Connect with us

Region

Vučić: Bojim se da ćemo za mjesec-dva ući u veliki svjetski sukob

Reklamni prostor


U narednih sedam do 10 dana ćemo donositi važne odluke i obavjestićemo građane o novim mjerama koje su važne za budućnost Srbije, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za Dnevnik RTS.

Generalna debata 77. skupštine UN počela je danas obraćanjem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je poručio svjetskim liderima da su države “zatvorene u ogromnoj globalnoj nefunkcionalosti” i da nisu spremne da se suoče s vodećim izazovima koji prete budućnosti čovječanstva i sudbini planete.

Vučić odbio da primi plan EU za novi okvir dijaloga Beograda i Prištine

– Mislim da realne prognoze moraju da budu još mračnije od onoga što je rekao Gutereš. Za nas je pozicija još teža jer UN igraju slabiju ulogu u svijetu, velike sile su sve preuzele na sebe. Tako da danas je najveći skup ovdje, iznad 150 suverena, šefova država, premijer, što znači da ljudi traže nadu. U svakom dijelu svijeta je bezbroj kriza, svakako jedna teška slika za sve nas – rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, nije teško pretpostaviti šta će predsjednik Rusije, Vladimir Putin, da kaže.

– Pretpostavljam da se iz faze specijalne operacije približavamo velikom ratnom sukobu, i pitanje je gdje su granice. Bojim se da ćemo za mjesec-dva da uđemo u veliki svjetski sukob koji nismo imali od Drugog svjetskog rata. Na nama je, međutim, da građanima obezbijedimo sigurnost. Za sve nas, male, ne postoje lijepe i lake vijesti, i očekujem da sve što budemo vidjeli bude dalje usložnjavanje odnosa između Zapada i Rusije i Kine – dodao je Vučić.

Ulazak Prištine u UN

Predsjednik je dodao da se trudi da izbori racionalnu poziciju za Srbiju, i dodao je da već nekoliko mjeseci kruže informacije da će Priština ući u UN, ali da je ovih dana ponovo puštena ta priča.

– To je dodatni pritisak na Srbiju, da prihvatimo papir koji ja nisam uzeo. Jasno je da je neka druga strana pustila u javnost. Ja imam jednu veoma dobru vijest za građane Srbije. Na jednom od sastanaka koji nije snimljen ja sam dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova. Mi radimo i ćutimo, ali kada krenu da traže članstva u neke nove institucije, tog trenutka će se iznenaditi brojem država koje to ne prihvataju – rekao je Vučić.

Kompromisna rješenja

On je dodao da Srbija i dalje nastavlja da traži kompromisna rješenja, ali i da snaži ekonomsku saradnju sa SAD, i da je to važno za Srbiju.

– Kao što se trudimo da čuvamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom. To je jedina politika koju možemo da imamo. Mi zbog Kosova možemo da imamo samo svoju stranu. Mi moramo da budemo svuda, zato što se borimo za goli život svog naroda i svoje zemlje – kazao je predsjednik Srbije.

Povlačenje priznanja Kosova

Predsjednik Srbije je rekao da je dobio još jednu notu o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o svom obraćanju u UN, naglasio je da je u UN jednako važna Srbija kao i zemlje koje imaju mnogo veći broj stanovnika.

– Sadržaj će biti precizan, tačan i za mene lično važno da ostane zabilježeno da sam to rekao u UN. Želim da razumiju koja je pozicija Srbije i šta se to dešava na Balkanu – naveo je.

Sastanak regionalnih lidera

Predsjednik Srbije je rekao i da će večeras učestvovati na sastanku regionalnih lidera, a potom podsjetio da je najavljena podrška od strane EU nekim zemljama koje se ponašaju neodgovorno.

– Moramo i mi da imamo njihovu podršku, zato što smo se ponašali odgovorno. Ispoštujte one koji su radili dobro. Ne možete pomagati jednima, nego svima, i to sam se i dogovorio sa Ramom. Biće večeras i Abazović, Vjosa Osmani, DŽaferović. Imaću sastanke i sa Lajčakom, Guterešom, sa kongresmenom Svolvelom. Mnogo posla danas, a onda sastanak sa prijateljima Grenelom i Kušnerom. Tek je početak dana ovdje, ali da ponovim, dobra vijest za ljude u Srbiji, još jedna fascikla, još jedno povlačenje priznanja – zaključio je Vučić.

Vučić se danas u sjedištu UN susreo sa brojnim svjetskim liderima.

Zasjedanje Generalne skupštine UN trajaće do 26. septembra.

RTS

Region

Vučić: Nećemo priznati referendume u Ukrajini

Reklamni prostor


Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku ruskog parlamenta o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani referendumi o pripajanju Rusiji, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi štitimo vlastiti teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja. To je jedino što se sigurno ne može mijenjati, te su stvari za nas od presudnog značaja”, rekao je Vučić novinarima poslije ceremonije otvorenja jedne danske tvornice u Inđiji.

On je ponovio da Srbija neće priznati referendume, provedene na Ukrajinskim teritorijima pod kontrolom ruskih civilno-vojnih vlasti.

On je naglasio kako ga “baš zanima” kako će (Brisel) pokrenuti proceduru za prijem Kosova u Savjet Evrope nakon odluke o pripajanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji poslije provedenog referenduma.

Ponovio je da su međunarodni pritisci na Srbiju u pogledu Rusije i uvođenja sankcija Moskvi “brojni”, te da očekuje da će se oni tek umnožavati.

“Sve je manje strpljenja, nervoza je sve veća i sve grupe za pritisak, kao i dio medija i političkih stranaka, biće angažovani. I za jednu i za drugu stranu”, rekao je Vučić, naglasivši da je njegov posao briga o Srbiji i njezin interesima.

   
Nastavi čitati

Region

NEVJEROVATNA NESREĆA Čovjeka ujela osa u vožnji, doživio anafilaktički šok, pa se zakucao u betonski stub

Reklamni prostor


Ovakva nesreća dešava se jednom u milion, muškarca je ujela osa dok je bio za volanom i na licu mjesta je doživeo anafilaktički šok i sletio sa puta, “opelom” se zakucao u betonski stub.

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do saobraćajne nesreće, kada je vozač putničkog automobila “opel” izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta i udario u betonski stub za rasvjetu. Kako se nesreća dogodila u naseljenom mjestu, mještani su odmah pritrčali da pomognu vozaču.

– Vozač je samo odjednom skrenuo i udario u banderu, pomislili smo da je izgubio kontrolu jer je možda popio malo više ili je proklizao. Međutim, ono što se desilo ostavilo nas je bez teksta. Vozaču je u kola uletjela osa i ujela ga, a čovjek je alergičan i na licu mjesta doživeo je anafilaktički šok, zato je i sletio sa puta – kaže za RINU jedan od očevidaca.

Nastavi čitati

Region

Vučić očekuje da Rusija pripoji ukrajinske oblasti, Srbija neće priznati odluku

Reklamni prostor


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija ne može i neće priznati očekivanu odluku Državne dume Rusije o prijemu teritorija Ukrajine na kojima su održani regerendumi, u sastav Rusije.

“Mi štititmo sopstveni teritorijalni integritet i u našem je najboljem interesu da štitimo teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemalja i to je jedino što sigurno ne može da se menja, to su stvari koje su za nas od presudnog značaja”, istakao je Vučić, prenio je Tanjug.

Dodao je da Srbija u tom slučaju više ne bi imala nikakvu poziciju ne samo kada je riječ o Kosovu već i oko poštovanja koje danas zaslužuje u međunarodnoj zajednici.

Nastavi čitati

Aktuleno