Connect with us

Politika

Vlade FBiH još ni na vidiku

I dok je formiranje Savjeta ministara BiH pri kraju jer stranke već predlažu imena ministara, izbora Vlade Federacije BiH još nema ni na vidiku, s obzirom na to da nije poznato kada će i da li će u skorije vrijeme biti izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Konstitutivna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH biće nastavljena danas, a Doma naroda Parlamenta FBiH 17. januara, međutim, sudeći prema dnevnom redu, ništa suštinski se neće desiti, odnosno Federacija BiH neće u skorije vrijeme dobiti predsjednika i potpredsjednika, što je preduslov za imenovanje mandatara u Federaciji BiH.

“Ne znamo još ništa. Uslovi za sazivanje sjednice Doma naroda su se stekli. To će biti svečana sjednica, biće podijeljeni sertifikati, položena zakletva i ne znam hoće li se dalje ići u izbor radnih tijela”, rekla je Vesna Saradžić, novoizabrani delegat u Klubu Srba u Domu naroda FBiH.

Nakon što se sazove sjednica, podijele sertifikati i položi zakletva, trebalo bi da se pristupi izboru radnih tijela, a nakon toga i izboru delegata za Dom naroda BiH. Ipak, suština je izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, od čega barem za sada nema ništa jer stranke koje su dogovorile koaliciju, odnosno HDZ i “osmorka”, u prvom krugu nemaju dovoljno ruku za taj posao.

“Pitanje je kada će sve to doći na dnevni red i kada će biti izabrani predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH. Nije isključeno da se zbog političke kalkulacije sjednica Doma naroda i ne održi, a onda se već krše i rokovi predloženi Ustavom FBiH i sve bi se dodatno moglo zakomplikovati. SDA će imati svog kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednika FBiH i u Domu naroda FBiH imaju dovoljno ruku za to, ali nemaju u Predstavničkom domu i onda je moguće da se kompletna procedura predlaganja ponovi”, ispričao je “Nezavisnim” sagovornik iz Doma naroda FBiH, dodajući da će vjerovatno prije biti formiran Savjet ministra BiH nego Vlada FBiH.

Podsjećanja radi, Vlada Federacije BiH već petu godinu praktično je u tehničkom mandatu i zbog nemogućnosti dogovora, nakon izbora 2018. godine, nikada nije formirana. Da bi se to spriječilo u budućnosti, Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, u izbornoj noći nametnuo je izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH, međutim, kako stvari sada stoje, procesi nisu otkočeni. Prema nametnutim Šmitovim odlukama, u prvom krugu za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH potrebno je po 11 ruku od ukupno 23 iz klubova Hrvata, Srba i Bošnjaka, a s obzirom na to da “osmorka”, koja će biti dio buduće vlasti, u Klubu Bošnjaka ima samo deset ruku, vrlo vjerovatno je da će SDA predložiti svog kandidata koji neće dobiti podršku u Predstavničkom domu, gdje “osmorka” i HDZ imaju većinu. Nakon što se ne izabere predsjednik i potpredsjednik FBiH u prvom krugu i sa 11 ruku u Domu naroda, ta granica se spušta na sedam delegata, pa onda na četiri delegata i sve to može trajati mjesecima.

Da će SDA predložiti svog kandidata u prvom krugu u ovoj stranci najavili su još ranije i to im, s obzirom na to da sa DF-om imaju 13 od ukupno 23 ruke, niko ne može osporiti. O imenu kandidata za predsjednika FBiH juče je razgovarao i Kolegijum SDA, a na današnjoj sjednici Predsjedništva te stranke vjerovatno će i glasati o tome da aktuelna potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović ostane njihov kandidat.

Što se tiče Predstavničkog doma FBiH, na današnjoj sjednici jedina preostala tačka je izbor radnih tijela.

Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Predstavničkog doma FBiH, rekla je da se radna tijela moraju formirati prema tačno utvrđenoj tablici koja podrazumijeva odnos svih stranaka u radnim tijelima, što je vrlo zahtjevan proces.

“Kako bismo počeli održavati redovne sjednice, preduslov je da imamo radna tijela, jer ona razmatraju određene tačke”, rekla je Marinković Lepićeva, a prenosi Fena.

Podsjećanja radi, Mirsad Zaimović iz SDA, predsjedavajući konstitutivne sjednice Predstavničkog doma FBiH, prekinuo je sjednicu 1. decembra, nakon čega su poslanici SDA napustili zasjedanje. Na toj sjednici novoizabrani poslanici položili su zakletve i izabrali rukovodstvo doma, koje pored Marinković Lepićeve čine i Edina Gabela iz SBiH i Mladen Bošković iz HDZ-a.

Forto predložen za ministra
Edin Forto, predsjednik Naše stranke, i zvanično je predložen za ministra transporta i komunikacija BiH.

Predsjedništvo Naše stranke u ponedjeljak naveče održalo je sjednicu na kojoj je razgovarano o učešću u vlasti na državnom nivou i jednoglasno je donesen zaključak da Forto bude predložen za ministra.

Forto trenutno obavlja i funkciju premijera Kantona Sarajevo i njegovim odlaskom u ministarstvo to mjesto biće upražnjeno i vjerovatno će pripasti nekoj od stranaka “osmorke”.

Politika

DODIK SUTRA U DRAKULIĆU: Obilježavanje 81 godine od pokolja Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovaće sutra obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac.

Dodik će prisustvovati obilježavanju 81 godine od stradanja Srba u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću, najavljeno je iz Biroa predsjednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U Drakuliću kod Banjaluke sutra će biti služen pomen za 2.315 Srba, među kojim 551 dijete, koje su prije 81 godinu na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile ustaše u tom mjestu, kao i u naseljima Šargovac, Motike i rudniku Rakovac.

Program obilježavanja počinje u 9.00 časova služenjem liturgije u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, najavljeno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, u 12.10 časova predviđeno je polaganje vijenca i cvijeća, a 12.20 časova obraćanje zvaničnika.
Novosti

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆN NAPAO VLAST “Nema tog poreza, koji može da zadovolji NJIHOVE APETITE”

Nema bogate zemlje sa siromašnim stanovnicima i nema tako visokog poreza koji može da zadovolji apetite korumpirane vlast. Reći da bogate zemlje imaju velike poraze, kao što je to rekao predsejednik Republike Srpske, lijepo zvuči ali kad bismo mi danas živjeli kao u Norveškoj ili Skandinaviji, istakao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a, nakon sjednice Koordinacionog odbora SDS IJ3.
On je istakao da unutarstranački izbori u SDS teku po planu i da je sastanak u Banjaluci drugi u nizu sastanaka po regiijama.

“Postoje sredine gdje su unutarstranački izbori već poodmakli i to je slučaj u 20 dobro organizovanih odbora SDS. Postoji jedan dio opštinskih i gradskih organizacija gdje proces unutarstranačkih izbora teče nešto sporijom dinamikom”, pojasnio je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je kazao da će cjelokupan izborni proces biti završen tokom maja velikom Skupštinom Srpske demokratske stranke.

Govoreći o opozivu gradonačelnika Bijeljine, Miličević je kazao da će SDS organizovano ući u odbranu kutija na referendumu.

“Skupštinska većina u Bijeljini je jedna interesna grupa koju čine vladajuće partije kojima je Bijeljina i njen budžet plijen a ne razvojna sredstva za jednu lokalnu zajednicu. Ozbiljno smo se organzovali u odbrani sadržaja kutija jer ako to ne uradimo bićemo pokradeni. Ja sam to doživio u Tesliću, na referendumu 2019. kada je bez obzira na razliku u moju korist, od četiri hiljade glasova, jedva spriječena izborna krađa. Izborni zakon omogućava svaku vrstu izbornih krađa i naš zahtjev će biti izmjena izbornog zakona koji dopušta ove malverzacije”, poručio je lider SDS-a.

On kaže da zagovara racionalniji pristup kada je u pitanju opozicioni rad i da SDS neće samo kritikovati.

“Nudićemo rješenja i po pitanju izmjena izbornog zakona ali i po pitanju raspodojele sredstava iz PDV-a. Predložićemo da se limit za ulazak u naplatu PDV-a poveća sa dosadašnjih 50 hiljada na 100 hiljada KM. Nakon toliko godina, tolikih poskupljenja i inflacije to više nije realan okvir koji sve teže nose privredni subjekti. Taj naš prijedlog će pomoći privrednicima da podnesu teret krize“, pojasnio je Miličević.

Nastavi čitati

Politika

GRADONAČELNIK U ŠVAJCARSKOJ! Prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, koji organizuju Udruženje Banjalučana u Švajcarskoj.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice.

Gradonačelnik Stanivuković kazao je da se raduje svakoj prilici da dođe i da se sretne sa našim narodom u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta.

-To je dragocjeno da se putem naše crkve, vjere, tradicije, kulture i običaja povezujemo među našim narodom kako bi držali tu jednu nit povezanosti, kako bismo uvijek gledali u našu maticu Srbiju, Republiku Srpsku i kako bismo uvijek naš narod držali okupljenog oko naše suštinske ideje od koje nikada ne smijemo da odustanemo, a to je da živimo svoji na svome u svojim zemljama – poručio je gradonačelnik, koji drugu godinu zaredom prisustvuje u Cirihu obilježavanju Dana Republike Srpske.

Naveo je da je činjenica da nas prilike i neprilike tjeraju negdje drugdje i da je danas to naša realnost.

-Ali danas mogu da posvjedočim koliko naš narod ovdje u Cirihu u Švajcarskoj, u Njemačkoj, u Austriji, gdje god sam bio ovih dana, gleda u Republiku Srpsku, živi Banju Luku i druge gradove u Republici Srpskoj, svaki grumen i pedalj Republike. Naš narod se ovdje osamostalio, očvrsnuo, kupio zemlju, napravio crkvu, ali ipak gleda u svoje zemlje i želi da se vrati. To je taj korijen. Lišće se vraća svom korijenu, narod se vraća svom korijenu. Upravo je to najsnažnija poruka koju sam ovdje čuo – naglasio je on.

Brojni su izazovi, ističe, kako našeg naroda u Republici Srpskoj, tako i u dijaspori.

-Izazovi su slični, ako ne i veći kod našeg naroda ovdje. Preko 30.000 potpisa Bošnjaka, raznih udruženja je sakupljeno da se Dani Republike Srpske ovdje ne obilježavaju. Kome to smeta? Mi smo se okupili ovdje zarad crkve, zarad ljudi, vjere, ekonomije, privrede, uzajamnog podržavanja i poštovanja, a ne protiv bilo koga drugog. I film „Republika Srpska: Borba za slobodu“ je samo film o nama, gdje živimo, šta nam se desilo i kuda želimo da idemo, a ovdje se brani njegovo prikazivanje. Mi nemamo durge ambicije osim da smo svoji, da imamo svoje, da nam niko ne smije i ne može to zabraniti – poručio je gradonačelnik.

Dodaje da ga ohrabruje svaki stisak ruke svakom Srbinu, kojeg je sreo u dijaspori.

-To je stisak ruke koji jača naše odnose, koji nas povezuje i koji šalje jednu univrezalnu poruku – da mi imamo viši cilj, da se ne umaramo od ideje da se borimo za naše istinske vrijednosti, za održavanje jezika, pisma, tradicije, kulture – naveo je grdaonačelnik, dodajući da će i ovom prilikom imati više sastanaka o ekonomskim temama.

Protojerej-stavrofor Miroslav Simijonović, nastojatelj Hrama Uspenja Presvete Bogorodice – kazao je da je crkva majka našeg naroda.

-Politika se bavi interesima, a crkva se bavi božanskom ljubavlju. Jedino što možemo da damo od sebe jeste ljubav, ljubav prema našem narodu, ali i prema svim drugima bez obzira na to koje su vjeroispovijesti i vjere. S tim u vezi nama je crkva u dijaspori kao djelić domovine naše i tako mnogi ljudi koji dolaze u Hram dolaze radi vjere, a takođe i tu govore srpski jezik i pričaju sa ljudima koji su njima poznati, upoznaju nove i na taj način mi opstajemo – kazao je protojerej Simijonović.

Naglašava da bez otadžbine, onih rodnih mjestaa, oni ne bi mogli da funkcionišu.

-To je jedna sinergija otadžbine i dijaspore. Zato je veoma važno da nam otadžbina bude mirna i stabilna, jer onda će roditelji sa ponosom da govore o korijenima djeci koja su rođena ovdje u Švajcarskoj. Pozdravljam ovu aktivnost obilježavanja Dana Republike Srpske ne ulazeći u političke stavove pojedinih naroda i to ne bi trebalo da nam bude fokus, nego Sveti arhiđakon Stefan, da uznesemo slavu Gospodu i svetiteljima. Radi toga i slavimo slave, jer nas oni čuvaju, prvenstveno, u vjeri – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno