Connect with us

Politika

Vlada osnovala još jednu insitituciju koja će se finansirati iz budžeta

Reklamni prostor


Nekoliko mjeseci nakon što je najavila osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu, Vlada Republike Srpske je i formalno registrovala novu ustanovu čiji će se rad finansirati iz republičkog budžeta.

Vlast je uplatila osnivački ulog od 1.000 maraka, a obavezala se i kako će obezbjediti poslovne prostorije za rad.

Zavod se osniva kao razvojna ustanova radi praćenja, unapređivanja, planiranja, podsticanja razvoja i obavljanja istraživačkih i stučnih poslova u oblasti socijalne zaštite”, navodi se u odluci o osnivanju.

Inače, Zavod može obavljati djelatnosti izdavanja knjiga, časopisa i publikacija, programiranjem, obradom podataka, istraživanjem tržišta, ispitivanjem javnog mnijenja i slično.

Za sada se ne zna ko će sve činiti upravu.

Imenovanje rukovodećih organa izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Do tada, posebnom odlukom biće imenovani vršioci dužnosti”, stoji u odluci.

Podsjećamo, vlast je u aprilu ove godine najavila osnivanje ove ustanove.

Pravdajući ovaj potez oni su tada kazali kako im je to obaveza proistekla iz Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i Programa ekonomskih reformi. Takođe, kako su ranije poručili, ovakav vid institucije u oblasti socijalne zaštite imaju zemlje regiona.

Opozicija u Srpskoj ovu ideju nije gledala blagonaklono. Tako je predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio kako je riječ o rasipanju javnog novca koji se mogao upotrijebiti za rasterećenje nameta za građane.

Pored Zavoda, Vlada je ove godine osnovala i Centar za društveno-politička istraživanjaa koji se bavi dešavanjima iz proteklog rata.

CAPITAL: D. Tovilović

Politika

EU postavlja ultimatum Srbiji: Nema pristupnih pregovora dok Beograd ne uvede sankcije Rusiji

Reklamni prostor


Evropski parlament (EP) će tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Ovo stoji u nacrtu izvještaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja, a u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid.

– Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije – ističe se u nacrtu izveštaja.

Oko ovog dokumenta će zastupnici EP raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u toku novembra.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice niti ostale evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga po veličini grupacija u EP je već saopštila da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i najavili da će se to uvrstiti u predstojećem izveštaju EP o proširenju

Nastavi čitati

Politika

Gradonačelnik Novog Sada poželio Nešiću sreću na izborima

Reklamni prostor


Predsjednik DNS-a Nenad Nešić i gradonačelnik Novog Sada i potpredsjednik SNS, Miloš Vučević sastali su se u Novom Sadu i u prijateljskom razgovoru još jednom potvrdili značaj bratskih veza i saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Ta saradnja je naš dugoročni zavjet i ne smije zavisiti od dnevnopolitičkih promjena. Srbija to razumije i mi smo joj na tome zahvalni. Zahvalan sam i mom prijatelju Milošu Vučeviću na velikoj podršci koju grad Novi Sad pruža našim studentima i ljudima ovdje u Novom Sadu.”, istakao je Nešić.

Vučević i Nešić razgovarali su i o izbornoj kampanji u Republici Srpskoj i složili se da su ekonomija i interesi opstanka srpskog naroda i Republike Srpske najvažnije teme, te je gradonačelnik Novog Sada poželio predsjedniku DNS-a sreću na predstojećim izborima.

Pored sastanka sa gradonačelnikom Novog Sada, kandidat DNS-a za člana Predsjedništva BiH je tokom posjete Srbiji gostovao na televiziji Pink gdje je predstavio i građanima Srbije i građanima Republike Srpske koji žive u Srbiji potrebu da Republika Srpska izađe iz crno bijelog filma u kojoj se zbog političkih svađa i podjela nalazi godinama i da se napokon ogrne crveno plavo bijelom trobojkom napretka i krene putem Srbije.

Nastavi čitati

Politika

Bisera Turković objavila knjigu “Moj životni put“! Da li je opisala i kako je stekla imovinu?

Reklamni prostor


Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković objavila je knjigu “Moj životni put – sjećanja, svjedočenja, dokumenti”.

Radi se o djelu koje je neka vrsta autobiografije, prenosi Kliks.

U knjizi Turković opisuje svoje porijeklo i odrastanje, odlazak u Australiju te detalje iz period s početka 1990-ih te ratnog perioda.

Turkovićeva u knjizi iznosi i detalje o saradnji sa Alijom Izetbegovićem.

U tom kontekstu Turković u knjizu opisuje neke od susreta Franje Tuđmana sa Alijom Izetbegovićem te objavljuje kompetne transkripte razgovora. Jedan od tih sastanaka koji je opisan je i onaj održan 24. aprila 1993. godine za koji kaže da je trajao do duboko u noć te da je situacija bila dramatično napeta. Sastanku su prisustvovali i Mate Boban, predsjednik HZ Herceg Bosne, Lord Oven i general tzv. Armije RBiH Sefer Halilović. U knjizi je objavljen kompletan transkript razgovora.

Sve te detalje Turković je opisivala iz svoje pozicije i uloga u kojima se nalazila.

Izdavač je „Dobra knjiga“, a promocija će biti održana u četvrtak, 29. septembra u 14 sati u Uniticu u Sarajevu.

Nastavi čitati

Aktuleno