Connect with us

Društvo

Vlade oba entiteta traže da zabrana izvoza peleta bude produžena

Reklamni prostor


Sve izvjesnije je da će zabrana izvoza peleta iz BiH koja je na snazi do 22. septembra biti produžena jer su vlade Republike Srpske i Federacije to zvanično zatražile od Savjeta ministara. Međutim, za razliku od federalne, Vlada RS predlaže rok do kraja oktobra.

Vlada Republike Srpske Savjetu ministara dostavila je Informaciju o potrebi produženja mjere zabrane izvoza trupaca i peleta, dok bi za ostale drvne sortimente zabrana bila dozvoljena.

“Ministarstvo je mišljenja da se nakon isteka važenja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, dozvoli izvoz energenata na bazi drveta osim za pelet, dok bi zabrana izvoza trupaca ostala na snazi, sa predloženim rokom do 31.10.2022. godine”, piše u informaciji koja nam je dostavljena iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vlada je već ranije informisala javnost da predlaže da bude dozvoljen izvoz drveta za ogrev.

“Na osnovu informacija o stanju na tržištu može se konstatovati da se domaćim potrošačima nudi dovoljna količina cijepanog drveta po dogovorenoj cijeni, što nije slučaj sa ponudom peleta”, navode u Ministarstvu.

Pojašnjeno je da je 7. septembra Privredna komora obavijestila Ministarstvo da se na lagerima više od 200 proizvođača cijepanog drveta u Republici Srpskoj nalazi više od 100.000 paleta ogrevnog drveta koje su u fazi propadanja zbog same prirode ovog proizvoda.

“Za razliku od cijepanog ogreva, pelet zbog načina pakovanja nije podložan propadanju”, kažu u ministarstvu.

Na sastanku predstavnika komore predloženo je da se omogući izvoz ogrevnog drveta uz obavezu podmirenja domaće tražnje po cijeni od 180 km bez PDV-a po paleti. Na sastanku predstavnika Vlade RS i više od 300 predstavnika drvoprerađivača održanog u Romanovcima, dodatno su predočeni argumenti za omogućavanje izvoza cijepanog drveta.

“Takođe, tokom proteklog perioda ovo Ministarstvo zaprimilo je veći broj pritužbi od preduzeća Eko Toplane – Banjaluka, ‘Destilacija’ – Teslić i ‘RS Silikon’ – Mrkonjić Grad, a koje se odnose na ugroženost snabdijevanja sirovinom i nepoštivanje potpisanih ugovora o isporukama. S tim u vezi Ministarstvo insistira na striktnoj i prioritetnoj realizaciji ugovora od strane JPŠ „Šume RS“ a.d. Sokolac prema strateškim preduzećima”, kažu u Ministarstvu.

Što se tiče trupaca, ministarstvo je izričitog stava da se izvoz, zbog zaštite domaće drvne industrije, treba zabraniti u dužem vremenskom periodu.

Vlada Federacije BiH još ranije je utvrdila prijedlog kojim traži da se produži važeća zabrana izvoza šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta, ali do kraja godine i pod istim uslovima, uz obrazloženje da se proizvođači ogrjevnog drveta i peleta “ne ponašaju fer i korektno na tržištu BiH, kao i da njihovo ponašanje može dovesti do enormnog rasta cijena tih energenata, te ugroziti snabdijevanje građana BiH”.

Proizvođači nezadovoljni
Proizvođači peleta, podsjećamo, traže da se izvoz dozvoli kako bi nagomilane zalihe mogli prodavati na evropskom tržištu po duplo većim cijenama. Isti slučaj je i sa prodavcima ogrjevnog drveta koji trpe pritisak zbog ugovora i dogovorenih poslova, te preuzetih avansa.

Stanovništvo u BiH takođe trpi, ali od visokih cijena (pelet je prošle godine bio duplo jeftiniji) i otežane nabavke. Mnogi su čekali da cijena peleta bude snižena nakon što je zabrana prije tri mjeseca stupila na snagu i nisu se snabdjeli.

Kako saznajemo, u Privrednoj komori RS vlada mišljenje da bi trebalo donijeti malo drugačije rješenje od onog koje je na snazi. Priznaju da je potrebno zaštititi domaće potrošače jer nije realno da budu konkurencija onima u EU koji tonu peleta plaćaju 600-700 evra.

Na sastanku u Privrednoj komori RS krajem avgusta dogovoreno je da cijena tone peleta na tržištu Republike Srpske u narednom periodu bude 480 KM plus PDV.

U Asocijaciji proizvođača tada je rečeno da se suočavaju sa nestašicom i cijenom repromaterijala i “da rade na granici rentabilnosti jer je proizvodna cijena tone peleta 450 do 480 KM”.

Sa ciljem zaštite domaćeg tržišta energenata na bazi drveta, kao i zaštite domaćeg drvoprerađivačkog sektora Savjet ministara BiH je 15. juna uz predhodno pribavljenu saglasnost Vlade RS i Vlade FBiH donio Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta („Službeni glasnik BiH“ br.41/22).

Odluka je donesena za period od 90 dana i ista ističe 22. septembra.

(Mondo)

Društvo

Delegacija BiH u Beču iskazala neslaganje sa odlukom Hrvatske o Trgovskoj gori

Reklamni prostor


Delegacija Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH danas je u Beču na plenarnoj sjednici Generalne konferencije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) iskazala neslaganje sa namjerama Hrvatske da gradi skladište radioaktivnog otpada na Trgoskoj gori i zatražila da preispita ovu odluku.
Zamjenik direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović rekao je Srni da je predložena mogućnost traženja zajedničkog rješenja sa vlastima Slovenije na lokaciji Nuklearne elektrane “Krško”.

Tešanović, koji prisustvuje sjednici Generalne konferencije IAEA u Beču, naveo je da je u izjavi delegacije BiH istaknuta posebna zahvalnost IAEA za podršku institucijama u BiH kroz tehničku saradnju, u obliku edukacije, ali i kroz veliku pomoć u neophodnoj opremi, kao što je CT uređaj nedavno doniran bolnici “Srbija” u Kasindolu.

“Ocijenili smo značajnom i našu ulogu u aktivnostima Evropsko-centralnoazijske mreže za radijacionu i nuklearnu sigurnost, gdje BiH predsjedava Radnom grupom jedan, `Unapređenje radijaciona infrastrukture`”, rekao je Tešanović.

Generalna konferencija IAEA u Beču je iskorištena za održavanje i niza drugih važnih sastnaka, a jedan od najznačajnijih je bio sastanak regulatornih agencija za radijacionu sigurnost zemalja jugoistočnog Balkana.

“Ovo je bila odlična prilika da se razgovara o regionalnoj saradnji u ovoj oblasti, kao i da se otvori niz razgovora o drugim, međusobno važnim pitanjima. Sastanak je bio vrlo uspješan, a dogovoreno je da BiH bude domaćin sljedećeg ovakvog sastanka već u prvom kvartalu 2023. godine”, dodao je Tešanović.

Zasjedanju Generalne Konferencije u Beču prisustvuju predstavnici više od 180 zemalja.

Nastavi čitati

Društvo

Voda odnijela most u naselju Debeljaci

Reklamni prostor


Usljed obimnih padavina, koje su se izlile u Ulici Diane Budisavljević u naselju Debeljaci, došlo je do urušavanja mosta, odnosno njegovim urušavanjem stvorena je ogromna rupa, koja ugrožava bezbjednost mještana ovog dijela grada.
Naime, od urušavanja mosta je prošlo 20 dana, ali iako su nadležni postavili traku za oznaku opasnosti, još se čeka sanacija.

Radi se o glavnoj ulici ovog naselja, te kako kaže Dejan Štrbac, član Savjeta ove MZ, za “Nezavisne”, ovuda dnevno prođe i do 2.000 ljudi kao i veliki broj djece na putu za školu.

Kako je Štrbac objasnio, padavine su prouzrokovale rušenje mosta, a dio mosta je odnijela voda.

“Odnesena je ograda mosta, na mjestu gdje je bio most su ostale velike rupe, a kao posljedica ovoga došlo je i do propadanja puta”, ističe Štrbac.

Kako dodaje, nadležna gradska odjeljanja i inspekcije su izlazile na teren, označile trakom mjesto gdje je most bio, ali prema njegovim riječima, poslije toga nije ništa sanirano.

“Ovo predstavlja najveću opasnost za djecu koja ovdje prolaze kada idu u školu, a ako se ovo ne riješi može doći i do obustavljanja saobraćaja”, kaže Štrbac.

Kako je kazao jedan mještanin Debeljaka, pri urušavanju mosta jednu stranu je odnijela voda koja teče asfaltom kada pada kiša.

“Ovdje je prije bio odvodni kanal, koji je vodu odvodio do potoka, ali kada se radio vodovod njega je samo zatrpao izvođač radova, tako da sada voda teče saobraćajnicom”, kazao je on.

Ovdje se, prema njegovim riječima, javlja još jedan problema, a to je mogućnost nastanka klizišta.

“Ovim problemima su ugroženi đaci koji svaki dan idu u školu, zatim gradski autobus na liniji 3B, ali i ostala vozila jer na tom potezu ima više od 500 domaćinstava”, kazao je on.

Sa druge strane, iz grada najavljuju rješenje ovog problema, jer, kako kaže Bojan Kresojević, gradski menadžer, most će u dogledno vrijeme biti saniran.

“Inspekcija je odmah izašla na teren, nakon čega je obaviješteno nadležno odjeljenje, tako da u zavisnosti od dinamike rada možemo očekivati sanaciju”, zaključuje Kresojević.

Foto: Saša Čavrag
bl-portal

Nastavi čitati

Društvo

DOBRODOŠLI U BOSNU! Direktor i profesori namiještali konkurs u školi

Reklamni prostor

Opštinski sud u Tuzli donio je prvostepenu presudu u krivičnom postupku protiv Jasenka Smajića, Omera Delalića i Adise Mehić iz Tuzle, kojom su proglašeni krivim za namještanje zaposlenja jednoj osobi u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli.

Kako je navedeno u presudi Opštinskog suda, spomenuti trojac proglašen je krivim jer su 31. avgusta 2018. godine, radeći kao odgovorne osobe u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli i to Smajić kao direktor, a Delalić i Mehić kao profesori, te zajedno kao članovi komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja u školi, postupili suprotno svojim ovlaštenjima.

Oni su, kako je pojašnjeno, postupili suprotno ovlaštenjima u namjeri da jednoj kandidatkinji pribave korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme, kao i da teže povrijede prava drugih kandidata koju su konkurisali za istu poziciju.

“Naime, obavljajući konkursnu proceduru imenovani nisu proveli razgovor sa ostalim kandidatima, a u zapisnik sa intervjua je lažno prikazano da su kandidatkima tom intervjuu postavili po tri stručna pitanja, iako su znali i bili svjesni da to nije bio slučaj, niti su kratko obrazložili dodijeljeni broj bodova, na koji način su kandidatkinjama koje sve imaju završenu VSS, dodijeli bodove u razmjeru od 1,5-2,5 boda dok su kandidatkinji koja ima završenu srednju stručnu spremu, dodijeli maksimalna 3 boda, čime su teže povrijedili prava ostalih kandidatkinja, jer su ih onemogućili da ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri i na koji način su jednu kandidatkinju stavili u povoljniji položaj na rang listi kandidata, a temeljem koje liste je 5. septembra 2018. godine, direktor škole donio odluku o prijemu kandidata u radni odnos kao Saradnika za ekonomsko-finansijske poslove na puno i neodređeno radno vrijeme, pribavivši joj na taj način korist u vidu zasnivanja radnog odnosa i prava iz radnog odnosa na neodređeno vrijeme”, navedeno je iz Opštinskog suda u Tuzli.

Spomenutim osobama je za počinjeno krivično djelo izrečena uslovna osuda.

“Smajiću je utvrđena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, a Delaliću i Mehić kazne zatvora od po šest mjeseci, s tim da je određeno da se ta kazna neće izvršiti, ako imenovani za vrijeme od dvije godine, po pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo”, navedeno je iz suda, piše Klix.

Smajiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnost direktora u Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, u trajanju od dvije godine. S obzirom na to da je riječ o prvostepenoj presudi koja nije pravosnažna, stranke će imati pravo na žalbu.

   
Nastavi čitati

Aktuleno