Connect with us

Društvo

VOZAČI OPREZ! Poledica i ugažen snijeg na dionicama u višim predjelima

U Republici Srpskoj i FBiH na pojedinim dionicama u višim predjelima i preko prevoja ima ugaženog snijega i poledice, dok se u nižim predjelima saobraća se po mokrim kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, posebno na dionicama Banjaluka – Crna Rijeka u mjestu Dabrac, Karanovac – Kneževo, Banjaluka – Teslić preko Borja, Sarajevo – Foča, Foča – Šćepan Polje i Višegrad – Ustiprača.

Iz AMS apeluju da vozači voze maksimalno oprezno i napominju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.
Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Režim saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola -Klašnice, Sokolac – Podromanija, Banjaluka – Srpske Toplice, Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje), Čelinac – Kotor Varoš, Teslić – Podjezera, Prijedor – Stara Rijeka, kao i Prijedor – Kozarac.

Izmjene u saobraćaju su i u tunelima “Čeljigovići” na magistralnom putu Lapišnica – Ljubogošta i “Stambolčić” na putu Pale – Podgrab, kao i na magistralnom putu kod Doboja gdje je u toku gradnja auto-puta.

Zbog kvara na vodovodnoj cijevi, saobraćaj se odvija usporeno na dijelu magistralnog puta Prijedor – Sanski Most, u Ulici Kralja Aleksandra u Prijedoru.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na putevima Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika, Srbac – Gornja Vijaka – Razboj, Razboj – Tedin Han i Tedin Han – Teslić, Foča – Goražde u Filipovićima, Jezero – Šipovo, Ukrina – Gornja Vijaka i Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje, kao i na pravcu Laktaši – Srbac.

Na dionici regionalnog puta Polje – Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza, na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona.

Na mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – granica sa Srbijom zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na području FBiH ugaženog snijega i poledice na kolovozu ima na putnim pravcima Glamoč – Mliništa, Ripač – Vrtoče i Resanovci – Drvar – Bosanski Petrovac.

Radovi su u toku na dionicama Sarajevo – Vogošća, Doboj – Maglaj, na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug i na putu Jajce – Donji Vakuf u tunelu “Skela”.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Društvo

PROPAST! CENTRALNA BANKA BiH – Blokirano 101.831 računa preduzeća

U BiH je do početka decembra blokiran 101.831 račun poslovnih subjekata, što je više za 115 u odnosu na početak novembra, objavila je Centralna banka BiH.

Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, danas je 55.445 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je više za 91 firmu u odnosu na podatak od 1. novembra.

I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.101 stranicu, 16 stranica više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem oktobra bilo je blokirano 101.706 računa poslovnih subjekata, dok su 55.354 firme imale blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Društvo

CIJENE OPET RASTU Pekarski proizvodi od danas skuplji za 5 odsto

Predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da su pekarski proizvodi od jutros skuplji u prosjeku za pet odsto.

U našem preduzeću hljeb od 600 grama poskupio je sa 2 KM na 2,10 KM. Svi pekarski proizvodi, znači, sve vrste hljeba, pite, burek i pice, osim bijelih peciva bez fila, skuplji su za pet odsto, rekao je Trivić, vlasnik “Krajina klasa” i lanca pekara “Manja”.

Kao razlog za poskupljenja, Trivić je naveo povećanje plata, veće cijene brašna i nadolazeće poskupljenje struje.

Za nas je već od danas struja poskupila u odnosu na prethodnu cijenu, a od Nove godine očekujemo još jedan talas poskupljenja – dodao je Trivić.

U drugoj većoj pekari “Žitopeka” u Banjaluci je rečeno da su cijene svih pekarskih proizvoda još ostale nepromijenjene.

Nastavi čitati

Aktuleno