Connect with us

Politika

VRIJEĐANJE ŽENA U POLITICI Od “vickastih” seksističkih komentara, preko “svaka joj je za šamara”

– Od “vickastih” seksističkih komentara, preko “svaka joj je za šamara”, do sigurne kuće, put nije dalek – kažu stručnjaci.

– Svaka joj je za šamara – rekao je 13.januara ove godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući izjave odlazeće ministrice inostranih poslova BiH Bisere Turković na temu dodjele ordena ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

– Gospođa Smiljka, u suštini Milan Ljepojević PDP-a koja je pisanijem nekakve knjige i hvalospjeva o Stanivukoviću, kao Ljepojević o Dodiku, pokazala da je u suštini jedna obična luda i budaletina, tvrdi da ne vodim računa o interesima opozicije – napisao je juče na svom blogu narodni poslanik Nebojša Vukanović o Smiljani Babić-Moravac, kao reakciju na njenu izjavu da “Vukanović ne vodi računa o interesu opozicije, već samo o sopstvenim interesima”.

U svega deset dana rečene su, odnosno napisane, i to javno uvrede za dvije žene u politici od strane dva muškarca, dugogodišnja političara.

Žene su na pozicijama moći, a posebno politike, često izložene nizu rodnih stereotipa, ali i kritikama i komentarima koji su često, poput navedena dva sa početka teksta, neumjesni i vulgarni.

Na Opštim izborima u BiH procenat izabranih žena u Zastupnički dom Parlamenta BiH je svega 16,66% (2018 ih je bilo 21,4%), a u Narodnoj skupštini Republike Srpske ta tj procenat iznosi svega 18% izabranih žena. To je posebno apsurdno kada imamo u vidu da je udio žena u stanovništvu Bosne i Hercegovone veći od 50 posto.

I dok smo to od Dodika i, žalosno je reći, navikli, ipak je novost da se u ovakvo javno ophođenje upustio i lider Liste za pravdu i red i narodni poslanik Nebojša Vukanović koji dolazi iz redova opozicije i koji bi, makar formalno, trebao da nosi promjene i u ophođenju u javnom diskursu a pogotovo prema ženama.

Tanja Topić, politička analitičarka, smatra da je u pitanju jedan kulturološki i politički odnos prema ženama u našem društvu.

– Tužno je da svih oviih godina u javnom prostoru gledamo i slušamo uvrede na račun zena, mizogine komentare, vrijeđanje na jedan grub i neprimjeren, često primitivan način. Pri tome iza leđa tih mačo političara gledamo politicke konkubine koje se smiju i tapšu dok šefovi vrijeđaju druge zene, dok u isto vrijeme džender centri mudro šute provodeći riječ onih koji su ih tu birali. Znamo i koji političar prednjači u tome, pa otuda nas moze samo začuditi kad neki opozicionari pokusavaju biti blijeda kopija nenadmašnih originala – kaže za BLink Tanja Topić.

Ona ističe da to možemo tumačiti i kao poraz borbe za društvo u kojem će žene biti slobodoumne i ravnopravne, a ne ponižavane i vrijeđane zbog fizičkog izgleda i mentalnog stanja.

– Može se postaviti pitanje ko je politicčre muskarce ovlastio da vrijednuju i daju sertifikate na taj ružan i prizeman nacin, nadam se ne drustvo – zaključuje Topić u izjavi za naš portal.

Komunikolog Mladen Bubonjić za BLink kaže da je “trend” vrijeđanja političarki “samo “vrh ledenog brijega”, vidljiv zbog javnog djelovanja političara”.

– Međutim, problem je mnogo ozbiljniji i sveobuhvatniji samo od vrijeđanja političarki. Mizoginija je sveprisutna u našem društvu da se nažalost percipira kao opšte mjesto. Od “vickastih” seksističkih komentara, preko “svaka joj je za šamara”, do sigurne kuće, put nije dalek. Patrijarhalna kultura dodatno podstiče najblaže rečeno potcjenjivački odnos prema ženi jasno joj stavljajući do znanja gdje joj je mjesto. Kada se “tu i tamo” etiketira kao budaletina ili čak i gore, sve se podvodi pod uobičajenu patrijarhalnu narativnu matricu, u kojoj se podrazumijeva da je muškarac “za mudraca”, a žena “za madraca” – zaključuje Bubonjić.
BLINK.ba

Politika

NAĐA DIKLIĆ: Neobični slučaj kozarskog imama Mahića

Srpska pravoslavna sekta je sekta, Sveti Sava – fašista.

Kratak siže obraćanja vjernicima kozaračkog imama Amira Mahića na Svetog Savu, 27. januara.

Imam Mahić, koji po svojoj funkciji treba da upućuje svoje džematlije (vjernike) na pravi put, da im bude duhovni vodič i primjer (isto kao u pravoslavlju ili katoličanstvu sveštenik), malo je pobrkao lončiće, ne samo kao čovjek, imam, već musliman!
Ako je vjerovati teoriji religije, spisima na kojima počiva Islam, tumačenjima islama, hadisima (svjedočenjima o životu poslanika Muhameda, posljednjeg poslanika u Islamu), imam Mahić lako može da okategoriše sektašenje i fašizam samo iz jednog razloga – ne poznaje ni svoje kako treba, pa zašto bi pravoslavlje ili Svetog Savu – fašistu?
Naime, sve ono što je izgovorio imam Mahić je u direktnoj suprotnosti sa njegovom vjerom. U suprotnosti s njegovim poslanikom Muhamedom, koji je za života pričao mnogo i ostavljao amanet ličnim djelima i zabiježenim pričama da se “nemusliman” ne smije uvrijediti, samo jer nije musliman. Da se druga vjera ne može odbaciti ili prezreti, ako je u osnovi podudarna i sa osnovom Kur’ana – biblijskim Starim Zavjetom.
U islamskoj teologiji zabilježeni su mnogi slučajevi kada se promoviše suživot i poštovanje drugog i drugačijeg. Na primjer, kada Muhamed zaustavlja sve, samo da isprati sahranu Jevrejke. Odluka da se nijedna bogomolja ne smije srušiti za vrijeme “hidžre”, preseljenja iz Meke u Medinu.
I hadisi – zabilješke o životu muslimanskog poslanika Muhameda, kojeg je za minberom (dijelom džamije za kojim se imam obraća vjernicima) predstavljao Mahić.
Mahić, koji je, čujem i hafiz (osoba koja zna Kur’an napamet) pogriješio je kao musliman. Pogriješio je kao čovjek.
Ovdje nema potrebe ulaziti više u duh Svetosavlja. Vjernici Srpske pravoslavne crkve i sami su svjedoci da je suština pravoslavlja ponekad – izokrenuta, ali kroz rituale i običaje, ne kroz srž vjere. Srž je ista od 1054. godine i raskola u Hrišćanstvu ili 2000 godina kasnije, od rođenja Isusa Hrista.
Pravila su se mijenjala i prilagođavala vremenu i okolnostima isto kao što se vremenu i okolnostima kroz vrijeme i istoriju prilagođavao i Islam.
I nije problem samo imam Mahić. Problem je izostanak reakcije Islamske zajednice u BiH. Rijaseta. Onog istog Rijaseta koji je utvrdio postojanje “paradžemata” u BiH. Odvojeni, radikalni dijelovi Islama, koji ne bi smjeli biti u okrilju IZ BiH. I koji su se vremenom zagubili u papirologiji ili oni na koje je reisu- l – ulema Husein efendija Kavazović – utihnuo.
Vehabije i selefije ili još radikalniji islamski pokreti i učenja postoje u BiH i iako ne spadaju pod utvrđena i priznata učenja Islamske zajednice BiH – niko ništa ne radi. A zbog ovih učenja, ekstremno radikalnih, svojevremeno je postojala opasnost da BiH izbace i iz Ujedinjenih nacija, a država je morala garantovati da će držati pod kontrolom – slobodne radikale.
Reagovalo je Međureligijsko vijeće BiH. Oni su zatražili da se imam Amir Mahić izvini.
Govor koji nije primjeren, govor kojim se širi netolerancija. Govor mržnje, kako ga je okarakterisao MUP Republike Srpske.
No, ja nisam doktor nauka i nisam neko ko može držati “slovo” Mahiću.
Ovo je onomad napisao doktor Islamskih nauka Ahmet Alibašić, profesor na fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu.
– Svakako da obaveza poštivanja vjerskih sloboda drugoga važi i za muslimane. Kur’an izričito zabranjuje vrijeđanje tuđih svetinja kako to ne bi dovelo do začaranog kruga mržnje i nasilja: “Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili” (Kur’an, 6: 108). Podrazumijeva se, još, da nemuslimani u ovoj zemlji imaju podjednako pravo na kritiku svega što po njihovom mišljenju nije u redu. Zbog toga ne smiju biti prozivani za izdaju ili pokazivanje “pravog lica”.
I zašto se na sve ovo ne smije šutiti? I zašto nam nije dozvoljeno da šutimo bilo da smo pravoslavci, katolici ili muslimani? Ne smijemo šutjeti kao ljudi.
Jer ovo dovodi do mržnje.
Pogotovo na ovo ne bi trebali dda šute muslimani. Jer, dok su većma šutili i gledali “svoja posla”, ISIL je razorio Siriju. Policija za “moral” ubija mlade Iranke. Isil razara sa Al Qaidom Avganistan, Libiju… Boko Haram ubija djecu koja idu u školu. Žene koje žele da se školuju. Majke koje šalju djecu u školu. Jer Boko Haram, militantno, teroristička i islamska organizacija u obrazovanju vidi – GRIJEH!
Svaki put kada se ne odgovori na mržnju, ostavi se prostor da ona raste. Da cvjeta i širi se. A vidjeli smo šta se dešava kada se mržnja širi.
Danas je petak. Dan za džuma namaz. Dan kada imam Mahić treba da održi “hutbu” i obrati se vjernicima. Danas je dan da potare grijeh koji je načinio prema sebi, svojoj vjeri i svojim komšijama.

Nastavi čitati

Politika

ĆURIĆ: Ponašanje Vukanovića je bolesno

Gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić odbacio je optužbe narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, njegovo ponašanje karakteriše kao bolesno.
Ćurić se izvinio građanima koji su danas jedva ulazili u opštinu.

“Ova osoba koja je ovo uradila po meni nije psihički zdrava, ovo je neko uradio ko nije dobar psihički ili ko je imao neke probleme na vozilu. Policija će da ustanovi da li su bili problemi na vozilu da li je otišlo van kontrole na trotoar ali po meni ovo ne vodi nečemu dobrom”, kaže gradonačelnik Trebinja.

Podsjetimo, Vukanović je parkirao vozilo na sam ulaz u gradsku upravu, pa otišao na suđenje i vratio se nakon tri sata.

Nakon što je završio suđenje sa Nenadom Nešićem poslanik je po vozilo došao u pratnji policije i isto tako završio na saslušanju.

Volva na stepenicama gradske uprave građani su gledali u čudu, mišljenja su bila podjeljena, a neki su svoja pokazali tako što su ga gađali jajima. Vukanović pojašnjava da je to uradio iz revolta jer mu se gradonačelnik nije javljao, a kaže htio je pričati o navodnom mobingu nad vatrogascima.

“Čovjek se ponaša kao nasilnik a ne kao gradonačelnik. Je li ovo nasilničko ponašanje? Apsolutno ne. Dakle narod neće da protestuje, građanima je hladno, ljudi se plaše Volvo se ne plaši nije mu hlladno i onda sam tu ostavio Volvo da blokira. Ja ću sada platiti koliko god hoće kaznu”. rekao je Vukanović.

Epilog današnje trebinjske drame je krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, tako je odlučio tužilac. Iz policije saopštavaju da su uradili uviđaj i privremeno oduzeli vozilo. Vukanović se nedavno parkirao i na ulaz u zgradu Elektroprivrede Srpske, na pitanje gdje je sljedeće parkiralište poslanik kaže da ne zna.

Nastavi čitati

Politika

VUČIĆ KATEGORIČAN “Neču priznati KOSOVO”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u državnom parlamentu da je laž da će priznati samoproglašeno Kosovo i prihvatiti njegovo članstvo u UN i pozvao opoziciju da prestane da obmanjuje javnost.
“Prestanite lagati. To se neće desiti. To je moja riječ. Prestanite da mi držite lekcije o patriotizmu”, rekao je Vučić na sjednici Skupštine na kojoj je predstavljen Izvještaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023. godine.

U dosadašnjem dijelu sjednice, Vučić je četiri puta ponovio izjavu da nikada neće priznati samoproglašeno Kosovo.

Na prozivke lidera DSS-a Miloša Jovanovića da će nakon “izdaje Kosova” uslijediti i unitarizacija BiH i kraj Republike Srpske, Vučić je rekao da je Srbija uvijek bila i nastaviće da bude uz Republiku Srpsku.

On se osvrnuo na incidente koji su obilježili današnju sjednicu ocijenivši da opozicija vodi politiku neodgovornosti.

“Mi moramo da razgovaramo sa Albancima, da pronalazimo kompromisna rješenja i ne držimo zamrznut konflikt. Gledaću da, što se tiče Kosmeta, Srbe ne razočaram”, rekao je Vučić i dodao da će se boriti za narod.

Nastavi čitati

Aktuleno