Connect with us

Politika

VLADA DIŽE MINIMALAC ekonomisti upozorili na posljedice

Kao što se i očekivalo, na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske nije postignut dogovor o iznosu najniže plate za ovu godinu i konačnu odluku, kao i prethodnih nekoliko puta, donijeće Vlada Republike Srpske.

Prijedlog poslovne zajednice u Republici Srpskoj je da najniža plata u ovoj godini bude 673 KM, jer tako pokazuju ekonomski parametri, istovremeno naglašavajući da plata nije administrativna već ekonomska mjera, te da se minimalna zarada radnika ne može određivati potezom pera.

S druge strane, zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske je da minimalna plata bude 800 KM, što bi po mišljenju nekih ekonomista moglo ugroziti brojna radna mjesta u Republici Srpskoj.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, rekao je da neke branše ne mogu podnijeti povećanje minimalne cijene rada, jer bi to dovelo do gašenja pojedinih preduzeća ili većeg dijela te privredne grane, te da ako bi i došlo do nametanja minimalca, tim branšama treba pomoći kroz dodatna poreska rasterećenja ili slične mjere.

“Prilikom donošenja odluka o nametanju iznosa minimalnih plata treba uzeti u obzir da različite privredne grane imaju i različit nivo marži i uopšte mogućnosti takozvane margine poslovanja, jer imate niskoakumulativne grane poput proizvodnje obuće, te dijelova trgovine i tako dalje, gdje je ta margina jako mala i minimalna povećanja cijene rada mogu dovesti do gašenja pojedinih privrednih subjekata ili većeg dijela te privredne grane”, rekao je Grabovac.

I Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta na Palama, nedavno je rekao da plate treba da rastu, ali da se ne može glavom kroza zid, te da su minimalne plate u odnosu na nivo razvoja u Republici Srpskoj najveće u regionu, možda i u Evropi.

“Treba dizati minimalnu platu, ali onda Vlada treba da izdvoji 100 miliona KM za podizanje tehnološkog nivoa i kao pomoć privredi. Ako minimalna plata dođe do 800 KM, a ne bude nekog drastičnog povećanja tražnje, tekstilna industrija, koja zapošljava sedam do osam hiljada ljudi, biće uhašena”, upozorio je nedavno Đogo.

Ono što za poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj predstavlja problem je i to što je bruto minimalac u Republici Srpskoj veći nego u Federaciji BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, pa čak i u Bugarskoj, koja je već 15 godina članica Evropske unije. U Republici Srpskoj, najniža bruto plata, u odnosu na Federaciju BiH, veća je za čak 156,4 KM, u odnosu na Srbiju za 31 KM, dok je u odnosu na Sjevernu Makedoniju veća za 85 KM, a u odnosu na Bugarsku 21 KM.

Što se tiče juče održane sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, njoj su prisustvovali Siniša Karan, v.d. ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Zora Vidović, ministar finansija, Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, te predstavnici Unije poslodavaca Republike Srpske.

Dejan Mijić, potpredsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, rekao je da su sindikat i poslodavci iznijeli svoje prijedloge sa obrazloženjima i da je bilo razgovora, ali da su svi ostali pri svojim prijedlozima.

“Nakon što Vlada analizira pokazatelje, donijeće i konačnu odluku”, kazao je Mijić, naglašavajući da je prijedlog Unije poslodavaca da najniža plata iznosi 673 KM.

S druge strane, Mišićeva kaže da je 800 KM najniži iznos minimalne plate koji bi bio prihvatljiv za Savez sindikata, ističući da se najniža plata isplaćuje za 70.000 radnika.

“Nažalost, nismo imali podršku poslodavaca, a ni predstavnici Vlade nisu imali svoj stav. Oni kažu da će to reći kasnije, odnosno da će na sjednici Vlade donijeti odluku o iznosu najniže plate”, rekla je Mišićeva.

Politika

ZVORNIK I BRATUNAC! Sutra počinje predizborna tišina

Sutra ujutro u sedam časova počinje predizborna tišina pred prijevremene lokalne izbore za gradonačelnika Zvornika i načelnika Bratunca, koji će biti održani u nedjelju 5. februara.

Zvorničani će birati nasljednika dosadašnjem gradonačelniku Zoranu Stevanoviću, koji je u međuvremenu izabran za poslanika.

Bratunčani biraju između Lazara Prodanovića kandidata SNSD-a i Srđana Rankića, nezavisnog kandidata, koji je opozvan sa načelničke funkcije, na referendumu u avgustu prošle godine.

Podršku Rankiću dali su SNP i Socijalisti Petra Đokića, dok su Lazara Prodanovića osim SNSD-a, podržali i Ujedinjena Srpska, DNS, SPS i druge partije.

Pravo glasa u Bratuncu ima oko 18.500, a u Zvorniku 54.000 glasača.

RTRS

Nastavi čitati

Politika

DODIK “Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu “

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su Amerika i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović prvaci svijeta u rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te poručio da i dalje namjerava da se dosljedno drži slova tog sporazuma.
– A ti licemjeri kakav je on /Bećirović/, koji pokušavaju da naprave lažni narativ od toga kako neko ruši Dejton, a u suštini ga brani, govori o tome da oni žele da naprave neku novu političku filozofiju o tome da nije dovoljno čitati, vidjeti, razumjeti, nego je dovoljno samo da budeš poslušnik. A ja nisam to, kao što je Bećirović, koji pokazuje to u Sarajevu i u Americi – rekao je Dodik u Zvorniku, komentarišući Bećirovićeve navode da su sankcije pojedincima “poput Dodika, nužne, jer ugrožava temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Dodik je ukazao da se pokušava nametnuti narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima i izmišlja se priča da je imovina u nadležnosti BiH.

– Smislili su da naprave jednu brljotinu koju čine zajedno Amerikanci i muslimani u Sarajevu i sad pokušavaju da nametnu taj narativ kako je nešto BiH nadređena entitetima – naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske poručio je da se to nije dešavalo i da se tako nešto neće ni desiti.

– To nije istina, to je prevara i podvala. Ohrabrujem ih da nastave tako, jer je to najbolji način da sruše BiH, što treba da se desi – poručio je Dodik.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je u razgovoru sa kongresmenom Majklom Tarnerom rekao da su “sankcije pojedinim političarima u BiH nisu najsrećnije rješenje, ali da jesu nužne u slučajevima kada pojedinci, poput Milorada Dodika, ugrožavaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nastavi čitati

Politika

KVALITETNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA PRIORITET: Šeranić razgovarao sa predstavnicom Ujedinjenih nacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je danas u svom kabinetu sa rezidentnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u BiH Ingrid Mekdonald.

Tokom sastanka naglašena je kvalitetna saradnja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i misije Ujedinjenih nacija u BiH, te je razgovarano o daljim zajedničkim aktivnostima, u skladu sa politikama i strategijama Vlade Republike Srpske.

Sagovornici su se usaglasili da pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu ostaje prioritet u radu, pri čemu posebno važnu ulogu imaju kvalitet kadra i njegova stalna edukacija. Ocijenjeno je da je zajednička vizija održivi sistem u oblasti javnog zdravstva.

Šeranić je Mekdonald upoznao sa svim što je u prethodnom periodu urađeno u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj, naročito u pogledu inoviranja zakonodavstva i postizanja balansa između efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite. On je ocijenio da je Republika Srpska vrlo blizu vizije Ujedinjenih nacija koja se odnosi na univerzalnu pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, s obzirom na to da pruža jako širok obim prava osiguranika, te da su u vrijeme pandemije virusa korona svi građani bili zdravstveno osigurani.

Mekdonald je istakla opredijeljenost misije Ujedinjenih nacija u BiH za nastavak podrške i saradnju na različitim projektima.

Nastavi čitati

Aktuleno