Connect with us

Društvo

Vrijeme danas sunčano i toplo, temperatura do 26 stepeni

Danas će biti sunčano vrijeme, uz umjerenu oblačnost i toplo.

Poslijepodne i uveče na sjeveru se očekuje kratkotrajna kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab do umjeren, južnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša temperatura vazduha biće od 20 do 26 stepeni Celzijusovih.

STANJE NA PUTEVIMA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog magle, a kolovozi su mjestimično vlažni.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske vozačima savjetuju da vožnju i brzinu prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog izgradnje dionice auto-puta kod Doboja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac i na petlji Rudanka.

Saobraćaj je zbog radova izmijenjen i na putnim pravcima Gradiška – Nova Topola – Klašnice, Klašnice – Nova Topola, Banjaluke – Srpske Toplice, Stari Majdan – Banjaluka, Prijedor – Stara Rijeka, Prijedor – Kozarac, Brod na Drini – Hum /Šćepan Polje/, na Sokocu, Doboj – Rudanka, Čelinac – Kotor Varoš, Čelinac – Ukrina, Teslić – Podjezera, te u tunelima Čeljigovići na putu Lapišnica – LJubogošta i Stambolčić na putu Pale – Podgrab.

Klizišta usporavaju saobraćaj i na dionicama Srpske Toplice-Kola kod Banjaluke, Foča-Goražde, u mjestu Filipovići i na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Produženi su radovi na regionalnim putevima Srbac-Gornja Vijaka-Razboj, Razboj-Tedin Han i Tedin Han-Teslić, a radi se i na dionici Jezero-Šipovo.

Vangabaritni prevoz kreće se putnim pravcem Stanić Rijeka-Derventa-granični prelaz Brod, Ledenice-Crkvina-Modriča-Odžak i Kotor Varoš-auto-put-granični prelaz Gradiška.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na regionalnom putu Stari Ugljevik-Glavičice zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila Rudnika i Termoelektrane Ugljevik.

Na području FBiH u toku su radovi na dionici magistralnog puta Sarajevo – Vogošća u ulici Alipašina.

Za vrijeme izvođenja radova, vozila iz pravca Sarajeva saobraćaju jednom trakom, dok su vozila iz pravca Vogošće preusmjerena na alternativni pravac, kroz ulicu Jukićeva.

Na ovoj dionici dosta je usporeno saobraćanje, posebno u jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

Na magistralnom putu Tarčin-Bradina zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na vozne trake novoizgrađene poddionice auto-puta Tarčin-Ivan u oba smjera, bez naplate putarine od Vlakova do Bradine.

Zbog radova na ugradnji opreme u tunelu “Crnaja” na dionici Konjic – Jablanica, u noćnim časovima, od 22.00 do 7.00, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Sporije zbog radova saobraćaj se odvija i na dionici auto-puta Zenica sjever – Zenica jug, kao i na magistralnom putu Žitomislići – Počitelj.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Društvo

ŠOU! Gradskim vlastima se ne sviđa boja fasade, U ŠKOLU POSLALI INSPEKCIJU

Nakon što su bilećki srednjoškolci konačno dobili tople učionice završetkom projekta UNDP – a, kojim je u potpunosti uređena energetska efikasnost objekta Srednjoškolskog centra “Golub Kureš”, gradskim vlastima se nije svidjela plavo – bijela boja fasade, pa je u školu stigla nadležna inspekcija.

Iako su svi poslovi, pa i odabir boje, bili u nadležnosti investitora, a i “darovnom se konju u zube ne gleda”, kako su zaključili mnogi profesori u SŠC “Golub Kureš”, iz perspektive lokalnog urbanizma u Bileći je plavo-bijelo ruho objekta neprimjereno okolini.

“Ostali smo zaprepašteni kada nam je stigla inspekcija iz našeg lokalnog Urbanizma koja je dala primjedbu na boju, iako je prije mjesec dana urađen prvi dio fasade i niko nije reagovao, da bi dva dana pred okončanje cjelokupnog posla stigla inspekcija iz Opštine da se uvjeri imamo li građevinsku dozvolu i projektnu dokumentaciju koju smo im pokazali”, kaže direktorica Srednjoškolskog centra Zdravka Milićević.

Ona tvrdi da boja objekta uopšte nije ružna i da je u skladu sa igralištem koje je u blizini, izražavajući bojazan da sve ima i političku konotaciju, te da je vrlo čudno da boja ima prioritet nad toplim učionicama i normalnom odvijanju nastave koji su omogućili Vlada RS u saradnji sa UNDP.

“Mi imamo svu projektnu dokumentaciju ovjerenu od tri potpisivača i tu stoji da je boja po izboru investitora, a ako nam nalože da objekat prekrečimo, škola to ne može, opština finansira, pa ako to žele, što se nas tiče – neka kreče u šta god hoće, samo da je djeci udobno učiti“, dodaje ona.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove Opštine Bileća Miloš Bošnjak, sa druge strane je novinarima kazao da se bilo koja promjena fasade smatra promjenom izgleda objekta, zbog čega se morala raditi dopuna projektne dokumentacije, napominjući da je u svemu prethodno odobrenje moralo da se traži od lokalnog Urbanizma, a u ovom slučaju, kako tvrdi, to nije urađeno.

On kaže da su u opštini opredjeljenja da se stvori estetski identitet grada, njegove osobenosti sa arhitektonsko-estetskog stanovišta, te da su jarke boje poput plave, zelene, žute, crvene, tipične za skandinavske zemlje sa nedostatkom sunca, a da u Bileći odgovaraju blage i tople boje, a da su prilikom stavljanja fasade trebali da se konsultuju nadležni u Urbanizmu.

Kaže da ova škola nije jedini primjer za nepoštivanje izgleda fasada, te da oni ipak neće ponovo krečiti školu, jer to nije njihova nadležnost već nadležnost investitora, a da je njemu lično, kao bivšem đaku ove škole, drago što je riješena energetska efikasnost ovog objekta.
NEZAVISNE

Nastavi čitati

Društvo

PROPAST! CENTRALNA BANKA BiH – Blokirano 101.831 računa preduzeća

U BiH je do početka decembra blokiran 101.831 račun poslovnih subjekata, što je više za 115 u odnosu na početak novembra, objavila je Centralna banka BiH.

Prema ažuriranim podacima o blokiranim računima u BiH, danas je 55.445 firmi imalo blokiran bar jedan račun, što je više za 91 firmu u odnosu na podatak od 1. novembra.

I u ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke koji sadrži 4.101 stranicu, 16 stranica više od prethodnog mjeseca, navedena su pravna lica iz različitih oblasti, među kojima su razna udruženja, agencije, opštine, privredna preduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, te subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem oktobra bilo je blokirano 101.706 računa poslovnih subjekata, dok su 55.354 firme imale blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL NA UKC-u Firma registrovana za uzgoj goveda i bivola nabavlja azot koji je medicinsko sredstvo!

Nakon afere kiseonik koja je uzdrmala zdravstveni sistem Republike Srpske, izbacila na površinu sve nelogičnosti u zakonskim regulativama i po svemu sudeći omogućila korištenje kiseonika bez svih potrebnih dozvola za liječenje pacijenata, novinari našeg portala bavili su se analizom javnih nabavki na UKC-u koje ćemo objavljivati u narednim danima.

Jedna od zanimljivih javnih nabavki, putem direktnog sporazuma jeste nabavka azota.

Tečni azot se u medicini najčešće koristi u dermatologiji, odnosno za krioterapiju, kada tečni azot radi po principu zamrzavanja, pa se na taj način uklanjaju promjene na koži poput bradavica.

Nabavka azota za potreba UKC-a je vršena putem direktnog sporazuma, i to od Veterinarsko – stočarskog centra a.d., čija je glavna djelatnost, vjerovali ili ne ,,uzgoj ostalih goveda i bivola”.

Kako je neko ko se bavi uzgojem goveda i bivola imao ikakvu dozvolu za prometovanje azota koji se koristi za liječenje pacijenata iz UKC-a za sada ostaje nepoznato.

Na sajtu Messer-a koji je jedna od svega nekoliko preduzeća u BiH registrovana za promet medicinskoih gasova stoji da njihovu ,,paletu medicinskih proizvoda čine lijekovi: medicinski kiseonik, medicinski ugljen-dioksid, azot-suboksid, azot-oksid, kao i medicinsko sredstvo: Tečni azot.

Zakon o lijekovima je definisao pojam medicinskog sredstva za koji kaže da je u smislu ovog Zakona predstavlja instrumente, aparate, materijale i drugi proizvode koji se primjenjuju na ljudima i koji svoju osnovnu namjenu, određenu od proizvođača, ne postižu na osnovu farmakološke, imunološke ili metaboličke aktivnosti, već se koriste sami ili u kombinaciji, uključujući i softver potreban za pravilnu upotrebu…

Takođe je definisano da proizvođač medicinskih sredstava mora, pored opštih zakonskih uslova, ispunjavati i posebne uslove određene Zakonom, i to:

a) svoju djelatnost mora prijaviti Agenciji prije početka proizvodnje medicinskih sredstava;

b) djelatnost mora obavljati tako da je uvedeno obezbjeđenje sistema kvaliteta i zaštite zdravlja stanovništva;

c) mora imati zaposleno odgovorno lice s najmanje VI stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase I i II, te VII stepenom obrazovanja medicinskog smjera za medicinska sredstva klase III, a koje je zaduženo za praćenje i javljanje neželjenih pojava i reagovanja na njih;

Da li sve ovo ima do zaključenja teksta od UKC-a, Agencije za lijekove i Veterinarsko-stočarkog centra nismo dobili odgovor, a objavićemo ga ukoliko i kada odgovor dobijemo, iako je UKC više puta prekršio Zakon o slobodi pristupa informacijama kada je u pitanju naš portal.

Nastavi čitati

Aktuleno