Connect with us

Društvo

Vlada hitno kupuje hranu od 975 firmi u Ministarstvu trgovine

Ulje, brašno, šećer, riža, so, palenta, konzerve hrane te sredstva za ličnu higijenu samo su neki od proizvoda za čijom će nabavkom posegnuti Vlada Srpske u idućoj godini u slučaju poremećaja na tržištu.

Na području RS, tačnije na 52 lokalne zajednice, već je formirana lista od 975 privredna subjekta koji će biti uključeni u plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za 2023. godinu, a koji je Vlada RS usvojila na jučerašnjoj sjednici.

– Planom interventnih nabavki sačinjena je lista od 975 dobavljača u 52 grada i opštine. Lokalne zajednice Kupres, Oštra Luka, Rudo, Istočni Drvar, Kalinovik, Petrovac, Kneževo, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Krupa na Uni i Stanari izjasnile su se da nemaju registrovanih privrednih društava koja su organizaciono i kadrovski osposobljena za snabdijevanje. Interventno djelovanje u ovim opštinama će, u slučaju potrebe, uslijediti u skladu sa odredbama zakona – kazali su “Glasu” u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Podvukli su da je osnovni cilj plana interventnih nabavki kreiranje kontinuiranog snabdijevanje tržišta Srpske proizvodima, robom i sredstvima koji su neophodni za zadovoljavanje osnovnih potreba stanovništva i privrede u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu.

– Roba koja je predmet interventnih nabavki podijeljena je u tri grupe. Riječ je o industrijsko-prehrambenim i neprehrambenim proizvodima za stanovništvo, robi za privredu te nafti i naftnim derivatima – naveli su u Ministarstvu trgovine.

Industrijsko-prehrambeni i neprehrambeni proizvodi su osnovne životne namirnice neophodne za ishranu, a to su ulje, brašno, šećer, riža, so, palenta, konzerve hrane te sredstva za ličnu higijenu.

Vlada Srpske je i u toku ove godine u sklopu interventnih nabavki kupila velike količine hrane, koje su donirane socijalno ugroženim porodicama, ali i Crvenom krstu RS te velikom broju javnih kuhinja na području RS. Ta nabavka je uslijedila zbog poremećaja na tržištu usljed enormnog poskupljenja hrane. Prema ranijim najavama iz Vlade Srpske za interventne nabavke u ovoj godini utrošeno je više od 15 miliona maraka.

Robne rezerve

Srpska nema rezerve hrane, jer je javno preduzeće Robne rezerve u stečaju završilo još 2017. godine i on još uvijek nije okončan. Te godine RS je usvojila Zakon o interventnim nabavkama. Tim zakonom nije predviđeno postojanje stalnih zaliha robe, kako je to bilo definisano Zakonom o robnim rezervama. Umjesto toga omogućena je hitna nabavka robe u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija.

Društvo

Vlada Srpske traži dozvolu izvoza peleta na dva mjeseca

Vlada Republike Srpske donijela je zaključak i uputila ga u Savjet ministara BiH od kojeg traži da za drvni sortiment pelet dozvoli izvoz u periodu od 60 dana.

Kako je saopšteno, Vlada traži da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

“Takođe, Vlada Republike Srpske traži od Savjeta ministara BiH da se uvedu izvozna ograničenja za šumski drvni sortiment ogrevno drvo za period od 1.12.2022. godine do 31.12.2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima”, stoji u saopštenju.

Podsjećamo, zabrana izvoza peleta u cijeloj BiH na snazi je od 15. juna, a na zahtjev vlada oba entiteta odluka je produžena do kraja januara 2023. godine.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene nafte u PONOVO U PORASTU

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su porasle za više od tri odsto nakon što je na snagu stupila nova runda sankcija protiv Moskve i ograničenje cijena na rusku naftu.
U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 85 centi i sada je 83,53 dolara po barelu.

U NJujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 68 centi i iznosi 77,62 dolara po barelu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta ograničila je cijenu ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu, s ciljem da smanji kapacitete Moskve za sukob u Ukrajini, ali je Rusija saopštila da neće poštovati tu regulativu i po cijenu da prekine proizvodnju.

Ograničenje cijene nafte usvojile su članice G7, EU i Australija.

Nastavi čitati

Društvo

FANTASTIČAN PROVOD NA JAHORINI! Željko Joksimović doveo atmosferu do USIJANJA! (FOTO)

Sinoćnji koncert Željka Joksimovića na Jahorini bio je pravi spektakl. Pred sam koncert održana je i pres konferencija kojoj su pored izvođača, direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevnaića, predsjednika Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljka Eleka, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike

Srpske prisustvovali i Nedeljko Ćorić i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac.

-Iza nas su tri dana sjajnog provoda tokom kojih je Jahorina ponovo pokazala da je centar zbivanja, ali i cenatr okupljanja ljudi različitih nacionalnosti, interesovanja i starosnih kategorija. Imali smo priliku uživati u fantastičnom koncertu Marije Šerifović, veče prije toga naši gosti su đuskali uz hitove Prljavog kazališta, dok je prvu veče “Jahorina Ski Opening”-a obilježio nastup Dejana Lazovića, (Zli Pevač). Kada biramo izvođače za Jahorinu osluškujemo želje naših gostiju – Marija i Kazalište su prvi put nastupali na Jahorini dok smo za Željka dobili mnogobrojne upite iako smo imali priliku i ranije da ga ugostimo na našoj planini, rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina.
Serija spektakularnih nastupa na Jahorini završena je koncertom sjajnog Željka Joksimovića, koji je atmosferu doveo do usijanja!
Popunjen do posljednjeg mjesta, koncertni šator bio je centar predivne muzike, odličnog raspoloženja i fantastičnog izvođenja bezbroj muzičkih hitova od strane ovog nevjerovatnog umjetnika, čiji se nastup nestrpljivo očekivao već nekoliko godina!
Radostan što je opet sa jahorinskom publikom, Željko Joksimović, još jednom je pokazao zašto je upravo jedan od omiljenih izvođača ove planine!

Nastavi čitati

Aktuleno