kako psuje. On je 2010. godine, dok je bio potpredsjednik, najavio da će Barak Obama izmijeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Ovo je je*eno važna stvar – rekao je tada

Nastavi čitati

Aktuleno