Connect with us

Banjaluka

Više škola u Banjaluci dobiće bolje uslove za rad

Srednjoškolski centar u Banjaluci zauzima mjesto posebnog prioriteta za grad, a koraci ka njegovoj realizaciji su već načinjeni, kazali su za “Nezavisne novine” iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Gradske uprave.

Ovaj projekat će nekim banjalučkim srednjim školama obezbijediti bolje uslove rada, a prioritet su one koje su do sada bile smještene u neuslovnim objektima ili su radile u nezadovoljavajućim uslovima.

Zasad su razgovori obavljeni sa direktorima Građevinske, Politehničke, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke i Poljoprivredne škole, ali ovo ne isključuje mogućnost uključenja i drugih škola.

“Radi se o školama koje svoje djelatnosti obavljaju u objektima koji su pod zakupom ili su neadekvatni”, kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Naime, doći će i do izgradnje đačkog doma, a sastanak je održan i unutar gradske administracije, gdje su podijeljeni poslovi, tako da je svako odjeljenje počelo da izvršava svoje dužnosti.

Budući srednjoškolski centar, prema važećem Regulacionom planu, biće smješten na zemljištu pored Poljoprivredne škole.

“Ovdje je planirana izgradnja srednjoškolskog centra i fiskulturne sale sa dodatnim školskim objektima”, poručili su iz Odjeljenja.

Mirna Savić Banjac, savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, kazala je za “Nezavisne” da se radi o velikom projektu na kojem se svakodnevno radi.

“Ovo je zahtjevan projekat, ali i izuzetno važan. Želimo da sve pripremimo i da ga temeljno odradimo”, kazala je Savić Banjčeva.

Kako dodaje, u svakodnevnim su razgovorima sa direktorima škola, a poslije praznika planiraju konkretizovati dalje korake.

Ovdje se fokus, kako kaže Savić Banjčeva, stavlja na Ugostiteljsku školu jer uslovi u kojima đaci rade nisu srazmjerni važnosti usluga koje oni mogu da ponude.

“Učenici koji se ovdje školuju čine kadar koji nam je veoma potreban i zato im moramo obezbijediti bolje prostorije”, kaže Savić Banjčeva.

Pored toga ističe potrebu dobre saradnje između pomenutih škola, gdje jedni prave proizvod koji drugi mogu da plasiraju.

O neophodnosti ovog projekta često su pričali direktori ovih škola, te kako je ranije kazao Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole, uslovi u kojima oni trenutno rade su daleko od prihvatljivog.

“Mi smo ovdje u tuđem objektu koji je trebalo da bude samo privremeno rješenje. Nemamo sportsku dvoranu, a ni kabinete za trogodišnje zanimanje”, kaže Bajić.

Situacija nije mnogo drugačija ni u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi, koja je, kako kaže direktor Boris Spasojević, zrela za rušenje.

“Ovo je montažni objekat u koji ne vrijedi više ni ulagati novac. Jednostavno nije moguća sanacija”, kazao je ranije Spasojević za “Nezavisne”.

Banjaluka

Grad će OBEZBIJEDITI SREDSTVA za rekonstrukciju igrališta, rukovodstvo centra mora preuzeti ODGOVORNOST

Svakodnevno smo izloženi napadima skupštinske većine, ponekad osnovano, ali najčešće su kritike pogrešno adresirane i većina propusta rezultat je maćehinskog odnosa vladajuće stranke prema Banjaluci.

Poručila je ovo narodni poslanik PDP-a, Mirna Savić – Banjac, komentarišući situaciju sa zapuštenim terenima SC „Nikola Tesla“.

-U javnosti su se pojavile fotografije košarkaškog igrališta SC “Nikola Tesla” i ovo je, nažalost, pravi primjer kako je teško održavati samo jedno, svoje dvorište, dok se na sav glas kritikuje održavanje Grada sa sredstvima koja su nekoliko puta umanjena u odnosu na to kada je gradonačelnik bio iz redova vladajuće stranke.Svakako apelujemo i na nesavjesne sugrađane da čuvaju ono što je naše, što treba da služi svima, a na policiju da ćešće obilazi pomenutu lokaciju – rekla je ona.

Dodala je kako Grad nastoji da sačuva, unaprijedi i izgradi nove sadržaje, a smatramo da rukovodstvo srednjoškolskog centra mora preuzeti odgovornost za jedino igralište koje je u njihovoj nadležnosti.

-Grad će obezbijediti sredstva za rekonstrukciju i igralište će biti obnovljeno iako je u vlasništvu SC “Nikola Tesla”. Ne možemo dozvoliti da se uništi i propadne, ali smatram da se iz redovnih sredstava mora nastojati održavati bar ono osnovno, uredno i čisto – rekla je ona.

Poručila je kako odbornici ne bi trebalo da se bave populističkim mjerama ili jednokratnim davanjima za penzionere, nego svojom nadležnosti, ali, kako kaže –očigledno je mnogo jednostavnije i popularnije tražiti trn u oku drugog, a ne vidjeti balvan u svom.

Nastavi čitati

Banjaluka

VUČEVIĆ NAKON SASTANAK SA STANIVUKOVIĆEM Ugostio sam prije svega prijatelja

Gradonačelnik Draško Stanivuković boravio je danas u prestonici Srbije, u Beogradu, gdje se sastao sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane, Milošem Vučevićem.

Vučićević je fotografije sa sastanka podijelio na svom Fejsbuk nalogu i napisao:

– Ugostio sam danas, prije svega prijatelja, gradonačelnika meni drage Banjaluke, Draška Stanivukovića.

Stanivuković je rekao kako je razgovarano o saradnji i mnogim izazovima sa kojima se susreće naš narod.

Nastavi čitati

Banjaluka

Banjaluka formira Komisiju za evaluaciju kulturnih i umjetničkih projekata

Odjeljenje za društvene djelatnosti Grada Banjaluka objavilo je Javni poziv za prijavu kandidata za imenovanje članova Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

Pozvali su umjetnike i stručnjake u kulturi iz oblasti pozorišne umjetnosti i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa koji su upisani u Registar umjetnika i u Registar stručnjaka u kulturi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, da se prijave za članove Komisije za evaluaciju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu.

“Inače, ovo je jedna od novina Pravilnika o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva kojim je predviđeno uvođenje eksterne evaluacije najviše rangiranih projekata, odnosno projekata kojima je dodijeljen najveći iznos sredstava po Javnom konkursu za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2022. godinu. Cilj je razvoj prakse projektnog sufinansiranja i unapređenja rada subjekata u razvoju djelatnosti kulture u gradu”, objavljeno je na sajtu Gradske uprave.

Evaluacija se obavlja na godišnjem nivou za minimalno dva projekta od strane komisije za evaluaciju projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a koju čine tri člana iz reda umjetnika i stručanjaka u kulturi, koji su upisani u Registar umjetnika i Registar stručnjaka u kulturi, iz oblasti kojoj pripada projekat za koji se vrši evaluacija.

Javni poziv i prateću dokumentaciju pogledajte OVDJE.

Nastavi čitati

Aktuleno