Connect with us

Politika

Vlada RS neefikasna u prvih 100 dana rada

Neaktivnost, netransparentnost i upućivanje u proceduru izmjena Krivičnog zakona kojima se kriminalizuje uvreda i kleveta obilježili su prvih 100 dana rada Vlade Republike Srpske, a koja, prema ocjenama, nije ispunila očekivanja i nije uradila nešto vrijedno pažnje na počecima mandata.

“Pojedina ministarstva nisu ispunila očekivanja i na terenu njihov rad nismo primijetili. Intenzitet sastajanja i razgovora daleko je niži nego što je to bilo prošle godine, recimo, i to samo govori da nekim ministrima privreda nije na prvom mjestu, a bez poboljšanja stanja u privredi teško je govoriti o napretku i boljem životu”, rekao je za “Nezavisne novine” Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Za novinare pitanje šta je Vlada Republike Srpske radila 100 dana je, kako kažu, i više nego lako jer uglavnom je popunjavala svoje redove i izvršavala želje i naloge iz Palate Republike Srpske te objavljivala nacrte zakona.

“Kažem objavljivala jer nije jasno ko i gdje piše rješenja koja su obilježila ovih zadnjih mjesec dana rada. Ponovo imamo zatvorenu Vladu, premijera koji daje izjave samo pojedinima te ministra pravde koji govori o transparentnosti dok i sam ne zna ili neće da zna šta to znači. Video-izjave se šalju mailom, unaprijed snimljene i bez mogućnosti pitanja”, rekla je novinarka Snežana Mitrović.

Ona kaže da je nešto i realizovano, a to su besplatni prenatalni testovi, naknada za nezaposlene roditelje, ali istovremeno da mjere protiv inflacije nisu vidljive te da nije bilo pompeznog obračuna sa neradnicima u javnom sektoru.

“Nismo vidjeli ni provjeru diploma ministara i direktora koji su pod lupom javnosti. Nismo ih vidjeli na djelu, ali smo čuli mnogo informacija da je ova vlada pred istekom roka trajanja. Čak se spekuliše i o budućem premijeru, ali nije prvi put”, rekla je Mitrovićeva za “Nezavisne novine”.

Inače, Vlada Republike Srpske, na čijem čelu je Radovan Višković, izabrana je 21. decembra i odmah na početku upala je u probleme.

Naime, bila je primorana da odmah mijenja ministre, i u jednom trenutku bila je bez čak tri ministra od ukupno 16 resora.

“Neprimjetna, i osim nekoliko zakona koji su uzburkali javnost, posebno izmjena Krivičnog zakona, ne bi znali da je Vlada bilo šta radila. Prolazna ocjena je samo zato što su redovno isplaćivali plate i nemamo problema u tom smislu da nema isplata plata, kao i penzija. Očekivali smo da ćemo dobiti neku novu poresku politiku u uvođenje najnižih poreskih osnovica, pogotovo za radnike u realnom sektoru, kako bi onemogućili fenomen koverte, i te najave smo vidjeli i u ekspozeu premijera”, rekao je za “Nezavisne novine” Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

U Privrednoj komori Republike Srpske rekli su nam da je još rano za ocjene te da će se nešto konkretnije moći reći kada prođe šest ili devet mjeseci rada, a do tada, kako ističu, treba sačekati i nadati se da će početi sprovoditi Program ekonomskih reformi koji je usvojen.

“Suština je da se radi o Vladi kontinuiteta. Teško je ocijeniti rad u prvih 100 dana. Nekoliko ministara je već duže tu i započeli su neki procesi izrade zakona i podzakonskih akata. Program ekonomskih reformi je usvojen i očekujem da se programski i reformski zadaci i zakonska rješenja iz tog dokumenta sprovedu. Po podršci privredi moći ćemo suditi o radu Vlade i vjerujem i mislim da će se ići u tom pravcu jer značajna sredstva su izdvojena za poljoprivredu, zatim za podsticaje digitalizaciji i tehnološkom napretku te tu očekujemo pomake”, rekao je za “Nezavisne novine” Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, i zaključio da ako se budu držali onoga što je u Programu ekonomskih reformi biće dobro.

Dodik: Ostvarili svoje ciljeve
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ocijenio je da je Vlada u izazovnim vremenima ostvarila sve svoje ciljeve i istakao da je Srpska stabilna.

Dodao je da potpuno podržava rad Vlade i da smatra da su aktuelni i drugi izazovi koji su bili teški riješeni na pravi način.

“Republika Srpska je stabilna, izmiruje sve svoje obaveze i nema kratkoročnih problema”, rekao je Dodik, osvrćući se na prvih 100 dana rada Vlade RS.

Politika

POLOŽIO ZAKLETVU: Amidžić novi ministar finansija

SNSD-ov Srđan Amidžić imenovan je za ministra finansija u Savjetu ministara BiH.

Na hitnoj sjednici PD PS BiH potvrđeno je imenovanje ministra finansija i trezora BiH Srđana Amidžića. Prema ranijem dogovoru stranaka koje čine koaliciju, ova pozicija pripada SNSD-u.

Za imenovanje Amidžić je dobio 23 glasa, a 18 je bilo protiv.

Ranije je Komisija za imenovanje sa sedam glasova za, dala preporuku za potvrđivanje Srđana Amidžića na ministarsku poziciju.

Amidžić na ovu poziciju dolazi nakon što je Zoran Tegeltija 15. juna preuzeo dužnost direktora UIO.

Amidžić je rekao da će mu prevashodni cilj na ovoj funkciji biti da što prije budu završeni operativni zadaci unutar Ministarstva u vezi sa pripremom budžeta za narednu godinu.

On je naglasio da ga čeka mnogo posla kada je riječ o budžetskom kalendaru koji je zgusnut, te da se mora raspravljati i o zahtjevima koje su dostavili budžetski korisnici.

– To je strašno mnogo posla sa uigranom ekipom, a ja treba samo da toj ekipi pomognem da se taj posao privede kraju – rekao je Amidžić.

Amidžić nije želio da komentariše navode da je njegovo imenovanje uslovljeno “političkom trgovinom”, naglašavajući da je ono što je bilo vezano za raspodjelu ministarstava u Savjetu ministara bilo dogovoreno ranije.

Nastavi čitati

Politika

BOBANA ĆIBIĆ O TRGOVSKOJ GORI”Institucije Srpske i BiH dokazuju rizik, nema podrške EU”

Poslanik Narodne partije Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić izjavila je danas da nema sumnje da odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životnu sredinu, ali da teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope.

Ćibićeva je izjavila Srni da se problem u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na toj lokaciji mora rješavati u saradnji sa pravnim i ekspertskim timom i svim institucija Republike Srpske i BiH.

Ona je dodala da treba uzeti u obzir i da je u pitanju seizmološki aktivno područje.

-Ukoliko bi Hrvatska uspjela u namjeri da na lokaciji Trgovska gora odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, to područje bilo bi crvena tačka na geografskoj karti, koju će izbjegavati svi investitori, a dovodi se u pitanje i poljoprivredna proizvodnja na tom području,, rekla je Ćibićeva, koja je juče prisustvovala tematskoj sjednici Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine.

Ćibićeva je u ime skupštinskog Odbora za lokalnu samoupravu , čiji je ona predsjednik, potvrdila da su opštine u slivu rijeke Une, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica i druge, spremne da aktivno pomognu napore institucija Republike Srpske da spriječe izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na samoj granici BiH.

-Ne sumnjam da će se opštine aktivno uključiti u proces dodatnih istraživanja koji će potvrditi da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava nijedan parametar da bi se tamo izgradilo odlagalište nuklearnog otpada. Na žalost, teret tog dokazivanja nose pravni i ekspertski timovi i institucije Republike Srpske i BiH, bez razumijevanja i podrške institucionalne Evrope, rekla je Ćibićeva.

Ona je potvrdila da će Odbor Narodne skupštine za zaštitu životne sredine u narednih sedam do 10 dana donijeti zaključke sa tematske sjednice o aktivnostima nadležnih institucija Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Srpskom i BiH, te da će tom pitanju biti posvećena dodatna pažnja.

Nastavi čitati

Politika

PROBILI USTAVNI ROK? Federacija BiH bez Vlade, Lendo ne da potpis Lidiji

Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH uputila je Predstavničkom domu Parlamenta FBiH odluku o imenovanju Vlade FBiH i pored toga što nije dobila potpis Refika Lende, potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

U svojoj odluci, Bradara je navela da je zatražila saglasnost oba potpredsjednika FBiH te da je dobila saglasnost od Igora Stojanovića, potpredsjednika iz reda srpskog naroda. ali da Lendo odbija dati tu saglasnost.

Samo dan ranije, SDA iz koje dolazi i Lendo, zaprijetila je Bradari da će u slučaju da pošalje odluku o imenovanju Vlade FBiH pred Parlament, protiv nje podnijeti krivičnu prijavu.

Rok za imenovanje Vlade Federacije BiH po Ustavu FBiH ističe sutra, a s obzirom da Lendo neće da da svoj potpis, pitanje je kako će se sve završiti, odnosno hoće li taj rok biti probijen što ne bi bilo prvi put, ili će se rješenje tražiti u nametanju odluka od strane Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Nastavi čitati

Aktuleno